Razvoj osemletnika

Pri osmih letih otroci začnejo pridobivati občutek za njegov lastni obstoj in mesto na svetu. Razvijajo močnejše interese in začenjajo izoblikovati svoje lastno mnenje. Vaš osemletnik bo začel uporabljati bolj prefinjene besede za opisovanje svojih izkušenj in idej. Prav tako pa osemletniki že brez težav sodeluje v pogovoru z odraslimi. Poleg tega pa so si otroci pri tej starosti že zmožni predstavljati, kako je biti v položaju nekoga drugega. Že imajo sposobnost, da se manj osredotočajo na svoje težave in hkrati pokažejo več empatije do drugih ljudi.

Razvoj osemletnika

Telesni razvoj osemletnika

Najbrž boste opazili, da vaš osemletnik ni več tako neroden in da njegovo gibanje postaja vse bolj elegantno in nadzorovano. Motorične sposobnosti so izboljšane zaradi povečane moči in večjih mišic v rokah in nogah, skupaj z izboljšano vzdržljivostjo, koordinacijo in reakcijskim časom. Vaš osemletnik zdaj lahko npr. menja smer med tekom, natančneje meče žogo in lahko skoči in pleza bolje kot prej. Pri tej starosti otroci uživajo v grobih igrah, kot so npr. lovljenje, rokoborba in ruvanje.

Zaradi teh telesnih prednosti, ki jih osemletniki pridobivajo skupaj  s kognitivnim razvojem in socialnimi veščinami, se otroci pogosto pričnejo navduševati nad organiziranimi ekipnimi športi.

Osemletniki se že lahko sami oblečejo, si ščetkajo zobe in počešejo ter uredijo lase, ne da bi pri tem potrebovali vašo pomoč. Prav tako že lahko uporabljajo veliko kuhinjskih pripomočkov in orodij, kot sta npr. kladivo ali izvijač. Otroci te starosti zelo radi pomagajo pri kuhanju in drugih opravilih, npr. popravljanju nečesa, zato so v tem obdobju kompleti z orodjem zelo priljubljena igrača.

Kognitivni razvoj osemletnika

Vaš osemletnik najverjetneje že govori tekoče in uporablja vse govorne zvoke,  kompleksnejše stavke izgovarja z zgolj nekaj slovničnimi napakami in ima dobro razvit čut za kontrolo nad jakostjo glasu.

Osemletnik se sporazumeva v prijaznem tonu in njegov besednjak pogosto vključuje vljudnostne fraze, kot sta ”prosim” in ”hvala”, ko je to primerno. Vseeno pa osemletniki že lahko padejo pod vpliv svojih vrstnikov in začnejo uporabljati slengovske besede, ki jih starši še tolerirajo.

Igre osemletnikov postajajo vse bolj kreativne in ustvarjalne. Osemletnik začenja razvijati sposobnost razmišljanja o več stvareh hkrati in že lahko sledi tudi bolj zakompliciranim navodilom.

Osemletniki so običajno že bolj samozavestni in prepričani v svoje znanje in sposobnosti branja in pisanja. Tako že lahko napišejo preproste zgodbe in sestavke.

Osemletniki že imajo svoje najljubše šolske predmete in pogosto navdušeno razlagajo, kaj želijo postati, ko bodo odrasli.

Razumevanje številk, časa in prostorskih pojmov je pri osemletniku že veliko bolje razvito. Na splošno poznajo datum in znajo v pravilnem zaporedju našteti dneve v tednu in mesece. Lahko štejejo nazaj in razumejo enostavne ulomke.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

BootsWebMD

Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor