Poglejte, kaj se zgodi, ko mama ignorira svojega otroka

Vsak starš ve, kako daleč lahko gredo otroci, da bi  pritegnili njihovo pozornost. Naravni človeški proces navezanosti med otrokom in njegovo mamo je znan skozi zgodovino in v tem zanimivem poskusu brezizraznega obraza lahko vidite čisti obup na otrokovem obrazu, ko se ta navezanost skrije za maminim brezskrbnim obrazom.

Leta 1975 je Edward Tronick s sodelavci na bienalnem srečanju društva za raziskave razvoja otrok prvič predstavil “eksperiment brezizraznega obraza”. Opisal je pojav, v katerem se dojenček po treh minutah interakcije z neodzivno brezizrazno mamo “hitro strezni” in postane zaskrbljen. Dojenček je večkrat poskušal kontaktirati z mamo s svojim običajnim vzorcem. Ko ti poskusi niso uspeli, je dojenček odnehal in se s telesom in obrazom obrnil stran od svoje mame z obupanim, nemočnim izrazom na obrazu. To ostaja ena od največkrat ponovljenih ugotovitev v razvojni psihologiji.

Ko so ta pojav temeljito preizkusili in večkrat ponovili, je postal standardna metoda za testiranje hipotez o osebni percepciji, komunikacijskih razlikah kot posledici spolnih ali kulturnih razlik, individualnih razlikah v načinu povezanosti in učinku depresije pri materi na dojenčka. Preizkus brezizraznega obraza je bil uporabljen tudi za raziskovanje medkulturnih razlik, gluhih dojenčkov, dojenčkov z Downovim sindromom, dojenčkov, ki so bili izpostavljeni drogi, avtističnih otrok in otrok staršev z različnimi psihičnimi motnjami, še posebej depresijo.

thinkaboutnow

Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 3.9]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor