Srečne mamice tega ne počnejo

Vsak je svoje sreče kovač in srečne mamice so srečne zato, ker si svojo srečo kujejo same  Ne ponujamo vam seznama, kaj naj bi srečne mamice počele, da bi bile srečne, ampak seznam, česa srečne mamice ne počnejo.

Srečne mamice tega ne počnejo

Ne ozirajo se na druge

Srečnim mamam ni veliko mar, kaj drugi mislijo o njih. Vedno se bo našel nekdo, ki mu ne bo všeč hrana, s katero hraniš svojega otroka, ki ti bo zameril, ker nisi dovolj stroga ali zato, ker si preveč stroga, zato, ker delajo tvoji otroci galamo v avtobusu, zato, ker nisi dovolj shujšala po porodu, zato, ker si predolgo ali prekratko dojila otroka ali zato, ker prečko češeš na napačno stran … po njihovem mnenju. Ne da se ugoditi celemu svetu in če jim boš verjela, nikoli ne boš videla prave sebe, prelepe osebe in dobrega starša svojim otrokom, kar tudi si.

Njen uspeh je vse drugo kot urejenost njenega doma

Srečne mame ne ocenjujejo svoje uspešnosti po urejenosti svojega doma. Tašča mi je enkrat rekla, da je edina stvar, zaradi katere ne bi smela vpiti na svoje otroke, risanje in čečkanje po stenah, na kar sem ji prepričljivo odgovorila: “Ma ne, moji otroci ne bodo delali tega, mi jim bomo lepo pojasnili, da se to ne dela.” In veste, kaj, otroci to delajo po stenah. Stene in tla so pravzaprav najboljše mesto za razvijanje ustvarjalnosti. Včasih tudi fotelji, na primer, če so na njih svetle rožice, potem je treba te rožice tudi pobarvati, veste. Ali sem uspešna takrat, ko je moj dom tipi-topi, otroci pa osramočeni in “zvezani” ali takrat, ko se jim še sama pridružim in jih spodbujam v njihovem ustvarjalnem procesu?

Ni žrtev

Srečne mame niso žrtve. Vsaka od nas pozna vsaj eno mamo – žrtev, mamo, ki vse dela zaradi svoje družine, otrok, moža, ki nase namerno pozablja in svoje potrebe vedno postavlja na zadnje mesto, mamo, ki je pozabila, da je kdaj sploh imela svoje potrebe. Včasih tudi mame, ki niso žrtve, pozabljajo nase nezavedno, ko se prilagajajo situaciji, bolnemu otroku, utrujenemu partnerju, delovnim rokom … Srečna mama se spomni, da se mora boriti zase in pograbi prvo priložnost, da se naliči in odločno reče vsem doma, naj je ne motijo. Ali, še bolje, da gre malo na sprehod. Najboljše pa, da gre mama lahko s prijateljico ven, v kino, na pijačo. Pozitiven odnos vodi do sreče.

Ne hiti ves čas in ne čuti krivde zaradi tega

Srečna mama ne hiti neprestano in ne občuti krivde zaradi tega. Priznaj, ko prideš domov, si kot val, ki bi v enem naletu rada naredila čim več stvari: na poti iz dnevne sobe do otroške sobe pobiraš nogavice, papirje, ki se vlečejo po mizi, vržeš v smeti, pobereš ključe s televizorja in pospraviš kahlico na mesto in medtem ko se vračaš nazaj, pobereš perilo, ga daš v košaro, pospraviš skodelico z mize, jo daš v pomivalni stroj in greš na teraso zalivat rože. Ko je vse to končano, se srečna mama usede na teraso in bere knjigo. In se ne počuti krivo zaradi tiste skodelice v pomivalnem stroju, ki še vedno ni oprana.

Ne govori slabo o drugih mamicah

Srečne mame ne govorijo slabo o drugih mamicah. Ko govorimo slabe stvari o ljudeh, obsojamo, se jezimo in se mrščimo, se obdajamo z negativno energijo, ki jo pošiljamo tudi drugim in tako zmanjšujejo tisto dobro v sebi. Ko ogovarjamo, nismo srečni. Za opravljanje ni opravičila.

Se ne ozirajo preveč nazaj

Srečne mame se ne ukvarjajo preveč s svojimi preteklimi odločitvami in izbirami. Nedolgo nazaj sem primerjala svoje življenje s knjigo za otroke, v kateri lahko izbiraš dejanja za svoje junake in jim tako določiš usodo. Milijonkrat sem se rada vračala, spreminjala njihova življenja in razmišljala o tem, kaj se bo dogajalo naprej. Na žalost pa tega ne uspem delati s svojim življenjem; ni vrnitve, ni obžalovanja. To je tako nesmiselno kot razmišljanje o tem, ali bi mogoče morala kupiti vaniljev sladoled namesto čokoladnega. Takšno razmišljanje je izgubljanje časa. Sprejmi odločitev, pojdi naprej in se ne oziraj nazaj. Čokolada je tako ali tako slajša.

Ne pozabljajo nase

Srečne mame ne pozabljajo nase. Kdaj si zadnjič vzela priljubljeno knjigo v roke, ne da bi neprestano gledala na uro v strahu, da ne zamudiš dokončati naslednje obveznosti? Kdaj si si zadnjič natočila kad in bila toliko časa v njej, da se voda ohladila? Kaj si še poleg tega, da si mama? Mame, ki dovolijo, da materinstvo pogoltne vse tisto, kar so bile in kar so želele postati, mame, ki so imele sanje, ki jih je materinstvo zadušilo, prihajajo v nevarnost, da prezrejo materinstvo. To, da smo mame, nas uči o stvareh, o katerih se nikoli ne bi naučile, če ne bi bile mame ter nam daje veter v hrbet in pogum. Biti mama nam daje moč, da izpolnimo vse naše sanje.

Ne pričakujejo popolnih vikendov

Srečne mame ne pričakujejo popolnih vikendov. Če popolne vikende razumeš kot izlete v naravo brez kričanja, podrsanih kolen, pikov komarjev, nestrinjanja s partnerjem, razmišljanja o neplačanih računih in kupih umazane posode, potem ste ti in tvoja družina čudež narave in družbe. Sreča pride, ko sprejmete resnično življenje in vse tisto, kar to prinese s seboj. Primi se za tiste kratke trenutke popolnosti. Prepričana sem, da si jih lahko vsaj pet spomniš, če pretreseš samo današnji dan.

Ne živijo v obžalovanju in krivdi

Srečne mame ne obžalujejo in se ne počutijo krive. Ok, včasih boš zažgala piškote, vpila na otroke, čeprav si si obljubila, da nikoli ne boš, pozabila boš pravočasno plačati račun za internet ali boš pozabila odnesti barvice v vrtec, čeprav ti je vzgojiteljica poudarila, da bo tvoj otrok skupaj z drugim otrokom danes risal nekaj zelo pomembnega. Ne, zaradi tega nisi slaba mama. Ti si čudovita mama in človeško bitje, saj to, kar si pozabila narediti, ne bo pustilo čisto nobenih posledic.

Se neprestano ne bojujejo

Srečne mame ne gredo iz boja v boj. One izbirajo svoje bitke. Če se želi tvoj otrok danes sam obleči in pri tem razmeče vso omaro z oblačili in obleče majčko narobe, veste kaj, to ni razlog za borbo. Obstajajo situacije in trenutki, ki so resnično odločilni pri vzgoji naših otrok, ta pa vsekakor ni takšen. Ko otrok sam izbira kombinacijo, se uči o barvah, o kombiniranju, o tem, kaj mu je všeč, razvija svoj stil. To je lahko povod, da se smejete skupaj in lahko priredite maškarado. Zakaj ne? Otroci bodo hitro odrasli in mi skupaj z njimi.

Srečna mama pomaga drugim mamam. Vse več naših prijateljic in kolegic postanejo mame in vse so enako prestrašene in vznemirjene pred novim življenjem, kot smo bile me pred nekaj leti. Zdaj mi ne drhtimo več zaradi izpuščaja, izraščanja zobkov in postavljanja na noge, še kako pa razmišljamo o dogodkih v vrtcu, o vplivu vrstnikov, o izbiri šole za naše najmlajše. Bodite novim mamam v podporo, dajte oblekice, ki so jih vaši malčki prerasli, naprej, spodbujajte jih in jih prepričajte, da niti ena druga mama ne bi zmogla to tako narediti za svoje otroke kot ona; povabite jih na kavo, na skupen sprehod po parku; prijavite nasilje, če veste zanj; če ima mama kakšno težavo, vi pa poznate pravega človeka, ki bi lahko pomagal, ga napotite do nje. Mame imamo svoje družine, svoje zatočišče miru, imamo pa tudi druga drugo, da se podpiramo in si pomagamo, če je potrebno. Izkoristimo vsako priložnost za to.

Vir: Centar za mame

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.9]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor