Preživljanje časa v naravi kot zdravilo

Zdravilne strani zime – narava in svež gorski zrak

Na kaj vas spomni preživljanje časa v gorah? Na svež zrak in sprehajanje po gozdnih stezicah? Na številne športne aktivnosti, v katerih lahko uživate med bivanjem v naravi?

Tako eno kot drugo so izredno sproščujoče strani preživljanja časa v hribih in prinašajo številne pozitivne vplive na zdravje.

Preživljanje časa v naravi kot zdravilo

Aeroterapija – zdravljenje z zrakom

Beseda aeroterapija se dobesedno prevede kot zdravljenje z zrakom. Kvaliteten svež zrak je nujen za dobro zdravje. Po možnosti bi vsak med nami moral biti na svežem zraku vsaj pol ure dnevno. To spodbuja cirkulacijo krvi in čiščenje organizma.

Izkoristite svež zrak zimskih gozdov za sprehode, da bi tako spodbudili metabolizem in izboljšali zdravje in vitalnost. Svež zrak se še posebej priporoča pri:

  • revmatizmu
  • boleznih živčnega sistema
  • težavah s srcem
  • kožnih boleznih
  • respiratornih težavah
  • duševnih boleznih

Sprehajanje vam lahko reši življenje

V Angliji so naredili znanstveno raziskavo o vplivu hoje na človeško zdravje. S to raziskavo so avtorji želeli pokazati na nevarnost “pandemije neaktivnosti” v svoji državi. Rezultati raziskave so univerzalni in jih lahko uporabimo kjerkoli na svetu.

“Hoja deluje. Ljudi naredi srečnejše in bolj zdrave, lahko pa vam celo reši življenje”.

Avtorji so prišli do zaključka, da neaktivnost oz. premalo gibanja poveča tveganje za srčno-žilne bolezni in v povprečju skrajšajo človeško življenje za 10  do 20 %.

Hoja in preživljanje časa v naravi so tako izjemnega pomena za celotno zdravje. Gibanje in telesna aktivnost sta pomembna za razvoj vseh starostnih skupin.

Telesna neaktivnost poveča tveganje za srčne in maligne bolezni, možgansko kap, visok pritisk, diabetes, to pa so vodilni vzroki smrti odraslih v razvitih državah. Telesna neaktivnost zelo slabo vpliva tudi na duševno zdravje. Za doseganje in ohranjanje dobrega zdravja se priporoča nekaj dni v tednu po pol ure telesne aktivnosti.

Preživljanje časa v naravi kot zdravilo

Rekreativna hoja v gore krepi mišice

Pri hoji v gore telo uporablja številne skupine mišic. Razvijajo se vaše hrbtne, trebušne in nožne mišice, prav tako pa se razgibavajo prsti, ramena in roke. Taka telesna aktivnost poveča vzdržljivost in krepi organizem. Izkušnje kažejo, da hoja v gore pomaga pri spopadanju z depresijo, razvijanju pozitivnih veščin in bogati celotno družbeno življenje. Z deljenjem izzivov in izkušenj z drugimi planinci boste pridobili nova prijateljstva ter si ustvarili tesne vezi in krog ljudi, na katere se lahko zanesete tudi v privatnem življenju.

Gore izboljšujejo vašo kri

Gorski zrak ugodno vpliva na imunski sistem, v gorah je zdravilen tudi veter. Gorski zrak je čistejši od mestnega in je manj vlažen. Zato ker je suh, se ga lažje diha in ha lahko hitreje čutite v pljučih. Vdihavanje gorskega zraku telesu pomaga izločiti strupe in dobrodejno vpliva na izboljšanje imunosti.

Če greste v gore, da bi si izboljšali kri, kar je ena od dokazanih koristi preživljanja časa na višjih nadmorskih višinah, morate vedeti, da lahko tak učinek pričakujete šele po dveh tednih zimovanja. Po tem času v krvi raste število eritrocitov in se poveča hemoglobin, kar pozitivno vpliva na zdravje, ker se izboljša prenos kisika v krvi.

Preživljanje časa na velikih nadmorskih višinah se ne priporoča otrokom do enega leta starosti in starejšim osebam.

Zimsko veselje za celo družino

Hribi so odlična izbira za družinsko rekreacijo ali letni dopust. Tudi pozimi ste lahko enako aktivni kot v drugih delih leta. Hladen zrak in zimski športi vas bodo spodbudili k povečani fizični aktivnosti in bodo tako delovali na izboljšanje vaše kondicije in tudi zdravja. Smučanje, deskanje ali sankanje bi lahko bili vaša nova zimska skrb, hribi pa so najboljša izbira za te aktivnosti. Če ste planinec začetnik, poiščite koristne informacije v najbližjem planinskem društvu. Vedno bo dobrodošel seznam planinskih vrhov v bližini vašega doma in nasveti o obleki, obutvi in turah.

Vinko Gazdik

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor