15 majhnih stvari, ki bi jih morali starši otrokom početi vsak dan, da bi se počutili ljubljeni

Se spomnite, zaradi česa ste se kot otrok počutili ljubljeni? Razmislite o tem. Morda se spomnite, kako ste se imeli lepo s starši, na počitnicah, ko so vam pomagali pri nalogah ali ko ste jim zaupali kakšno skrivnost. Kako si zdaj, ko ste starejši, vi sami prizadevate, da bi se vaši otroci počutili ljubljeni? Zelo pogosto so majhne stvari tiste, ki štejejo. Tukaj je 15 načinov, kako otrokom dati ta občutek. Ko boste postali stari starši, boste ganjeni, da se jih še spomnijo.

15 majhnih stvari, ki bi jih morali starši otrokom početi vsak dan, da bi se počutili ljubljeni

1. Izklopite vaš pametni telefon

Ko  pridete domov iz službe ali otroci pridejo iz šole, ugasnite vaš telefon in se posvetite otrokom vsaj prve pol ure ali več. Otroci imajo to radi, ker vedo, da vas nič ne bo zmotilo, medtem ko vam pravijo, kako je bilo v šoli. Anketa, ki jo je izvedla švedska vlada, je razkrila, da se kar 33% otrok pritožuje nad tem, da njihovi starši vedno visijo na pametnih telefonih.

2. Med obroki izklopite TV in ostale naprave

Prav nobene zabave otroci ne vidijo v tekmovanju s TV reklamami in pošiljanjem kratkih sporočil. Skupni obroki so redki trenutki, ko lahko uživamo v družbi ostalih članov družine. V tem se skriva veliko prednosti za otroke, saj jedo bolj zdravo, ker jih noben ne priganja. Prav tako uživajo v družbi staršev in imajo pozneje manj možnosti, da bi imeli motnje hranjenja.

3. Priprave na spanje naj bodo posebne

Ko so otroci manjši, bodo za njih trenutki, ko srečno utonejo v spanec med branjem pravljic, zelo dragoceni. To je zelo pomirjujoče in je edinstvena izkušnja povezovanja staršev in otrok. Dodatni bonus je to, da to pomaga pri razvoju otroških možganov.

4. Fizično izkazujte naklonjenost

Neskončno število raziskav kaže, da se otroci najbolje razvijajo, ko čutijo toplino in ljubezen. Otroci se počutijo ljubljene in bodo imeli večjo samozavest. Nobene potrebe ni po pretiravanju, a objem in poljub na dan naredita tako veliko dobrega. To zmanjšuje možnosti, da bi vaš otrok postal agresiven, antisocialen in da bi imel druge vedenjske motnje. Če je mladostnikom nerodno pri fizičnem izkazovanju naklonjenosti, ga lahko vedno nadomestite z besedami podpore in empatije.

5. Preživite kvalitetni čas z vsakim otrokom posebej

Krasno je, ko lahko en ali oba starša preživita kvaliteten čas z vsakim od svojih otrok posamično. To je super, ker se počutijo posebne in njihovi bratje in sestre niso zraven. Lahko je to karkoli – od igranja kakega športa, kuhanja, do pomaganja pri opravilih. Ni boljšega načina, kako svojemu otroku pokazati, da ga imate res radi in da ga cenite.

15 majhnih stvari, ki bi jih morali starši otrokom početi vsak dan, da bi se počutili ljubljeni

6. Vzgajajte jih z ljubeznijo in naklonjenostjo

Še vedno obstajajo starši, ki mislijo, da je pretepanje otrok verjetno najbolj učinkovita metoda vzgoje. Otrok se tako nauči, da je nasilje učinkovit način reševanja nesoglasij in konfliktov. Pri uspešnem starševstvu je ključnega pomena to, da nimate otroka radi samo takrat, ko delajo dobro in da jih imate radi tudi takrat, ko delajo napake. Otroku morate stalno izkazovati naklonjenost, tako da bo otrok čutil, da je starševska ljubezen resnično brezpogojna.

7. Puščajte smešna in ljubeča sporočila

Lahko je to zgolj listek z besedilom, ki ste ga skrili pod blazino. Lahko je kakšna šala, kakšen ljubkovalni vzdevek ali karkoli, kar kaže na to, da imate otroka v mislih tudi takrat, ko vas ni zraven.

8. Glejte jih v oči

Najboljši način komunikacije z vašimi otroki je, da jih gledate naravnost v oči, ko se pogovarjate z njimi. Očesni stik je tako pomemben v tem času, ko smo vsi prilepljeni na kakšen računalnik, napravo ali telefon.  Otroci se tako lahko naučijo počakati, dokler ne dobijo vaše polne pozornosti in da se to splača. Gledanje v oči je tudi odlična lekcija, ki otroku pove, da je očesni stik zelo pomembna socialna veščina, ko odraste.

9. Pogosteje se smejte

Ni boljšega načina, da pokažete svojemu otroku ljubezen in toplino, kot da se mu nasmejete vedno, ko vstopi v sobo. To bo otroka takoj sprostilo in dobil bo potrditev, da je njegova prisotnost cenjena in da ni nadležen. Bili bodo trenutki, ko boste otroka morali opozoriti na neprimerno obnašanje, ampak zakaj mu ne bi ostalih 90% časa kazali, da jih imate radi?

10. Bodite dober vzornik

Kolikokrat ste svojemu otroku povedali, kaj naj stori, naj bo vljuden in naj se v avtu vedno zapne? Starši pogosto pozabljamo, da moramo sami biti odlični vzorniki, ker so otroci odlični posnemovalci. Ni boljšega načina kot pokazati otroku, da ga imate radi, namesto da to samo govorite. Bodite prijazni, ljubeči in skrbni do drugih in naučite otroka, da ne dela razlik.

15 majhnih stvari, ki bi jih morali starši otrokom početi vsak dan, da bi se počutili ljubljeni

11. Tudi otroci naj sodelujejo pri odločanju

Kaj bodo oblekli drugi dan za šolo ali kam se bomo odpravili na počitnice, se lahko odločimo skupaj z otroki. Poskrbite, da bodo otroci pri tem v celoti vključeni in udeleženi. Prav tako je dobro za otroke, da se pod vodstvom svojih staršev začnejo učiti sprejemati odločitve.

12. Igrajte se z njimi

Ko so otroke anketarji vprašali, so pogosto povedali, da se počutijo, da je vsega preveč, da se dogaja preveč in da imajo preveč natrpan urnik. Zares si želijo nekaj časa s svojimi starši, ko bi se samo igrali, zabavali, smejali in bili skupaj. Morda bi bilo dobro spustiti eno ali dve dejavnosti, da ne bi postali zgolj njihovi šoferji.

13. Ukrepajte, če je vaš otrok nesrečen

Morda ima otrok probleme v šoli z ustrahovanjem ali s športnim trenerjem. Pokažite, da vam ni vseeno in ga prosite, naj razmisli o vpletenih in poskuša ugotoviti, kaj je vzrok za napetost in nesoglasja. Mogoče je otrokova krivda, če pa ni, je to potem idealna priložnost, da otroku pokažete, da ste tam za njega in vi boste njegov junak. Lahko se, recimo, udeležite tudi delavnic za preprečevanje nasilja nad otroki in učite otroka, kako naj reagira, ko ga ustrahujejo.

14. Shranjujte kartice in darila

Ko vam otrok da sporočilo, hecno risbo ali kratko pesem, mu pokažite, da vam ni vseeno, tako da vse to shranite in čuvate kot zaklad. Dajte te stvari v posebni predal ali mapo. Pokažite otroku fotografijo, kje imate najljubšo sliko v svoji pisarni. Lahko naredite digitalne fotografije umetniških risbic in jih shranite na spletnem mestu za skupno rabo fotografij. Pokažite otroku rezultate v rednih časovnih presledkih. To daje otroku velik smisel za dosežek in tudi prihrani veliko dragocenega prostora, kot če bi vse to shranjevali doma.

15. Nikoli ne prekinjajte otrokovih zgodb

Ko bi otrok rad povedal zgodbo o tem, kaj se je zgodilo v šoli, ga nikoli ne prekinjajte, ampak ga poslušajte. Prav tako ga ne prekinjajte, ko bi otrok rad delil z vami zgodbo iz knjige ali vam opisoval sliko. Tako se bo počutil ljubljen in želen. Če ga starš ignorira ali je preveč zaseden, bo otrok tisti, ki bo najbolj trpel in to se zna zavleči vse do odraslosti, razen če se bomo mi sedaj resnično potrudili.

Ljubezen in naklonjenost sta temelj sreče. Z izkazovanjem te ljubezni otrokom vsak dan dajemo največje možno darilo za vselej.

Kako so pa vaši starši kazali ljubezen do vas?

Robert Locke

Ocena:
[Skupaj: 18 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor