Vodnik za preprečevanje prezaposlenosti

» Pametni niso nikoli prezaposleni, tisti, ki so prezaposleni, pa ne morejo biti pametni.« – Lin Yutang

Vodnik za preprečevanje prezaposlenosti

V videu Jeffa Shinabarger-ja sem prvič slišal trditev »zaposlen je postal zamenjava za v redu.« V smislu, da smo včasih na vprašanje »kako smo« odgovorili z v redu, danes pa vse pogosteje odgovarjamo z »zaposleno« ali »delovno«.

Na videz je postalo »zaposlen« stanje za vse preveč naših življenj.

Ampak, je biti zaposlen res stanje, ki naše življenje izboljšuje? Vsekakor ne. Statistika nakazuje, da je kar 75 % staršev preveč zaposlenih, da bi zvečer otrokom brali zgodbe. Število otrok v vrtcih in na obšolskih dejavnostih se vztrajno povečuje. Te dni Američani le stežka najdejo čas za dopust. 33% Američanov živi v ekstremnem stresu vsak dan. In skoraj polovica vseh Američanov pravi, da ponoči v postelji zaradi stresa ležijo budni. To je velik problem. Postali smo prezaposleni.

Ampak nikjer ne piše, da bi moralo biti tako. Zaposlenost ni neizogibna. Vsak od nas se lahko loti namenskih korakov k prenehanju prezaposlenosti.

Poskusite ta vodnik za preprečevanje prezaposlenosti

Zavedajte se, da je zaposlenost vaša odločitev

Je odločitev, ki jo naredi vsak sam. Nikoli nam ni vsiljen življenjski slog prezaposlenosti. Prvi in najpomembnejši korak k temu, da bomo manj zaposleni, je, da se preprosto zavemo, da sami upravljamo s svojim urnikom. V tem problemu imamo možnost odločanja, ni nam treba živeti prezaposleno.

Prenehajte poveličevati zaposlenost

Zaposlenost sama po sebi ni medalja za uspešnost. Konec koncev, usmerjena k napačnim ciljem postane faktor omejevanja razvoja vseh naših potencialov. Nič ni narobe, če nismo ves čas zaposleni. Ponovite to za menoj. Nič ni narobe, če nismo ves čas zaposleni.

Cenite in načrtujte tudi počitek

En od mnogih razlogov, zakaj imamo tako natrpane urnike, je tudi ta, da ne znamo ceniti počitka. Počitek je blagodejen za naše telo, misli in našo dušo. Na stran dajte vsaj en dan v vašem tednu in ga namenite počitku ter vaši družini. Namenoma načrtujte počitek na svojem razporedu in ga nato upoštevajte za vsako ceno.

Premislite o svojih vrednotah

Postanite bolj usmerjeni k svojim vrednotam in udejstvovanjem v življenju. Ponovno določite, kaj je najpomembnejše kar lahko svetu prispevate in svoj čas organizirajte na podlagi tega. Prezaposlenost je v svojem bistvu pravzaprav napačna postavitev vrednot.

Imejte manj lastnine

Stvari, ki jih imamo, nam jemljejo veliko več časa in energije, kot se sami sploh zavedamo. Moramo jih čistiti, urejati in vzdrževati. In več kot jih imamo, več časa nam jemljejo. Lastnine imejte manj in na ta račun boste imeli več časa.

Puščajte si prostor v dnevni rutini

Vzemite si čas za kosilo. Najdite prostor zjutraj, da posedite v tišini, preden začnete vaš dan. Investirajte v samoto, meditacijo ali jogo. Najdite priložnost za odmor na delu ali med projekti. Takoj pričnite iskati te trenutke v dnevu in jih stopnjujte v vašem do sedaj prezaposlenem urniku.

Najdite svobodo v besedi »ne«

Seneca piše »vsi se strinjamo, da nobenega udejstvovanja ne more človek uspešno slediti, če je preobremenjen z mnogoterimi rečmi«. Prepoznajte vrednost v besedi »ne«. Ko se naučite reči »ne« manj pomembnim obveznostim, se vam bo odprlo življenje in boste lahko sledili bolj pomembnim.

Zaposlen ni nujno tisto, kar vas definira. Biti nezaposlen je mogoče. V redu je, če nam je v zadovoljstvo mirno življenje. Kaj ne zveni tole sedaj prav čudovito?

Joshua Becker

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor