Nam jeza škodi ali koristi?

Nam jeza škodi ali koristi?

Jeza je čustvo, ki nam zelo pogosto dela preglavice. Nekateri jezo izražajo na zelo buren način. Ko so jezni, izbruhnejo in v navalu čustev izrečejo stvari, za katere jim je kasneje žal. Drugi se jeze bojijo, zato jo izražajo na bolj pasiven način. Ko so jezni, postanejo zelo tiho in pričnejo kuhati mulo. Druga oseba je pogosto zmedena, saj ne ve, kaj se dogaja. Kuhanje mule in ignoriranje lahko včasih traja tudi več ur ali celo dni. Problem kuhanja mule je, da se o težavi pogosto ne pogovorimo in je s tem tudi ne razrešimo zares.

Nam torej jeza koristi ali škodi?

Jeza nam koristi, ko jo znamo izražati na zdrav način. Zgoraj opisana načina nista zdrava in našim odnosom škodita. To potrjujejo tudi raziskave. Ko osebo kritiziramo na osebni ravni, smo do nje žaljivi ali kuhamo mulo imamo namreč bistveno večjo možnost za ločitev.

Če pa znamo jezo izražati na zdrav način, lahko ta našim odnosom zelo koristi. Raziskave kažejo, da čeprav nam je jeza neprijetna, lahko naše odnose še dodatno utrjuje, kadar je usmerjena v iskanje rešitve. Ko jezo izražamo na zdrav način, v svoje odnose vnašamo še več razumevanja, sprejemanja in upoštevanja želja. Zdravo izražena jeza lahko tudi krepi našo samozavest in naš optimizem, pravijo raziskave.

Če se želite naučiti jezo izražati na zdrav način, ste vabljeni na delavnico KAKO UKROTITI SVOJO JEZO.

Na delavnici bomo:

  • Razkrili najpogostejši mit o jezi in ugotovili, zakaj ima ta mit za nas lahko uničujoče posledice.
  • Razkrili, kateri nezdravi načini izražanja jeze s 93% gotovostjo napovedujejo ločitev oz. razpad odnosa in kaj lahko storimo, da se temu izognemo.
  • Identificirali 3 glavne sprožilce jeze.
  • Spoznali, zakaj je sproščanje, ko smo jezni, izguba časa in kaj lahko storimo namesto tega, kar dejansko deluje.
  • Osvojili eno izmed najbolj učinkovitih tehnik za upravljanje jeze in jo tudi praktično zvadili.
  • Spoznali 4 trike za konstruktivno reševanje konfliktov

Novi termin: četrtek, 20. april 2017 ob 17:00 – še prosta mesta.

Delavnica traja 3 ure in pol.

Lokacija: Parmova 14 v Ljubljani.

Investicija: 49 evrov. Zaradi omejenega števila mest se je potrebno na delavnico predhodno prijaviti.

Ob prijavi dveh oseb hkrati, vam podarimo 15% popusta (cena delavnice na osebo je v tem primeru 42 evrov). Ob prijavi treh oseb hkrati, pa prejmete 20% popusta (cena delavnice na osebo je tako 39 evrov). Delavnica zaradi zagotavljanja kakovosti in učinkovitosti poteka v manjšem krogu udeležencev.

Vodja delavnice: Katja Z. Istenič, psihologinja in psihoterapevtka.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Z. Istenič

Sem Katja Z. Istenič, psihologinja in psihoterapevtka, ki preko terapevtske pomoči Hočem več nudim individualno, partnersko in družinsko terapijo. Napisala sem tudi knjigo Skrita uganka denarja, ki govori o razvoju zdravega odnosa do denarja. Moja glavna načela pri delu so usmerjenost v konkretne rešitve, pozitivnost, strokovnost, sodobni pristopi in učinkovitost.

Dodaj odgovor