Najpogostejše napake, ki jih delamo pri fotografiranju otrok

Najpogostejše napake, ki jih delamo pri fotografiranju otrok

Prva napaka: Uporaba bliskavice vedno in povsod

Bliskavico uporabljajte v situacijah, ko je pomembno, da ovekovečite določeni trenutek.

Skoraj 95% fotoaparatov ima serijsko vgrajeno bliskavico. Če se fotografiranje odvija v slabo osvetljenem prostoru, je pomoč dodatne svetlobe nujno potrebna. Pogosto pa ob tem pride do neželenih učinkov: preveč osvetljeni obrazi, ki so skoraj boleče bele barve, za osebo pa se pojavi temna senca.

Poskusite pozabiti na bliskavico, enostavno jo izključite. Otroke odpeljite ven in tam posnemite fotografijo ali pa jih fotografirajte v bližini okna ali na terasi. Bliskavico pa uporabite le v primerih, ko želite ovekovečiti določeni trenutek. V tem primeru boste sicer zabeležili dogodek, a si ne morete obetati umetniškega izdelka, če pogoji niso idealni.

Druga napaka: Fotografiranje od zgoraj navzdol

Pri komunikaciji z otroki je samoumevno, da se spustimo na njihov nivo – dobesedno. Ko sedimo z otrokom in smo »na njegovi ravni«, se ustvari topel odnos, poln zaupanja. S fotoaparatom v roki se trudimo narediti veliko fotografij iz naše perspektive, a v najboljšem primeru dobimo sliko z nepravilnimi razmerji, v najslabšem primeru pa sliko, na kateri ni jasno vidno telo, niti obraz. Torej, ne bodite leni in se spustite na otrokov nivo ter ga fotografirajte z višine njegove rasti ali še nižje.

Tretja napaka: Moteči elementi v kadru

Eno od pravil dobre fotografije je, da v kadru ni nič odveč!

Menite, da ste zelo urejena oseba? Oglejte si nekaj fotografij svojega otroka in preverite, kaj vse opazite na fotografiji poleg svojega otroka. Igračka tovornjak, rumena žoga, rdeč tepih s cvetovi, zdrobljen piškot in plenice v kotu. Ali menite, da je vse to potrebno, da poudarite očarljiv nasmeh vašega otroka?

Eno od pravil dobre fotografije je, da v kadru ni nič odveč. Ker nič ne sme odvrniti pozornosti od tega, kar je najpomembnejše – in to je vaš otrok.

Četrta napaka: Otrok je nemiren

Dobro je, ko se otrok počuti dobro in se sproščeno igra pred fotoaparatom, pleše ali dela grimase. Če pa to počne prehitro, bomo imeli na fotografiji namesto otroka le zmazek.

Težavo lahko rešimo, če močneje osvetlimo prostor ali pa se premaknemo ven, na dnevno svetlobo.

Mali triki, ki nam lahko pomagajo narediti boljše fotografije

  • Najbolje je, da fotoaparat nastavimo v športni način, saj fotoaparat samodejno nastavi največjo hitrost fotografiranja, s čimer zmanjša zamegljenost fotografij.
  • Najboljše fotografije nastanejo, ko je otrok z nečim zaposlen: z igranjem, branjem … A vseeno je pomembno, da reagiramo hitro.
  • Če želite v objektiv ujeti otrokov obraz, ga pokličite po imenu in ga fotografirajte v trenutku, ko vas pogleda.
  • Če fotografiramo v močni svetlobi, vključimo bliskavico, ki bo zmanjšala sence na otrokovem obrazu.

Bebac

Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor