Domače pršilo proti klopom in komarjem

Takoj, ko se začne zima poslavljat in se začne prebujat narava, se z njo prebujajo tudi klopi. Domače pršilo proti klopom in komarjem je narejeno na vodni osnovi, tako da ga lahko uporabljajo vsi, ki niso alergični na katero od sestavin. Z njim lahko  poškropite tudi psa in ga tako obvarujete pred klopi.

Domače pršilo proti klopom in komarjem
Foto: Marianna

Sestavine za pršilo proti klopom in komarjem

Za približno 300 ml pršila potrebujemo:

  • 10 cvetov sivke
  • 5 vejic melise ali limonske trave
  • pol limone, narezane na krhlje
  • dve vejici rožmarina
  • 10 kapljic naravnega eteričnega olja (nekaj na bazi citrusov)
  • 4 dl vode

Priprava pršila proti klopom in komarjem

Naberemo sveže cvetove sivke, natrgamo meliso ali limonsko travo in rožmarin ter na krhlje narežemo limono. Cvetove sivke in zelišča narežemo in damo v lonec skupaj z limono. Vsebino prelijemo s približno 4 dl vode, postavimo na ogenj in pustimo, da zavre. Po dveh minutah lonec odstavimo, pokrijemo in pustimo stati en dan.

Po enem dnevu vsebino iz lonca skozi cedilo in gazo odcedimo. V tekočino nakapamo naravno eterično olje iz citrusov. Vonj citrusov je namreč zelo nadležen za klope in komarje.

Ko je vsebina dobro pomešana, jo pretočimo v dozirne posodice s pršilko. S pršilom se lahko škropimo tako po koži kot po obleki. Ker je na vodni osnovi, ne pušča sledi. Ker je brez konzervansov, ga je priporočljivo hraniti v hladilniku.

Preberite še recept za mazilo proti komarjem.

Marianna

Pozor
Eterična olja citrusov so fototoksična in se NIKAKOR ne smejo uporabljati na soncu, ker lahko povzročijo hude opekline.
Ocena:
[Skupaj: 14 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor