Telesna samopodoba na plaži

Telesna samopodoba na plaži

Opazujem skupino najstnikov, ki se zabavajo na pomolu čez zaliv. Brezskrbno skačejo v vodo, se hihitajo in zganjajo norčije. Fantje se v svojih neustrašnih akrobacijah postavljajo pred puncami in čutiti je iskrice, ki netijo prve poletne ljubezni.

V skupini je deklica, ki je vidno zadržana. Deluje precej neopazno. Vselej ostaja v ozadju. Redko spregovori. Z rokama objema svoje telo in ga obenem zakriva. Njena drža je sključena, izraža nesigurnost, strah in zadržanost. Je precej visoke postave in mogoče s kakšno kilo več, kot bi to narekoval za njeno višino preračunan »povprečni« ITM. V žargonu bi rekli, da je »bolj močna«, ne pa zares debela. Punca vidno zavrača svoj izgled in lastno telo. Zakriva ga z brisačo, medtem ko se druge deklice brezskrbno nastavljajo sončnim žarkom. Vedno zadnja skoči s pomola. Brisačo vselej odloži čim bližje stopnicam, da lahko pri izstopu iz vode nemudoma ovije svoje mokro telo in ga tako skrije pred pogledi.

Med najglasnejšimi na pomolu je tudi deklica po imenu Mia. Ne poznam nikogar od ekipe, a vem za njeno ime, ker ga vsi neprestano naglas izgovarjajo. »Mia poglej to, Mia, a gremo tja, Mia, Mia, Mia …« Mia je »liderka«, ki daje zeleno luč za odhod v vodo, za premik na sladoled ali pa bojkotira predloge, ki ji niso po volji. Mia nima postave kot večina deklic na pomolu. Je nižje rasti, njeno telo je hruškaste oblike in precej zajetno. A kot je videti je to ne ovira. In tudi ostalih ne. Deklica je precej odporna na mnenja drugih, sploh tista, ki so naslovljena na njeno telo. Deluje zelo samozavestno in s to samozavestjo v kali zatre vsak vzgib, ki bi jo lahko dotolkel. Nobene kritike ali opazke ne spusti skozi sito pozitivne samopodobe, da bi ta lahko načela njeno dobro voljo, pozitiven odnos do življenja in užitka, ki je vezan na trenutek, tukaj in sedaj.

Njena postava in pozitiven »attitude« dokazujeta, da SAMOPODOBA NI STANJE TELESA. JE STANJE DUHA!

Prav zato je popolnoma napačno sklepanje, da me bodo manjši nos, bolj polne prsi ali ustnice, ožji boki ali bolj napeta koža naredili srečnejše in samoizpolnjujoče. Mogoče začasno. Dokler se (s starostjo) ne pojavi nova »težava« v obliki dodatnih obremenjujočih kilogramov, zgubane kože, starostnih peg … In slej ko prej sem zopet na začetku. Pred novim, starim izzivom: kako biti spet lepa in mlada?!

Mlada dekleta, ki so se že spopadala z motnjami hranjenja, pogosto spregovorijo o očitkih, ki so jih bila deležna na račun telesnega videza. Predvsem vrstnice so jim govorile, »lahko je tebi, ko pa imaš tako popolno postavo!«  Pa vendar … ljudje, ki takrat niso poznali njihovih težav, se tudi niso zavedali, da so se ravno ta dekleta prav v tej kletki, ki so jo drugi označili za »popolno telo«, počutila slabše, kot bi si to sploh lahko predstavljali.

Pomembno je, da mame danes v svetu, polnem kopij, svoje hčerke spodbujamo, da ostanejo resnične, pristne in samozavestne. Ne glede na to, kaj si o njih morebiti mislijo drugi ali kako nanje gleda ves svet. A da lahko to dosežemo, moramo najprej same vzljubiti svoje telo. Takšno, kot je.

Lucija Čevnik
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor