Veliki glasbenik – pravljica za lahko noč

Veliki glasbenik - pravljica za lahko noč

Nekoč, dolgo tega, je v majhni vasici živel glasbenik. Že vse življenje je živel sam. Ko je štel že veliko let, si je nekega dne rekel »moral bi si najti primerno družbo; prestar sem, da bi živel sam.« Nato je v roke vzel svojo violino in pričel igrati čudovito glasbo. Volk, ki se je sprehajal v neposredni bližini je bil nad glasbo, ki jo je slišal, popolnoma očaran. Šel je do glasbenika in ga s sklenjenimi rokami prosil »Bi me, lepo prosim, naučil svoje čudovite glasbe?« »Lahko, a le če mi obljubiš, da boš storil vse, kar ti bom rekel« je odvrnil glasbenik. »Jaz bom tvoj učenec, ti pa moj mojster« je rekel volk. Nato sta pričela svojo skupno pot. Približala sta se jami, ko je glasbenik rekel »zdaj moraš v to jamo skočiti.« Volk se je brez vprašanja pognal v jamo. Glasbenik je rekel »tu počakaj, dokler se ne vrnem.«

Nekaj časa kasneje je zopet zaigral na svojo violino. Tokrat se je na melodične tone violine ujela lisica. Tudi lisica je prišla do glasbenika in ga prosila, naj jo nauči igrati takšno glasbo. Glasbenik je tudi njej pojasnil »učil te bom, a moraš storiti vse, kar ti bom ukazal«. Lisica je pripravljeno prikimala in rekla »jaz bom tvoja učenka, ti pa moj guru.« Glasbenik je nato lisico odpeljal do bližnjega nizkega drevesa. Upognil je drevo in rekel lisici, naj pred njega raztegne obe taci. Nato je obe taci zvezal ob upognjeno drevo in ga izpustil. Lisico je odneslo v zrak. Rekel ji je naj ga počaka, da se vrne.

Nato je glasbenik srečal zajca. Tudi zajca je omamila čudovita glasba, ki jo je ustvarjala violina. Prosil je glasbenika, da bi ga učil. Tudi tokrat je glasbenik rekel »učil te bom, če boš storil vse, kar ti bom rekel.« Zajec je odvrnil »jaz bom vedno tvoj ubogljivi učenec.« Glasbenik je zajca privezal na bližnje drevo in mu naročil »počakal me tukaj, da se vrnem.«

Minilo je nekaj časa in vse živali so počasi poskušale najti način, kako bi se rešile iz svojih pasti. Volku je uspelo skočiti iz jame. Medtem ko se je sprehajal, je opazil lisico viseti z drevesa in ta mu je rekla »dragi prijatelj, glasbenik me je zavedel. Bi me lepo prosil rešil iz te pasti?« Volk je pomagal lisici in skupaj sta se odpravila dalje. Čez nekaj časa sta srečala zajca in osvobodila tudi njega. Vsi trije so se odločili poiskati glasbenika.

Glasbenik je še vedno hodil po gozdu in igral violino. Tokrat pa je glasba zapeljala mladega in močnega gozdarja, ki je rekel »Bi me naučil tako igrati? Tvoj prijatelj bom za vse življenje.« Preden pa bi glasbenik lahko odgovoril, so tja prišli volk, lisica in zajec. Gozdar jih je začel loviti s svojo sekiro. Tako je glasbenik potem začel učiti glasbo gozdarja in postala sta prijatelja za vekomaj.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor