Prva menstruacija – pripravite deklico nanjo

Prva menstruacija je najrazburljivejši dogodek v življenju deklice, vendar se pogosto spremeni v izredno neprijetno izkušnjo tako za deklico kot za starše. Čeprav v nekaterih vzhodnih državah in religijah menstruacijo postavljajo v negativen kontekst, se zdi, da je njeno tabuiziranje prisotno tudi na zahodu. Kako boste svojo deklico pripravili na prihod menstruacije, bo v veliki meri vplivalo na njeno mnenje o lastnem telesu, na njeno samozavest in sprejemanje odraščanja na splošno.

Prva menstruacija - pripravite deklico nanjo
Foto: Dave Parker

Ne pridigajte

Ko se začnejo približevati puberteta, očetje in matere pogosto svojim otrokom  pripravijo en klasični “veliki” govor, v katerem jim v enem dahu povejo vse o spolnosti, o spremembah na telesu, spolnih boleznih, nosečnosti in pri tem pridigajo o tem, kako do določene starosti nobene spolne aktivnosti ne pridejo v poštev.

S takim pristopom boste pri otroku samo izzvali ogromno straha in sramu, ker je takšno količino podatkov težko premleti, če še vedno spite s svojo priljubljeno igračko.

Deklicam lahko tak pristop še posebej škoduje, saj jih čakajo precej večje spremembe kot dečke. Raje svoji deklici dovolite, da vas sama vpraša, če ji kaj ni jasno.

Še preden bo deklica dobila prvo menstruacijo, bo verjetno opazila vložke ali tampone v vaši kopalnici, opazila bo reklame na televiziji, ki promovirajo izdelke za menstruacijo in tudi, da vi uporabljate tampone ali vložke.

Ne glede na to, koliko je deklica stara, ji povejte resnico. Pojasnite ji, da vsaka ženska enkrat mesečno krvavi in da je to povsem normalen pojav, prav tako kot opravljanje potrebe ali znojenje. Omenite ji tudi, da tati in brat ne krvavita in to obrnite na pozitivno. Pojasnite ji, da imajo samo one pravico uporabljati “pleničke” v pisanih ovojih, kar ji bo zagotovo ugajalo. Neprijetnih pogovorov se boste najbolje izognili tako, da vaši princeski od prvega trenutka dalje, ko opazi obstoj menstruacije dovolite, da vas vpraša vse, kar jo zanima in ji to lepo pojasnite. Tako bo že od začetka vedela, da vam lahko zaupa, ker ji lahko vi pojasnite vse, kar jo zanima ali bega.

O menstruaciji govorite pozitivno

Sram oz. nelagodje zaradi menstruacije na nastane samo od sebe. Na deklico vpliva mnenje okolice, en od največjih strahov pa se rojeva ravno pri poslušanju negativnih komentarjev starejših žensk.

“Joj, dobila sem jo in danes sem zanič” in podobnih komentarjev se v prisotnosti deklice na pragu pubertete poskušajte izogibati.

Seveda ji morate povedati, da menstruacija včasih povzroča nelagodje in rahle krče, vendar pa tega ne poskušajte prikazati kot veliko težavo. Primerjajte to z izčrpanostjo po celodnevnem igranju ali z rahlim prehladom.

Prvo menstruacijo lahko deklica dobi v devetem letu, lahko pa tudi mnogo pozneje. Ne glede na to, kdaj bo deklica dobila prvo menstruacijo, se izogibajte komentarjem kot “kaj že?” ali “zdaj si odrasla ženska”. Pomagajte ji in pokažite, kako postaviti vložek, kako in kam ga pozneje odvreči, kako med menstruacijo skrbeti za higieno in podobne praktične nasvete.

Naj vaša deklica ve, da prihod prve menstruacije pomeni, da postaja mlada ženska, vendar pa naj tega ne čuti kot pritisk. Vedite, da je vaša deklica otrok, ki se še vedno igra in ki se niti najmanj ne počuti ženska. Tak komentar bi jo lahko prestrašil in zmedel.

Ne kritizirajte je

Prvih nekaj mesecev po prvi menstruaciji se bo deklica še vedno privajala na spremembo.

Možno je, da vložka še vedno ne bo znala dobro namestiti in se bodo zato dogajale nezgode na rjuhah ali oblačilih. Take situacije bodo zanjo izredno neugodne, zato jih poskušajte obrniti na šalo, tako da jim poveste, kakšne nezgode ste vi imeli pri menstruaciji.

Ne jezite se, če najdete vložek nekje v kopalnici, posebno podporo pa bo potrebovala tudi od očeta, ki mora biti pripravljen odgovoriti na njena vprašanja in se tega ne sme sramovati. Najbolje je, da se sama pogovori z njim, če bo imela to potrebo.

klinfo

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor