5 najpogostejših razlogov, zakaj družine najamejo varuško

5 najpogostejših razlogov, zakaj družine najamejo varuško

Ne glede na to ali gre za pomanjkanje časa, za preveliko število službenih obveznosti, za dodatno pomoč,  ena stvar je gotova –  sodelovanje z varuškami postaja vedno bolj pogosta praksa.

Še pred nekaj leti se je velika večina ljudi čudila staršem, ki so se odločili, da najamejo varuško za varstvo svojih otrok. Danes ni to nič nenavadnega in do sodelovanja z varuškami oziroma tovrstne oblike dela ni več toliko zadržkov. Med vsemi razlogi, zakaj se družine odločijo za pomoč varuške, lahko izluščimo pet najpogostejših.

1. Pomoč pri skrbi za otroka

Družine, ki se odločijo za pomoč pri skrbi za otroka, to storijo na podlagi različnih kriterijev. Mlade družine ali mlade mamice, ki se prvič znajdejo v starševski vlogi in ob sebi nimajo starih staršev ali  drugih sorodnikov za morebitno pomoč, se počutijo bolj sproščeno, če imajo ob sebi še nekoga, ki jim lahko pomaga pri prvih korakih v novi vlogi

Za tovrstno obliko pomoči se večkrat odločijo tudi starši, ki imajo več mlajših otrok – če se želijo posvetiti novorojenčku, včasih potrebujejo podporo pri skrbi za ostale otroke. Varuške pogosto priskočijo na pomoč tudi družinam, kjer se rodijo dvojčki. Skrbeti za dve majceni nebogljeni bitji hkrati ni lahka naloga!

2. Veliko število službenih obveznosti

Za sodelovanje z varuško se odločajo tudi starši, ki imajo pester delovnik z dodatnimi popoldanskimi obveznostnimi ali delo v izmenah.  Vrtci so odprti le do določene ure in če noben od staršev ne more pravočasno prevzeti otroka ali za pomoč prositi koga od bližnjih, lahko na pomoč priskoči varuška. Ta otroka odpelje domov in ostane z njim do prihoda staršev. V tem času se lahko skupaj lotita ustvarjanja, pripravljanja prigrizkov, risanja, igranja družabnih iger …

3. Širjenje obzorij

Nekatere družine iščejo varuške, ki govorijo vsaj en tuji jezik, da bi bilo varstvo otroka čim bolj produktivno. Varuška v takih primerih celoten čas varstva z otrokom govori v tujem jeziku. Znano je namreč, da se otroci v predšolskem obdobju brez težav naučijo več tujih jezikov hkrati.

4. Čas zase

Dinamika življenja se s prihodom otroka popolnoma spremeni. Par si težje vzame čas za skupne ali individualne aktivnosti. Nekateri želijo zanesljivo varuško samo občasno, ob večernih urah, da se starša lahko odpravita v kino, na koncert, večerjo, druženje s prijatelji itd. Nekateri varuško najamejo za popoldansko varstvo dvakrat ali trikrat na teden, da si lahko brez slabe vesti vzamejo čas za hobije in druge aktivnosti, ki jih težje opravljajo skupaj z otrokom.

5. Dodatna pomoč

Zadnji razlog, ki ga lahko omenimo je preprost – dodatna pomoč. Nekatere družine se za pomoč varuške odločijo, da bi pridobili nekaj dodatne pomoči v gospodinjstvu. Varuška tako pomaga pri skrbi za otroke in dodatno priskoči na pomoč še pri pripravi kosila, se odpravi v trgovino, pomaga pospraviti stanovanje itd. Starši se tako malo razbremenijo, čas, ki jim ostane, pa lahko kvalitetno preživijo s svojo družino.

Akademjia za starše
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...