Če dojenček pije preveč vode, je lahko nevarno

Večina ljudi smatra, da je voda neškodljiva pijača, ki je bistvena za življenje. To velja za odrasle, za dojenčke pa to ne drži. Ko dojenček je in pije, je to samo na osnovi njegovih potreb. Hranila v njegovem telesu so v popolnem ravnovesju. Če dojenčku dajete vodo, preden jo dejansko potrebuje, lahko zrušite to ravnovesje in mu naredite škodo.

Če dojenček pije preveč vode, je lahko nevarno

Z materinim mlekom ali mlečno formulo lahko zadovoljimo vse potrebe rastočega dojenčka. Dokler vaš otrok ne začne jesti goste hrane ali dokler pediater ne pove, da je to primerno, vam zaradi vode ni treba skrbeti. “Vso potrebno hidracijo bi morali doseči z mlečno formulo ali materinim mlekom, čeprav se vam zdi dojenček žejen. Če pa vaš otrok že je gosto hrano in užije vsaj 9 dcl materinega mleka ali mlečne formule in je še vedno žejen, bi lahko bilo varno, če mu ponudite med obroki pol decilitra do deciliter vode”, pravi Dr. Alan Green.

Zastrupitev z vodo

Ena od nevarnosti, če dojenček pije preveč vode, je zastrupitev. To se zgodi, ko voda poruši ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu. Prekomerna količina vode lahko povzroči, da ledvice izločijo preveč natrija. Nezadostne količine natrija in preveč vode pa lahko vodijo do otekanja možganov in drugih nevarnih simptomov.

Preberite tudi: Koliko vode potrebujejo dojenčki?

Simptomi zastrupitve z vodo so očitni in vključujejo napade, razdražljivost, zaspanost, padec telesne temperature in otekanje ali zabuhlost. Po mnenju strokovnjakov iz medicinskega centra za otroke Johns Hopkins, je največje tveganje za zastrupitev z vodo pri otrocih, mlajših od enega leta in tistih, ki so že dehidrirani. V želji,da bi po bruhanju ali driski, starši dojenčke hidrirali, jim pogosto dajejo vodo. Vendar pa ima dehidrirani dojenček pogosto tudi pomanjkanje elektrolitov. Če dojenčku damo potem še čisto vodo, še dodatno porušimo ravnovesje. Najlažje se izognemo zastrupitvi z vodo in imamo dojenčka hidriranega tako, da ga dojimo ali mu dajemo mlečno formulo, dokler nam pediater ne svetuje drugače.

Bakterijska okužba

Dodaten razlog za skrb, če dajemo dojenčku vodo, je možnost bakterijske okužbe. Bakterije in paraziti so pogosto lahko v slabo prečiščeni pitni vodi. Da bi se izognili okuženi vodi, jo prekuhajte, da uničite kakršnekoli bakterije ali parazite. Prepričajte se, da se voda popolnoma ohladi, preden jo daste svojemu otroku.

Je v redu, če redčimo mlečno formulo z vodo?

Nikar ne redčite mlečne formule z vodo – pozorno sledite navodilom na embalaži o pripravi mlečne formule in uporabite toliko vode, kot je priporočeno. Dodajanje prevelike količine vode v mlečno formulo ne poveča samo tveganja za zastrupitev z vodo, ampak pomeni tudi, da bo vaš dojenček dobil manj hranil kot jih potrebuje.

Ali dojenček, ki se izključno doji, potrebuje vodo?

Ne! Tudi v ekstremni vročini vaš dojenček z mlekom dobi vse, kar potrebuje. Prav tako velja tudi za dojenčke, ki se hranijo z mlečno formulo. Če imate občutek, da je dojenček žejen, jim pogosteje ponudite prsi ali stekleničko.

Kaj narediti, če je dojenček dehidriran?

V nekaterih primerih vam bo zdravnik svetoval posebno tekočino za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov, da bi preprečili dehidracijo, kot npr. takrat, ko ima vaš dojenček trebušno gripo (gastroenteritis).

Več o dehidraciji si preberite v prispevku dehidracija-vzroki in znaki dehidracije pri otroku.

Ocena:
[Skupaj: 15 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor