Burn out mama

Danes na vsakem koraku berem, kakšna bi morala biti mama, da bo najboljša za svojega otroka. Z vseh strani nas bombardirajo z novimi raziskavami, kako se razvijajo možgani, kaj mora otrok imeti/doživeti/razviti, da bo izkoristil vse svoje potenciale. Hvaležna sem za vse te informacije, ki mi pomagajo, da vsaj razmišljam o tem, kako sama vzgajam svoje otroke, saj nekaj deset let nazaj vsega tega še ni bilo.

Burn out mama

Piše: Ana Bešter Bertoncelj

Vendar, kaj pa jaz? Ob vsem tem prepogosto pozabim nase ter znova in znova ugotavljam, kako prav je imela moja dobra prijateljica in kolegica Teja, mama štirih otrok, ki mi je že dolgo nazaj dejala: »Ana, če mama ni v redu, cela družina ne funkcionira.« In mislim, da se moramo mamice, še posebej mlade mamice, ki bi rade svojim otrokom omogočile vse in še več, na to večkrat spomniti.

Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem zares spoznala, da moram poskrbeti zase, če želim dobro poskrbeti za svojo družino. Neprespana, utrujena in brez energije jim na dolgi rok ne morem kaj dosti nuditi. Seveda smo mamice z dojenčki lahko dolgo obdobje neprespane in utrujene, vendar sčasoma je treba občasno sebe postaviti na prvo mesto. Kaj naj takrat mamica dela oziroma ne dela, pa je odvisno od vsake mamice posebej. Lahko si privošči dobro uro spanja, gre na masažo, v savno, na sprehod, prebere kakšno knjigo, gre na kavo s prijateljico, … Kar jo veseli in jo napolni z energijo.

Težava je v tem, da ima veliko mam občutek, da niso dobre mame, če sebe postavijo na prvo mesto. Lahko imajo tudi občutek krivde, ker delajo stvari zase, doma pa jih čaka dojenček. Vendar mama, ki ne poskrbi zase, pregori. Burn out je drug izraz za to, ki ga pogosto slišimo. In burn out mama za otroka težko poskrbi. Zato je treba znake preutrujenosti prepoznati pravočasno. Če se že zbudimo utrujene, vsega naveličane, če bi rade enostavno le ležale na kavču in nam gre že vse na živce, je morda, če to prepoznamo, lahko celo dober znak. Zakaj? Ker je to trenutek, ko se dokončno odločimo, da bomo zdaj pa res vsaj kdaj SEBE postavile na prvo mesto in naredile nekaj zase. Preutrujenost in nenaspanost smo zagotovo izkusile vse ženske, ki smo mame. Nihče nam ni povedal, kaj nas čaka po porodu. Pa tudi če bi nam, mu najbrž ne bi verjele. In če nismo med tistimi srečnicami, ki jim otroci že od prvega tedna dalje spijo skoraj celo noč, nas obdobje utrujenosti pač neizbežno čaka. Ampak mine. Kmalu. Do takrat pa ne pozabite – poskrbite kdaj pa kdaj brez slabe vesti tudi zase! Jaz bom.

Kolumna je bila objavljena tudi v reviji Lady.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor