Alkohol in nikotin v nosečnosti

Alkohol in nikotin v nosečnosti

Če med nosečnostjo ohranjate nezdrave življenjske navade, to vpliva na vašega še nerojenega otroka. Podajamo vam nekaj razlogov, zakaj prenehati.

Vpliv alkohola in kofeina na otrokovo zdravje

Kozarec vina in / ali kajenje je del družabnega življenja mnogih žensk. Toda v nosečnosti se vse, kar vnesete v svoje telo, dotakne tudi otroka v maternici. Kajenje in pitje alkohola imata  lahko škodljiv vpliv na plod, zato je pomembno, da opustite nezdrave navade. Najboljši čas za to je že pred samim spočetjem. Otrokovi možgani in drugi organi se začnejo razvijati, preden sploh zaslutite, da ste noseči.

Pijete za dva

Ko nazdravite, naredite to raje s kozarcem soka kot pa vina. Alkohol namreč preko posteljice prodre tudi do ploda, njegovo telo pa dosti počasneje razgrajuje alkohol kot telo odraslega človeka. Nivo alkohola v plodovi krvi se tako dvigne višje kot nivo alkohola v materini krvi in ostane tam dlje časa. Visoke ravni alkohola lahko povzročijo hude težave pri otroku, od mantalne zaostalosti do težav s srcem.

Po podatki ameriške nacionalne akademije znanosti na žalost 20% žensk, ki konzumirajo alkoholne pijače, s tem nadaljuje tudi v nosečnosti. Vsaka 29. nosečnica pa spije nevarno velike količine alkohola (več kot sedem pijač na teden oz. pet ali več na dan).

Uprite se skušnjavi po požirku alkohola tudi ob nazdravljanju, saj raziskave kažejo, da je tudi občasno pitje škodljivo. Nedavna raziskava Univerze v Detroitu je pokazala, da so ženske, ki so med nosečnostjo popile le kozarec alkoholne pijače na teden, imele trikrat večje možnosti za razvoj vedenjskih težav ali težav s pozornostjo pri otrocih, kot ženske, ki niso pile alkohola. Otroci žensk, ki so pile zmerno (ena do tri pijače na teden), pa so imeli povečano tveganje za razvoj učnih in vedenjskih težav ter  nižji IQ.

Uživanje alkohola med nosečnostjo lahko vodi pri otroku v razvoj fetalnega alkoholnega sindroma, ki povzroča cel spekter napak in anomalij: iznakaženost obraza, zaostanek v rasti, napake v delovanju osrednjega živčnega sistema, motnje v duševnem razvoju, učne in vedenjske težave, cerebralna paraliza, epilepsija, tresavica.

Zaradi prevelike količine zaužitega alkohola lahko pride tudi do smrti zarodka. Za zdaj še ni znana količina zaužitega alkohola, ki naj ne bi vplivala na nerojenega otroka, zato je bolje, da se bodoče mamice strogo izogibajo alkoholnim pijačam.

Kaj pa kofein

Glede kofeina si strokovnjaki niso enotni. Nekatere študije povezujejo velike količine zaužitega kofeina s povečanim tveganjem za splav. Zmerno uživanje (skodelica ali dve na dan)  pa naj ne bi imelo negativnih učinkov.

Dokler ni na razpolago bolj natančnih raziskav, se je pametno držati zmernosti ali pa se kofeinu celo izogniti, če se da. Morate pa se zavedati, da kofein vsebujejo tudi nekatere druge vrste hrane in pijače, ki jih uživamo vsakodnevno: določene vrste čaja in drugih pijač (npr. coca cola), čokolada itd. Zato ni odveč, če natančno preberete, katere sestavine vsebujejo živila.

Vpliv kajenja na otrokovo zdravje

Logično je, da če cigarete škodujejo vam, škodujejo tudi otroku. Kadilke imajo dvakrat večjo možnost, da bodo rodile otroka z nizko porodno težo, ki so potem nagnjeni k celi vrsti zdravstvenih težav. Dobra novica pa je, da če prenehate kaditi do četrtega /petega meseca nosečnosti, se možnosti vašega otroka, da se rodi s prenizko težo, izenačijo z možnostmi otroka nekadilke. Podobno je tudi, če ženska preneha kaditi v pozni nosečnosti: novejša raziskava Univerze v Clevelandu potrjuje, da so ženske ki so prenehale s kajenjem do 32. tedna, zmanjšale možnost rojstva otroka z nizko porodno težo. Njihove možnosti so bile enake možnostim nekadilk.

Kadilke imajo tudi več možnosti za razvoj cele vrste hudih komplikacij: zunajmaternična nosečnost, predležeča posteljica, odstop posteljice in prezgodnji porod. O teh težavah smo pisali v nedavnem članku Krvavitve v nosečnosti.

Otroci kadilk imajo lahko resne težave tudi po rojstvu: dojenčki lahko razvijejo odtegnitveni sindrom (so nemirni, žalostni, težko se pomirijo), večja je verjetnost, da se otrok rodi z nekaterimi prirojenimi napakami, kot so zajčja ustnica (razcepljena ustnica), volčje žrelo (razcepljeno trdo nebo) ali podvito stopalo. Dojenčki kadilk so tudi bolj podvrženi nenadni smrti v zibki.

Ali je kajenje škodljivo tudi po rojstvu? Seveda, saj so dojenčki, ki so izpostavljeni cigaretnemu dimu, nagnjeni k respiratornim boleznim, astmi in vnetje ušes v veliko večji meri, kot ostali otroci. Dojenčki kadilk imajo kar 38% večjo možnost, da bodo do svojega prvega leta hospitalizirani zaradi pljučnice, kot otroci nekadilk.

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor