Kako v 21 dneh prenehati kričati in prekiniti verigo slabih navad

Preden začnete to brati, naredite še nekaj … Usedite se ali stojte tako, kot to normalno počnete in prekrižajte roke, kot to ponavadi storite … Potem pa jih prekrižajte nasprotno, z nasprotno roko preko druge. Velika verjetnost je, da se boste počutili zelo čudno in celo neprijetno. Nekateri se boste celo morali potruditi, da bi ugotovili, kako roke nasprotno prekrižati. To je preprost prikaz moči navad.

kako-v-21-dneh-prenehati-kricati-in-prekiniti-verigo-slabih-navad

Vsi imamo navade. Z navadami si poenostavimo življenje in odločitve. Čevlje vedno zavezujemo na enak način. Skoraj vsako jutro imamo enako jutranjo rutino. Večina ljudi si celo zobe umiva na določen način. Svoje življenje zelo pogosto sprogramiramo in vključimo avtopilota, da nismo preobremenjeni z vsako malo odločitvijo in nalogo, toda včasih reakcije programiramo brez lastne racionalne privolitve.

Nekatere navade so dobre in spodbujajo zdrave vzorce rasti in sreče. Nekatere so zgolj uporabne in v resnici nimajo tako velikega pomena. Imamo pa tudi slabe navade, ki so uničevalne in ogrožajo najboljšo presojo in uspeh. Kričanje na svoje otroke ali partnerja je ena od slabih navad. Nikoli se nisem pogovarjala s staršem, ki bi z resnim obrazom zagovarjal kričanje ali rekel: “Veš kaj moram pogosteje početi, da bi učil otroka in gradil boljši odnos z njim? Bolj moram vpiti!” Večina staršev, ki se bori s kričanjem, svoje kričanje pojasnjujejo takole: “Ne maram kričati. Počutim se slabše, vendar ne vem, kaj drugega storiti in si enostavno ne znam pomagati.”

Fraze kot “ne morem si pomagati” ali “to je avtomatično” ali “razjezil sem se” so dober pokazatelj, da to počnete iz navade. Kričanje ni zgolj posledica jeze. Jeza je seveda lahko glavni povod za kričanje, vendar je kričanje zgolj navajen odziv na jezo in ne produkt jeze same. Lahko zagotovim, da celo starši, ki ne kričijo na svoje otroke, pogosto občutijo jezo, vendar so preprosto našli drugačne odzive na jezo, da bi se rešili jeze in vira njihovih frustracij.

Sestavni deli navade

Vsaka navada je sestavljena in treh osnovnih delov; sprožilca, odziva in posledice. Dobra stvar človeških očetov in mam je, da imamo sposobnost razumevanja, kar druge živali nimajo. To nam daje možnost, da izberemo, kaj bomo storili ali kako bomo odgovorili na sprožilce v našem okolju. To ne pomeni, da nimamo enakih prvinskih odzivov na stres in ogroženost, to preprosto pomeni, da lahko naš nagonski odziv zavremo in tako pridemo do boljših rešitev. Včasih ne izgleda tako, a je res. Vprašanje je, kako pri sebi spremeniti nekaj, kar je tako avtomatsko.

kako-v-21-dneh-prenehati-kricati-in-prekiniti-verigo-slabih-navad

Trije koraki, kako prenehati kričati v treh tednih

Prvi teden

Vsakič, ko boste imeli potrebo po kričanju, to zapišite, označite. Kamorkoli greste, nosite s seboj v žepu majhno beležko in svinčnik. Ne spravite ju v torbico. Beležko in svinčnik imejte nekje ob telesu, tako ne boste na to pozabili. Vedno, ko začutite potrebo ali željo po kričanju, si v beležki naredite oznako. Osredotočite se na prepoznavanje sprožilca, ki sproži potrebo po kričanju. Če imate čas, bi lahko zapisali tudi to, kaj je sprožilo vašo potrebo po kričanju, če pa časa nimate, bo oznaka v beležki zadostovala. Za mnoge bo na začetku to težko. Če boste imeli težave pri prepoznavanju sprožilca preden začnete kričati, ga poskusite prepoznati v najkrajšem možnem času. Če začnete kričati, v beležko to označite in razmislite, kaj je bil povod za kričanje. Naredite pošten zapis. Cilj ni doseči popolnosti, ampak prepoznavanje in postopen napredek. S tem načinom boste sčasoma prej prepoznali tisto, kar sproži potrebo po kričanju. Zavedanje je ključ do vsake pozitivne spremembe.

Drugi teden

Opredelite pozitivno alternativo in jo izvajajte. Preden začnete z drugim tednom, si vzemite 15-20 minut in ocenite, kaj so bili sprožilci za kričanje prejšnji teden in kakšno pozitivno obnašanje bi lahko kričanje zamenjalo. Zapišite si svoje alternativne odgovore (odzive, reakcije) v svojo žepno beležko. Vaši odgovori lahko vključujejo petje, pogovor, globoko dihanje, recitiranje pesmi ali pa določite pozitiven stavek, ki ga boste umirjeno povedali otroku, ko se pojavi potreba. Še vedno uporabljajte vašo žepno beležko za označevanje vaših trenutkov kričanja ali samo potrebe po tem in začnite uporabljati svoje alternativne odzive namesto kričanja.

Tretji teden – v beležko zapišite koristi nekričanja

V svojo žepno beležko zapisujte prednosti oz. koristi nekričanja. V naslednjih sedmih dneh začnite prepoznavati in si zapisovati vse koristi, ki jih opazite, ker ste prenehali kričati. Lahko boste opazili spremembo na vašem otroku ali v vaših občutkih. Če želite nadaljevati z označevanjem vaših sprožilcev za še več prakse, to nadaljujte. Poskrbite, da boste še naprej uporabljali svoje alternative kričanju. Če čez dan ne morete vedno zapisati koristi, ki jih opazite, si vzemite nekaj minut vsak večer preden greste spat in jih zapišite.

***

Zgornji postopek je lahko močno orodje za popravljanje lastnih navad, vendar pa ni nujno, da spremeni naša stališča in poglede, ki močno vplivajo na to, kako vidimo naše otroke in našo vlogo staršev. Ti imajo lahko velik vpliv na trajnost naših novih navad. Tritedenski postopek je lahko velik korak v pravo smer in lahko pomaga prekiniti neko rutino in ponotranjiti še druge spremembe. Ne le, da prenehate z vpitjem, temveč spremenite celoten vzorec jeze in vpitja in ju zamenjate z vzorcem zdravega spoštovanja in komunikacije.

Med predavanjem o “TRU starševstvu”  staršem vedno svetujem, naj nadzor zamenjajo za vpliv, popolnost za izpolnjevanje in  pravi način za odlični način. Zapomnite si, da je razlog za kričanje nekje globoko znotraj vas. Obstajajo razlogi, zakaj vas te stvari, ki kričanje sprožijo, tako razjezijo. Obstajajo razlogi, zakaj se vam je težko odpovedati nadzoru, popolnosti in “pravemu načinu” reagiranja na sprožilce. Zapomnite si, da ima vaš otrok svoj pogled in če se ne boste postavili temu pogledu nasproti, boste bolj učinkoviti pri učenju in gradnji trajnih in podpornih odnosov. Vse te stvari zrasejo iz želje, da najprej spremenimo sebe.

Andy Smithson

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 3.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor