10 vrst pohval, ki bi jih vsak otrok moral slišati

Kako se počutite, ko nekdo pohvali vaše čevlje, pripravljeno hrano ali dobro opravljeno delo? To je dober občutek. Kako pa se počutite, ko vas nekdo, ki ga imate radi, zaradi nečesa pohvali? To je super občutek. Zamislite si torej, kako močno pohvale delujejo na otroka. Otrok, ki se počuti, da ga njegova mama ceni in sprejema, lahko spremeni svet. Otrok, ki čuti, da njegova mati misli, da je čudovit, se bolje spopada z izzivi, ki mu jih prinaša življenje.

10 vrst pohval, ki bi jih vsak otrok moral slišati

Raziskave kažejo, da otroke najbolj motivirajo pohvale, ki hvalijo trdo delo, postopek pri doseganju ciljev in lastnosti, kot so vztrajnost  in predanost. Vendar pa ne pozabite tudi na ostale pohvale – kako krasni in čedni so (vsi otroci so krasni in čedni v materinih očeh!) ,kako močni in prijazni so (otroci bodo verjetno živeli tako, kot čutijo, da mi verjamemo, da so) in kako neverjetni so (vsak otrok je neverjeten).

Poglejmo, na katerih področjih bi morali otroke pohvaliti. Zbrana so v teh pohvalah, ki bi jih vsak otrok moral slišati od svojih staršev.

Pohvale v zvezi z njihovim značajem

Živimo v svetu, ki nas ne uči dovolj o osebni integriteti in v katerem se te na žalost sploh ne pričakuje. Ko vaš otrok pokaže iskrenost, prijaznost in zanesljivost, je to krasna priložnost, da ga iskreno pohvalite.

Pohvale za poslušnost in spoštovanje

Zelo lahko se je navaditi poudarjati samo otrokovo negativno vedenje. Namesto da čakate na otrokovo naslednjo neposlušnost in ga potem oštejete, se potrudite biti pozorni na trenutke, ko vas posluša in pokaže spoštovanje. Naj sliši, da je čudovit otrok in da cenite, kako se do vas vede.

Pohvale za pomoč družini

Pomagajte otroku razumeti, da tudi najmanjša stvar, ki jo naredi, naredi razliko in pomaga celi družini. Povejte mu, da cenite njegov prispevek, ko pripravi mizo, pospravi igračke in podobno. Pomoč je pomemben del družinskega življenja.

Pohvala, ko uspejo narediti kaj novega

“Bravo, odlično si naredil tole nalogo” ali “Odlično, kako daleč si uspel skočiti. Prave pohvale, ki poudarjajo tisto, kar je narejeno, samo vzdržujejo pozitivno vzdušje.

Pohvale za njihov stil (tudi če nimate enakega okusa)

Otrok ne smemo siliti, da postanejo taki, kot smo mi. Seveda jim ne bo všeč vse, kar je všeč nam. Pohvalite vašega otroka za to,, kakšno kombinacijo oblačil si je izbral (“Nadarjen si za kombiniranje, vidi se, da razmišljaš o svojem izgledu” ali “Nikoli nisem videla tako lepo pripravljene mize. Imaš dobro domišljijo.”). Ne omejujte pohval samo na to, kar je vam všeč.

Pohvale za kvaliteto opravljenega

Če otroka pohvalite, ker je nekaj dobro opravil doma ali je dobro naredil domačo nalogo, mu boste s tem pokazali, da je pomembno, da vsako delo vzame resno. Zato vedno opazite tisto, kar je dobro narejeno.

Pohvalite trud (tudi če rezultat ni najboljši)

Ko pohvalite trud, ki ga otrok vlaga v tisto, kar počne, ga učite, da ne obupa. To je pomemben del vaše učiteljske vloge. Otroku sporočate, da rezultate lahko popravi le z vlaganjem napora, kot tudi, da mora biti vztrajen.

Pohvale za korake k dolgoročnemu cilju

Učite otroka, da ne more pričakovati popolnega rezultata takoj, tako da ga poste pohvalili tudi za majhne korake, ki jih naredi vsak dan. “Kako si se danes dobro naučil. Tako boš imel super oceno na koncu leta.” Pohvala je zelo dobrodošla za boljšo učinkovitost in navdušenje ter pomoč pri otrokovem napredku.

Pohvale za družbo, ki jo izbirajo

Seveda pohvalite družbo samo takrat, ko to res mislite in ste se sami prepričali, da je otrokova družba zanesljiva! Takrat lahko otroku brez ovir rečete npr. “Marko je super fant ” ali “Zelo sem srečna, da izbiraš dobre prijatelje.”

Pohvale v zvezi s tem, da obstajajo

Naj otroci slišijo, da ste hvaležni, ker do del vaše družine. Otrok bi moral dojeti, da je cenjen, ljubljen in zaželen. Lahko mu, na primer, rečete: “Vsakič, ko te vidim, pomislim, kako sem srečna, da sem tvoja mama.” Pokažite ljubezen.

iMom

Ocena:
[Skupaj: 13 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor