Starševstvo je ples generacij in načelo kazalca

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Starševstvo je ples generacij in načelo kazalca

Ko starš pride na terapijo zaradi otroka, včasih izgleda, kot da je problem otrok.

Pogosto pa je med zgodbo otroka in zgodbo starša neka vzporednica. Zadnjič me je nagovoril stavek iz knjige G. Mateja: »When the body says NO!«, kjer pravi, da je starševstvo ples generacij. Karkoli je vplivalo na eno generacijo in ni bilo v polnosti razrešeno, se bo preneslo na naslednjo. Tudi o tem bom pisala ta teden.

O tem, kaj moram razrešiti pri sebi, da bom lahko otroku v oporo. Kajti čeprav si želim, da bi svojemu otroku bila opora, to pogosto nisem, ker se ukvarjam s svojim svetom, s svojim pričakovanji, svojimi omejitvami, svojimi prepovedmi in prepričanji in zaradi njih ne morem videti otroka v polnosti, s tem pa mu tudi ne morem biti v oporo. In vse to počnem v dobri veri. Otroku dajem lekcije, nasvete, jim trosim življenjske modrosti, … vse to, ker ga imam rada, ker si želim, da bi ga življenje čim manj bolelo (in ne da bi me otrok za to prosil!).

Vendar pa od tega pogosto ni haska. In če je, je običajno zato, ker mi otrok želi ustreči ali ker se je že vdal, saj ve da v tej bitki ne more zmagati.

Saj poznate take primere, kajne?

Sama se spomnim, kako sem se že proti koncu osnovne šole naučila, da očeta ne prosim, da mi kaj razloži glede šolske snovi, čeprav jo je razumel. Kajti on je šel v epske razsežnosti, preveril moje (ne)znanje še na najmanj 3 drugih področjih in običajno po pol ure končal s tem, da bi morala vedeti in razumeti še to in to in to, na prvotno vprašanje pa nisem dobila odgovora. In na moje negodovanje, če mi ne more samo preprosto odgovoriti na vprašanje, je običajno povedal kako vzgojno o tem, da se učim zase, da je znanje vrednota in da učenje na pamet ni znanje.

Njegov odziv je neposredno povezan z njegovo zgodbo, ko mu je zgolj to, da je bil v šoli tako zelo uspešen omogočilo, da je že z 15 leti odšel od doma, kjer je bilo veliko fizičnega in psihičnega nasilja. Zato mu je bila izobrazba vedno zelo pomembna in nenazadnje imam tudi jaz zato doktorat.

Načelo kazalca

Načelo kazalca govori o tem, da ko govorim o drugem, več povem o sebi kot o človeku, o katerem govorim. Ko s kazalcem na nekoga pokažem, je proti njemu usmerjen le en prst (kazalec), drugi trije (sredinec, prstanec in mezinec) pa so usmerjeni nazaj proti meni. Torej 1:3.

Kar pomeni, da vedno, ko se z nečim ukvarjam, o tem razmišljam, govorim, tuhtam, se razburjam … ali veselim, sanjarim, … to več pove o meni, kot o tej stvari ali tem človeku.

Tudi pri zgornji zgodbi je tako.

Mojemu očetu je bila izobrazba tako pomembna, da večkrat zaradi nje ni mogel videti mene.

Take vzorce bomo raziskovali v tem tednu.

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini.

Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.
Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor