Adijo burn out mama

Adijo burn out mama

Mame, ki berete tale zapis, imate rade svoje otroke in ste pripravljene zanje narediti zelo, zelo veliko. Ni večjega motiva za spremembe, kot je ljubezen mame do otroka. Vendar je pomembno, da pri tem ne pozabiš nase!

Tudi sama želim vse dobro za svoja otroka, ampak tisto, kar sem odkrila v času, odkar sem mamica, je, da moram najprej poskrbeti zase. Zakaj? Ker ko sem jaz v redu, je naša družina v redu.

Ko sem jaz v »formi«, lahko dobro skrbim za svoja otroka, ko je moj čustven rezervoar napolnjen, lahko pomagam otroku, da se uči raziskovati svoja čustva in občutke. Ko se samo razdajaš in da samo daješ, prazniš svoj rezervoar. In ko je prazen, nimaš več kaj za dati. To je kot vdih in izdih. Le skupaj omogočata življenje. Dajanje in prejemanje in dajanje in prejemanje. Le tako se boš lahko napolnila, da boš lahko spet dajala.

Kdaj sem sama ugotovila, da moram napolniti sebe, svoj rezervoar? Ko sem začela iztirjati, torej se obnašati neljubeče, ko sem začela povzdigovati glas, kričati, zavijati z očmi in grdo gledati. Pa še kaj bi se našlo. Takrat se ugotovila (in za to sem rabila zeloooo dolgo časa), da je čas, da poskrbim tudi zase.

Sama sem še vedno na poti iskanja ravnovesja. Pa tudi to ravnovesje, ko ga enkrat najdeš, se iz dneva v dan spreminja. Moja otroka sta me veliko bolj potrebovala, ko sta bila dojenčka. To ne pomeni, da me sedaj ne, ampak vsako leto sta lahko dalj časa brez moje prisotnosti, zanju lahko prav tako dobro poskrbi kdo drug, čez nekaj let, pa bo to razmerje, koliko me zares potrebujeta ob sebi, še drugačno.

Kar meni pomaga, je, da si predstavljam, da imam sama v sebi še vedno svojega notranjega otroka, za katerega moram prav tako skrbeti. To je moj notranji Svobodni otrok. Če ga ne bom negovala, bo začel protestirati! Če poskrbim za svoja notranjega otroka, potem bom to najlažje naredila z aktivnostmi, ki me razveselijo, kjer se nasmejem in se zabavam.

Zapri za trenutek svoje oči in pomisli, katera je tista stvar, ki si jo res želiš? Kaj je tisto, kjer se ti zasvetijo oči? Kaj je to? Bi rada prebrala kakšno dobro knjigo, ki jo imaš na nočni omarici že eno leto? Je to klepet s prijateljicami? Obisk muzeja? Morda skok s padalom? To je hrana za tvojega notranjega otroka. Če ga boš sestradala, bo rezultat ta, da boš na enem nivoju zamerila otroku, boš jezna nanj, ker toliko stvari ne moreš delati. Tega pa ne želiš!

Napiši 10 stvari, kaj želiš zase. Npr. masaža, klepet s prijateljicami, branje knjige, sprehod, tek, kino, večerja z možem, skok s padalom. In izberi eno, ki si jo boš sama sebi uresničila v prihodnjem tednu! To je tvoje darilo tebi in tvoje darilo tvoji družini!

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor