Prvi znaki nosečnosti

Nosečnice lahko nekatere znake oz. simptome začutijo, še preden pride dan, ko lahko naredimo test nosečnosti. Vendar pa se to razlikuje od ženske do ženske. Medtem ko nekaterim prav nič ne kaže, da so noseče, druge ženske kmalu po ovulaciji čutijo, da se v njihovem telesu dogaja nekaj čudnega.

Številni znaki nosečnosti so zelo podobni simptomom PMS in jih je zato težko razlikovati.

Znaki nosečnosti
Foto: Mislav Marohnić

Najpomembnejši znaki nosečnosti

Občutljive, otekle prsi

Otekle, boleče prsi, z občutkom polnosti, zaradi česar bi najraje obesili napis: “Glej in ne tikaj”. Hormonski duo: estrogen in progesteron sta največja  krivca za to, da so vaše prsi in bradavice občutljive.

Utrujenost

Predstavljajte si, da bi kar naenkrat, brez treninga morali preteči maraton ali se povzpeti na goro z nahrbtnikom na hrbtu, ki postaja vsak dan težji. Približno takšna je nosečnost: trdo delo. Na začetku nosečnosti telo veliko energije porabi za izgradnjo podpornega sistema za otroka – posteljico oz. placento. Vse to lahko povzroča utrujenost in pomanjkanje energije.

Krvavenje in krči

Nekaj kapljic krvi je lahko znak za implantacijo zarodka v steno maternice, ki se zgodi pet do deset dni po spočetju. Nekatere ženske imajo tudi trebušne krče in bolečine, podobne tistim med menstruacijo. Vendar pa ima  majhen odstotek žensk te simptome, zato njihova odsotnost ne pomeni, da niste noseči.

Slabost in izostren vonj

Slabo vam lahko postane v vsakem trenutku dneva. Hormoni so krivi, še posebej povišan progesteron, ki povzroča počasnejšo prebavo. Lahko boste razvili tudi oster vonj in bodo že blagi vonji delovali močno, kar bi lahko povzročilo slabost.

Odpor do hrane in želja po hrani

Skoraj vse nosečnice čutijo močno željo po določeni hrani, večina pa do določene hrane čuti tudi odpor. To ni tako slabo, saj nas pogosto ta odpor ščiti pred slabo hrano: kavo, alkoholom, na primer.

Pogosto uriniranje

Dva do tri tedne po oploditvi boste začele pogosto lulati. To se dogaja zaradi hormona hCG, ki pospešuje pretok krvi skozi ledvice in jim pomaga, da se hitro in učinkovito znebijo odvečne tekočine. Tudi vaša maternica, ki je začela rasti, pritiska na mehur in tako pušča manj prostora za urin.

Napihnjenost

Težko zapnete kavbojke? Zgodnjo nosečnost je težko razlikovati od predmenstrualne napihnjenosti, vendar jo boste začutile precej zgodaj. Za napihnjenost je kriv progesteron, ki upočasni prebavo, da imajo hranila, ki pridejo v telo dovolj časa, da pridejo v kri in do otroka.

Ocena:
[Skupaj: 53 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor