Pozitivne afirmacije – nov mentalni program

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Pozitivne afirmacije - nov mentalni program

Pozitivne afirmacije niso samo “danes sem dobre volje, tralala, hopsasa …”, ampak so nov mentalni program

Drage mame,

ali veste, kaj so afirmacije in kako delujejo?

Afirmacije niso samo “Danes sem dobre volje, tralala hopsasa.” Afirmacije so nov mentalni program. So nov način mišljenja in posledično življenja.

Zagotovo ste že slišale te besede: «Postanemo tisto, o čemer razmišljamo.«

Kako pogosto tarnate nad nečem, česar nimate? Ali vam je tako početje kdaj prineslo tisto, kar ste si v resnici želeli? Odgovor že poznate. Ne!

Prepogostoma razmišljamo prav o tem, kaj vse NE želimo biti, česa NE želimo v svojem življenju, kaj nam NI všeč … Npr.: Uf, tega ne zmorem narediti … Kaj se pri tem dogaja? S tem se osredotočamo na vse negativno, na pomanjkanje.

Če v svojem življenju resnično želite nekaj spremeniti, je boj z negativnim izguba časa, moči in zdravja.

Verjamem, da ste tudi same že opazile, da pogosto mislite z negativnimi afirmacijami. Težava je v tem, da negativne afirmacije ustvarjajo še več tistega, česar pravite, da si ne želite. Znano, kajne? To zato, ker tisto, kar zalivate, tisto raste.

Začnite se raje osredotočati na to, kar si želite, kdo si želite biti, kaj želite narediti … Kje in kako začeti? V naši glavi!

Pozitivna naravnanost ne pomeni to, da si rečemo “Ooo, kako lep dan! Danes sije sonce in sem nasmejan! Juhuhu! Tralala hopsasa!” To ni pozitivno mišljenje. Pozitivno mišljenje je veliko več. Ni samo pozitiven pogled na nas, dogajanje v nas in okoli nas, ampak je vir moči, ki nam daje zagon, motivacijo, vero, upanje!

Iz pozitivnih misli in besed nastajajo pozitivne izkušnje

“Ko bodo vaše mislili in besede pozitivne, bodo iz njih nastala pozitivna dejanja.” (Jay Shetty)

Primer: Če skozi ponavljate, da niste zadovoljne, kaj s tem ustvarjate? Nič drugega kot še več slabega počutja in nezadovoljstva.

Če ves dan ponavljate, kako vam je hudo, boste vrtale neskončno črno luknjo. Če pa boste svojo moč uporabile v obratno smer, jo boste začele investirati vase. Taka naložba je seveda najbolj dobičkonosna.

Pustite negativno in se posvetite temu, kdo bi rade postale , kaj si želite, kaj bi rade imele… Kako? S tem da negativno obrnite v pozitivno.

Na primer:

Vse me boli. → Moje telo je vsak dan bolj zdravo.
Nočem biti kot drugi. → Jaz sem edinstven/a.

Začnite uporabljati pozitivne afirmacije. Začnite sestavljati nove pozitivne izjave o tem, kakšno si želite, da bo vaše življenje.

Afirmacije imajo zdravilne učinke za um, srce in telo

Danes številne raziskave potrjujejo, da imajo besede neverjetno moč. Pozitivne afirmacije so neke vrste zdravilo, ne samo za naš um, srce in dušo, ampak tudi za telo.

Kaj s tem mislim? Pomislite na negativno afirmacijo, ki si jo namenite. Ob njej se porajajo določeni občutki. JE V TELESU občutite te občutke? V prsih? V glavi? Tam stagnirajo že več časa, ker jih redno nahranjujete s svojimi mislimi in besedami. Verjetno vas v tisti točki tišči ali boli.

Ko sem spoznala afirmacije, sem ugotovila, da »si vse jemljem k srcu«. Iz tega je sledilo, da so se moja čustva in občutki (tisti negativni, ki sem jih tlačila) zbirali v prsnem košu, v prsih. In nekega dne me je začelo tiščati…

Verjemite v moč afirmacij

Da afirmacije delujejo, je potrebno, da začutimo njihovo moč, da vanjo verjamemo. Ni dovolj, da si rečemo “Danes bom ustvarila čudovit dan!” V svoje besede moramo resnično verjeti, tako racionalno, na nivoju uma, kot v svojem srcu. Predvsem pa se namesto na končni rezultat usmerimo na proces.

Primer:
“Danes bom pozitivna.” Ta afirmacija je presplošna. Poleg tega pa se osredotoča samo na končni rezultat, ne na proces, ki je v naši moči. Bolj učinkovita je ta različica “V sebi in drugih iščem dobro. Hvaležna sem za vse obilje v mojem življenju. Sama izbiram svoje počutje. Danes izberem srečo. Danes se na vse dogajanje okoli sebe odzivam brez drame.”

Stopite na pot pozitivne spremembe s pozitivnimi afirmacijami. Začnite z majhnimi koraki, saj so ti kot domino efekt. Začnite tako, da počistite iz svojega uma in srca vso miselno in čustveno navlako, ki ne služi v vaše dobro. Naučite se vsakodnevno uporabljati pozitivne afirmacije.

Skratka, da povzamem … Če postanete to, o čemer razmišljate, lahko rečemo, da so afirmacije kot semena.

Vsadimo jih v naš um… naše srce… našo dušo … Ki so naši notranji vrtovi.

Če bomo zanje skrbeli in jih zalivali, bodo nastale čudovite rastline in sadovi.

Tako bomo izkoristili ves njihov potencial.

Če pa ne bomo skrbeli zanje, se bo v naših notranjih vrtovih razrastel plevel ali pa bodo izumrla…

Poskrbite, da bo vas vrt poln pisanih, opojnih cvetov in sladkih sadov.

In… Saj veste… Trava je bolj zelena tam, kjer jo zalivamo, ne pri sosedi.

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...