Postali smo grozni starši

Zakaj moramo odložiti telefon, ko smo z otrokom

Odgovarjanje na elektronsko pošto ali brskanje po Facebooku, medtem ko otroci čakajo ali poskušajo dobiti nekaj pozornosti, ni fer do njih in bi lahko spremenilo naravo odnosov z otroki, če začutijo, da niso tako pomembni kot vaša naprava.

Postali smo grozni starši

Težko se je znebiti navade rednega brskanja po aplikacijah na pametnem telefonu. Ogromno jih je in narejene so, da prevzamejo našo pozornost. Težko je torej umakniti pogled s telefona. Če pa ste starš nemirnih otrok, morda niti ne želite dvigniti pogleda. Fascinantna je raziskava o dinamiki odnosov med starši, otroci in pametnim telefonom, piše Time, ki nam daje streznjujočo sliko o vplivu naprav na relaciji starš – otrok.

Dr. Jenny Radesky z razvojne in vedenjske pediatrije iz medicinskega centra v Bostonu, specializirana za svetovanje staršem, ki imajo težave z razvojem in vedenjem otrok, je zanimalo, kako vseprisotnost pametnih telefonov in njihova privlačnost vplivajo na kvaliteto časa, ki ga starši in otroci preživijo skupaj. Prejšnje raziskave so pokazale, da televizija, tudi če deluje samo v ozadju, ovira otroško ustvarjalnost in zmanjšuje njihovo osredotočenost.

Da bi raziskali vpliv pametnih telefonov, so dr Radesky in njeni kolegi poslali “opazovalca pod krinko”; da na skrivaj opazuje otroke in odrasle, medtem ko so jedli v restavraciji s hitro prehrano. Opazovalci so beležili vedenje odraslih in otrok v 55 takih skupinah in kako pogosto so odrasli uporabljali svoje pametne telefone.

Podatki so omogočili iskrenejši vpogled v to, koliko so starši “prilepljeni” na svoje pametne telefone. En otrok je presegel vse meje v poskusih, da bi prisilil svojo mamo, da dvigne pogled s pametnega telefona, a brez uspeha. Druga mama je otroka udarila pod mizo, ko je poskušal pridobiti njeno pozornost, medtem ko je gledala v svoj telefon. Oče je na otrokove napore, da ga odtrga od njegovega pametnega telefona, odgovoril vzdraženo in odsekano …

Majhno število staršev uporablja pametni telefon med celim obrokom, pravi dr. Radesky in dodaja, da je bilo veliko primerov, kjer je bilo zelo malo interakcije, ostre interakcije ali negativne interakcije med odraslimi in otroci. To enostavno ni pravično do otrok, pravi dr. Wendy Sue Swanson s pediatrične klinike v  Seattlu in avtorica bloga.

Dr Radesky dela na tam, da bi ameriška pediatrična akademija razvila smernice za pametno uporabo pametnih telefonov pred otroci, tako kot ima akademija napotke za starše pri gledanju televizije (vendar ne za otroke, mlajše od dveh let).

Medtem pa lahko odvajanje od naprav v določenem času, kot so čas obroka, pravljica in čas za spanje, pomaga pri minimiziranju negativnih učinkov, ki jih imajo pametni telefoni na odnose med starši in otroci.

“Uporabljajte telefon,” pravi Swansonova, “a ne za mizo, ko je čas za negovanje družinske kohezije.”

Prav tako odgovarjanje na sporočila ali brskanje po Facebooku, medtem ko otroci čakajo ali poskušajo dobiti malce pozornosti, ni fer do njih in bi to lahko spremenilo naravo odnosov z otroki, če občutijo, da je pametni telefon pomembnejši.

“Ti podatki so streznjujoči, ker moramo mi kot starši resnično razmisliti o tem, kako nam vse te naprave ne samo jemljejo pozornost, ampak lahko spremenijo tudi to, kdo smo pravzaprav mi kot starši,” pravi Swansonova.

Uvajanje pravil o “neuporabi naprav” v določenem delu dneva ali prostoru v hiši tudi lahko pomaga. To ne samo da izboljšuje odnose med otroci in njihovimi starši, ampak otroke med odraščanjem tudi uči, kako se pravilno angažirati z ljudmi med pogovorom ali interakcijami.

“Skrbi me, da bo uporaba naprav postala pretirana in bo zamenjala našo vsakodnevno interakcijo in potem otroci ne bodo več imeli dovolj prakse pri pogovarjanju, branju socialnih signalov in odzivanju na nekaj, kar druga oseba izraža,” še pravi.

Kdo si pa želi generacijo ljudi, ki si medsebojno dopisujejo s telefonom, medtem ko sedijo za isto mizo?

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor