Kdaj je čas, da poiščete pomoč logopeda

Govora se učimo od rojstva. Da bi otrok obvladal govor, mora obstajati organska osnova za razvoj govora, to pa pomeni: dober sluh, normalna inteligenca, dobra govorna motorika.

Kdaj je čas, da poiščete pomoč logopeda

Nepravilna izgovorjava nekaterih glasov, jecljanje, težave z branjem in pisanjem pogosto zbegajo starše, ki se sprašujejo “Kdaj poiskati pomoč logopeda?”

Že v prvih mesecih življenja mora starš poslušati svojega otroka. Prva beseda je pomembna, ker je pogosto omenjena kot prva beseda, ki jo je otrok izrekel. Do osmega meseca naj bi se otrok odzval na govorno spodbudo. Ko bo otrok sposoben izgovoriti večje število besed z določenim pomenom, bo razumel, da se dve besedi v govoru lahko povežeta (mama, daj), (mama, voda) … V začetku besede niso popolne, so pa dovolj jasne in za okolico razumljive.

Otrok govora ne podeduje, podeduje pa konstitucijo govornega mehanizma. Zaradi stalnega vpliva družine in okolice, v kateri raste, otrok sprejema jezikovni model obnašanja. Če nekdo v družini šušnja, zamenjuje glasove, govori skozi nos, bo tudi otrok začel posnemati tak govor. Zato je treba otroku nuditi dober govorni model. Otroka moramo učiti posnemati dejanja, izbrati moramo slikanico brez veliko detajlov, mu brati in postavljati vprašanja: “Kaj je to?”

Na kaj mora biti starš pozoren?

Prve dve leti mora starš spodbujati otroka, da izgovarja samoglasnike in kombinacijo soglasnikov s samoglasniki.

Z dvoletnim, triletnim in štiriletnim otrokom moramo komunicirati z enostavnimi in jasnimi besedami, vendar tudi postopoma širiti besednjak s pravilnimi slovničnimi oblikami. Dati jim moramo možnost, da čimveč pripovedujejo o dogodkih tega ali prejšnjega dne. Pri treh letih in treh letih in pol naj bi otroci pravilno izgovarjali glasove p, b, t, d, k, g, m, n, f, v, h, l, a, e, i, o, u, glasove s, z, c, š, ž, č, r, l pa lahko toleriramo do petega leta.

Če starš opazi druge težave pri govoru (jecljanje, zaletavost, nezadostno razviti stavki), mora čim prej reagirati. Če je otrok za logopedsko terapijo premajhen, bodo starši dobili koristne nasvete, kaj storiti in kako pomagati otroku. Pri  tej starosti morate poleg izgovorjave glasov in razumevanja svojega otroka biti pozorni tudi na stavke.

Pri predšolskemu otroku je zelo pomembno preveriti otrokovo orientacijo v prostoru, razumevanje pojmov levo-desno, izostrenost fine motorike, glasovno analizo in sintezo, pojem števil, barve … Ne čakajte, da bo težava minila sama od sebe.

Koristno je, da ima vsaka družina, v kateri se rodi otrok, koledar govorno-jezikovnega razvoja otroka od rojstva do sedmega leta. Te informacije omogočajo staršem, da otrokom zagotovijo najboljši začetek razvoja govora in jezika in da, v kolikor se pojavi potreba, pravočasno obiščejo strokovnjaka.

Starši pogosto primerjajo svojega otroka z drugim otrokom iste starosti, ki pa je hitreje začel pravilno izgovarjati glasove. Ne delajte tega, saj je vsak otrok osebnost zase, ni pri vsakemu otroku motorika govornih organov enaka, en otrok vzpostavi pravilno izgovorjavo glasu R po desetih logopedskih srečanjih, drugi pa potrebuje veliko več. Starši morajo biti vztrajni, potrpežljivi in naj otroka pred vsakim obiskom logopeda pripravijo. Samo s sodelovanjem s terapevtom bodo rezultati vidni in hitri.

Poiščite pomoč pravočasno, ker – železo se kuje, dokler je vroče.

Radmila Čvorović, dipl.logoped

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor