Kako zaposliti majhne otroke na plaži?

Morje ponuja edinstveno okolje za otroke, da raziskujejo naravo, se ukvarjajo s telesno aktivnostjo, spodbudijo vse svoje čute z novimi prizori, zvoki in teksturami ter krepijo družinske vezi z zabavnimi interakcijami in dejavnostmi.

Pozitivnih razlogov za obisk morja z majhnimi otroki je resnično veliko.

Družinski obiski plaže ustvarjajo trajne spomine in otrokom ponudijo priložnost za učenje ter odkrivanje drugačnega okolja, kot so ga vajeni.

Skratka, obisk plaže je lahko čudovita izkušnja za celo družino, če se starša obiska lotita z nekaj priprave in načrtovanja.

Da bo načrtovanje obiska plaže lažje, sem zapisala nekaj nasvetov in idej, kako majhne otroke zaposliti in organizirati njihov prosti čas na plaži. Hkrati pa ne pozabite, da je pomembno, da s seboj prinesli vse, kar potrebujete za sproščen in varen dan na plaži.

Kako zaposliti majhne otroke na plaži?

Kako zaposliti majhne otroke na plaži?

Peščeni gradovi

S seboj prinesite vedra, lopatke, grabljice, cedilo in različne plastične kalupe. Otroci zelo radi gradijo in krasijo gradove iz peska.

Izkopljete lahko tudi luknjo v pesku, ki bo služila kot hladen kotiček za igranje, mini bazenček ali pa za igro kotaljenja žogic v luknjo.

Igre na plaži

Preproste igre z žogo, frizbijem ali napihljivimi igrali za v vodo, lahko otrokom nudijo ure zabave.

Seveda ne pozabite tudi na družabne igre s kartami za celo družino.

Za dojenčka pa seveda vzemite manjši bazenček, ki ga lahko napolnite z morsko vodo in vodnimi igračami, da bo dolge ure čofotal, kar ob vaši brisači v senčki.

Nabiranje školjk in kamenčkov

Organizirajte zbiranje školjk in zanimivih kamnov, na način, da vsak dobi majhno vedro ali vrečko za nabiranje morskih zakladov. Ko končate, naj vsak predstavi in pokaže svoje najdbe.

Poslikava kamnov

Na plažo prinesite barve ali flomastre za okrasitev kamnov. Naberite gladke kamne, ki jih bo najlažje porisati. Otroci lahko na kamne zapišejo tudi lepe misli in jih pustijo blizu sprehajalnih poti ali na robu plaže.

Raziskovanje morskega sveta

Na plažo vzemite različne poučne knjige o morskih bitjih, rastlinah in morju ter skupaj raziskujte, kar ste se naučili iz prebrane knjige. Poiščite predstavljena bitja in rastline ter se pogovarjajte o morskem svetu in pomenu varovanja naravnega okolja.

Risanje po pesku

Poiščite različne palčke ali pa rišite in pišite v pesek kar s prsti. Zapišite imena celotne družine, narišite sonce, ribe, cvetlice … Vsak družinski član naj nekaj nariše ostali pa ugibajte, kaj je narisal.

Ustvarite lahko celo posebno razglednico z morja, ko zapišete svoje pozdrave v pesek za babico in dedka ter jima pošljete počitniško fotografijo (“razglednico”) kar na mobilni telefon.

Seznam za morski zaklad

Preden se odpravite na plažo skupaj z otroki, napišite seznam, kaj vse lahko najdete na plaži, da sestavite družinski morski zaklad?

Morda košček morskih alg, galebje pero, školjko, sipino kost, okrogel kamen, storž … Ko pridete na plažo, začnite z iskanjem sestavin zaklada.

Lov na zaklad

Zakopljite majhne igrače, školjke ali plastične kovance v pesek na plaži. Vsak otrok naj ima svojo lopatko ter zemljevid ali namige, kje jih lahko najde. Zmaga tisti, ki najde največ zakopanih zakladov.

Počitniški dnevnik

Vsak otrok naj ima svoj počitniški dnevnik, v katerega lahko nariše in zapiše svoj dan na plaži. Kaj vse je počel, novega videl, doživel? Kaj mu je bilo še posebej zabavno? Je spoznal novega prijatelja?

Počitniški dnevniki bodo ostali otroku lep spomin na otroštvo, ko odraste.

Zapomnite si, da bo otrok morje najlažje spoznal in sprejel s pomočjo igre. Če se otrok boji morja, je še toliko bolj pomembno, da so obiski plaže zabavni, igrivi in pozitivni.

Kako zaposliti majhne otroke na plaži?

Kaj potrebujete za sproščen dan na morju?

Zaščita pred soncem

Sončna krema z visokim zaščitnim faktorjem, pokrivala, UV-zaščitna oblačila in sončna očala.

Zgodnje jutranje ure ali pozno popoldne je najboljši čas za obisk plaže, saj se tako izognete najmočnejšemu soncu in gneči.

Senca

Če je le mogoče poiščite naravno senco dreves ali pa uporabite kakovosten senčnik ali otroški šotor za plažo.

Pri aktivnih in samostojnih otrocih se vam bo krasno obnesla zastavica, vetrnica ali pisana ruta, ki jo privežite na senčnik ali šotor, da bodo otroci zlahka videli in našli vaše mesto na plaži.

Brisače in prešite odeje za plažo

Rajši vzemite več kot premalo brisač za sušenje ter pokrivanje med počitkom in prešito odejo ali podlogo za sedenje in poležavanje.

Za majhne otroke so še posebej priročne brisače s kapucami ali pončo, ki ga otroku nataknete čez glavo.

Voda in prigrizki

Poskrbite za dobro hidracijo cele družine (voda, nesladkan čaj) in zdrave prigrizke (narezano sadje in zelenjava, krekerji, sendviči).

Načrtujte redne odmore za prigrizke in pijačo, da bodo otroci ostali dobre volje.

Prva pomoč

V torbi za na plažo imejte vedno manjši komplet prve pomoči, kot so obliži različne velikosti, vlažilni robčki, papirnati robčki, gaza, fiziološka raztopina za izpiranje ranic ter Bepanthen krema (priročna tudi za pike komarjev).

Plavalna oprema

Kopalke (več parov otroških kopalk ali plavalne plenice), čevlji za v vodo, plovci oz. pripomočki za učenje plavanja, plavalna očala in plavutke.

Za učenje plavanja je najbolj priporočljiv (in tudi cenovno ugoden) špaget oz. črv, saj otroku omogoča plavanje ter lebdenje v navpičnem položaju.

Oblačila

Dobro je, da imate s seboj rezervna suha oblačila (vsaj dodatno majico in spodnje hlačke), saj se otrok lahko na plaži kljub previdnosti hitro umaže ali zmoči.

Poletna oblačila naj bodo ohlapna in iz lahkih, zračnih, naravnih materialov (bombaž, lan, viskoza). Izogibajte se predvsem otroških oblačil, narejenih iz velikega deleža poliestra ali večjih potiskov, saj se bo v njih otrok bolj potil (takšna oblačila so poleti bolj vroča).

Vrečke

Seveda ne pozabite na plastične vrečka za mokre kopalke, igrače in umazana oblačila. Potrebujete pa jih tudi za zbiranje smeti.

Z malo domišljije, različnimi igrami in načrtovanjem dneva bo vaš dan na plaži zagotovo poln zabavnih dejavnosti, ki bodo otroke zaposlile in razveselile. Uživajte!

Pripravila: Petra Boh, univ. dipl. soc. del.,
Tralala – Slovenski spletni portal za starše in tiste, ki to šele postajajo.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor