Vzpenjanje po toboganu je koristno

Vsak dan na otroškem igrišču vidimo otroke, ki se “napačno” vzpenjajo po toboganu – vzpenjajo se po tistem delu, ki je namenjen spuščanju. Medtem ko nekateri starši opominjajo otroke, da se tega ne počne, jih drugi enostavno ignorirajo, saj so se otroci končno uspeli malce zabavati.

Strokovnjaki tako vzpenjanje odobravajo, saj je dobro za razvoj otroka, skozi tako igro se namreč marsikaj naučijo. Vseeno pa bi morali paziti na otroke iz varnostnih razlogov, saj lahko grdo padejo in se poškodujejo.

Vzpenjanje po toboganu je koristno
Vzpenjanje po toboganu je koristno

Preberite, zakaj strokovnjaki smatrajo, da je vzpenjanje po toboganu koristno.

Aktivira vso motoriko in mišice

Vzpenjanje po toboganu je dobro za razvoj motorike, saj otrok med vzpenjanjem napenja vse mišice.

Uči otroke, da pravila niso brez izjem

Omogoča otroku, da spozna, da se pravila lahko spreminjajo oz. da v življenju pravila niso vedno enaka in da niso vedno črno-bela. Na primer, otroka lahko naučite, da se po toboganu lahko vzpenja samo takrat, ko na igrišču ni nobenega drugega oz. takrat, ko ni gneče. Lahko tudi postavite pogoj, da se lahko vzpenjajo po toboganu le, ko ste zraven vi ali druga odrasla oseba in da tega ne počnejo, ko so sami.

Vzpenjanje po toboganu je koristno

Uči otroke vljudnosti

Naj se otrok nauči, da imajo prednost tisti otroci, ki se spuščajo po toboganu in da se lahko vzpnejo šele, ko se noben ne spušča.

Uči otroke skrbeti za mlajše

Otroke lahko tudi naučite, da se ne bi smeli vzpenjati po toboganu, ko so v družbi mlajših, ki bi jih lahko posnemali. Otroci se bodo tako počutili pomembne, ker mlajših ne bodo učili tistega, kar bi bilo nevarno zanje. Tako se zavedajo potreb drugih otrok.

Razvija kreativnost

Prispeva k izgradnji kreativnosti, saj otroci tako sami ugotovijo, da se stvari da uporabljati na različne načine.

Če torej otroci počnejo nekaj, kar ni nevarno in ne ogroža drugih, jih pustite in jim pri tem ne pomagajte. Naj sami najdejo način, kako priti do rešitve problema,  ki so si ga sami postavili.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor