Odvisnost od sladkarij: »Daj mu čokolado, da ne bo lačen«

Kar 60 % majhnih otrok je odvisnih od čokolade in sladkarij, njihovi starši pa so krivi za to odvisnost, pravijo strokovnjaki. Anketa je pokazala, da eden od treh staršev prizna, da svojega izbirčnega otroka podkupi s sladkarijami. Prav tako je 58% mamic priznalo, da njihovi triletniki redno prosijo za sladkarije – in to vsakodnevno. Raziskava je vzpodbudila razpravo o tem, kdo je kriv za epidemijo debelosti, ki čedalje bolj vpliva na mlade generacije.

Odvisnost od sladkarij: »Daj mu čokolado, da ne bo lačen«

Raziskava o odvisnosti od sladkarij

Razgovori s potekali z 2.002 materama otrok v dobi med eni in petim letom. Odkrili so, da 26% mater čokolado uvede v prehrano svojih otrok pred dopolnjenimi 9. meseci, a več kot polovica vprašanih pravi, da so otroku čokolado že ponudile do 12. meseca starosti otroka. Prav tako so odkrili, da 61% mamic svojim otrokom vsak dan ponudi sladkarije.

Rezultati so zaskrbljujoči

Komentar na dane rezultate raziskave o odvisnosti je podala tudi nutricionistka Yvonne Bishop-Weston:”Rezultati raziskave so resnično zaskrbljujoči, a lahko rečem, da popolnoma odražajo tisto, kar vidim v moji vsakodnevni praksi. Starši prezgodaj uvedejo čokolado in sladkarije v prehrano otrok. To je zelo nevarno, saj je povezano z boleznimi srca in ožilja, diabetesom, rakom in osteoartritisom. Nujnost, da se prepreči tveganje za te bolezni od začetka otrokovega življenja, je tako vse bolj utemeljena in argumentirana.”

Dodala je še: ”Prehrambene navade v otroštvu imajo velik vpliv na prehranjevanje v odrasli dobi. Občasno uživanje sladkarij sem in tja je seveda v redu, a živil z veliko sladkorja, kot je npr. čokolada, moramo otroku dajati le občasno. Nobene potrebe ni po tem, da bi otroke navadili na to, da je čokolada vedno dostopna, saj to lahko privede do nezdrave navade.”

Odvisnost od sladkarij: »Daj mu čokolado, da ne bo lačen«

Zakaj takšni rezultati?

Raziskava o odvisnosti od sladkarij kaže na to, da je ključni vzrok problematike v tem, da starši sladkarije in čokolado uporabljajo kot pripomoček za prepričevanje otrok, ki so izbirčni jedci, da pojejo obrok.

Potrdilo se je, da 56% staršev misli, da gre njihov otrok zgolj skozi fazo izbirčnosti in da bo ta faza trajala le kratek čas.

Otroški psiholog, Richard Woolfson pa pravi: ”Takšni rezultati študije potrjujejo, da je izbirčnost pri hrani pogost problem v današnjem času, najverjetneje zato, ker otroci v določeni dobi začnejo izražati določene prehrambene preference in tako oblikujejo svoje prehrambene navade. Ključ do rešitve za male izbirčneže je, da starši ostanejo mirni in ne pretiravajo v svoji reakciji (ni potrebe, da ga v zameno zato, da bo otrok nekaj pojedel, podkupijo s sladkarijami). Določite in dovolite določen čas trajanja obroka in če se otrok po preteku tega časa še vedno rajši igra, namesto, da bi jedel, enostavno, vzemite krožnih s hrano. Ne skrbite – ne bo umrl zaradi lakote. Faza bo prešla, če boste dosledni.”

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Daily Mail

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor