Ureznine, odrgnine in podplutbe: kako jih lahko starši oskrbimo?

Padci, ki povzročijo podplutbe, ureznine in odrgnine, so del vsakega otroštva. Na srečo pa večina takšnih padcev ne zahteva posredovanja zdravnika. Veliko staršev, ki se prvič sreča z manjšimi poškodbami pri otrocih, je pogosto v dvomih, kaj narediti. Ali je rano bolje ne prekrivati in jo pustiti na zraku, da se hitreje posuši, ali je vseeno bolje rano prekriti, da ne bi prišla v stik z umazanijo? Ali podplutbe hitreje izginejo, če se jih zdravi s hladnimi obkladki (kar mlajši otroci pogosto ne marajo)? Kdaj je potrebno obiskati pediatra?

Ureznine, odrgnine in podplutbe: kako jih lahko starši oskrbimo?
Vir: thehealthylifestyle365.com

Čeprav so majhni otroci zelo odporni na tovrstne poškodbe in so možnosti za zaplete majhne, je pomembno rano oskrbeti na pravilen način. Zaradi pravilne oskrbe bo proces celjenja hitrejši.

Odrgnine in ureznine

Ko otrok začne hoditi, so manjše odrgnine del vsakdana. Četudi se otrok (pogosto tudi starš) ustraši, ko zagleda kri, se večino ran lahko oskrbi doma, brez strokovne pomoči.

Najprej si umijte roke, da bakterije ne bi prišle v stik z rano. Pri majhnih odrgninah se krvavitev ustavi sama od sebe po nekaj minutah, potrebno je le še obrisati področje okoli same rane. Če pa je krvavenje vseeno močnejše, s sterilno gazo pritisnite na rano, dokler se krvavitev ne ustavi. Ko ste se prepričali, da je krvavitev ustavljena, morate očistiti rano. To boste najlažje naredili tako, da jo približno eno minuto spirate s čisto vodo – voda bo odplaknila morebitne tujke iz rane. Z nevtralnim milom lahko operete področje okoli same rane (pazite, da milo ne pride v direktni kontakt z rano).

Ko ste rano očistili, jo lahko obvežete. Pri površinskih odrgninah tega ni potrebno narediti, saj se manjše rane najhitreje zacelijo na zraku. Če ocenite, da gre za globljo rano, nanjo položite sterilno gazo ter jo zavijte s povojem (ne premočno). Povoj je potrebno menjati enkrat dnevno ali po potrebi (če se med igro umaže). Po nekaj dneh boste opazili, da se je rana začela zmanjševati, takrat je najbolje, da jo odvijete in pustite. Izpostavljenost zraku bo spodbudila rast kraste, ki jo lahko enkrat na dan namažete z nevtralno otroško kremo, da ne bi razpokala.

Kdaj je otroka potrebno peljati k pediatru?

Če se krvavenje po 10 minutah pritiskanja ni ustavilo in če je poškodba v bližini občutljivega mesta, na primer oči, je potrebno otroka peljati k pediatru. Če v rani vidite tujek, ga ne poskušajte izvleči sami – za to bo pediater uporabil sterilne inštrumente, da ne bi prišlo do okužbe. Če je do poškodbe prišlo s kontaktom starega železa ali gre za ugriz, prav tako priporočamo, da obiščete zdravnika.

Podplutbe

Tudi podplutbe so neizbežne posledice skoraj vsake otroške igre. Če ste bili prisotni v trenutku, ko se je otrok udaril v trdo površino, lahko ocenite, če je udarec bil dovolj močan za nastanek podplutbe. Če je, potem je dobro, da na mesto udarca čim prej položite hladno oblogo, ki bo preprečila nastanek podplutbe. Oblogo držite 15 – 20 minut in o ponovite večkrat v prvih 24 urah od udarca. Pogosto je dovolj obloga s hladno vodo, če pa se odločite za led, poskrbite, da ni v direktnem stiku z otrokovo kožo. Kos ledu je najbolje zaviti v čisto krpo ali brisačo in ga šele potem položiti na otroško kožo.

Priporoča se, da se mesto udarca drži na višjem, da bi se na tem mestu zmanjšal dotok krvi in s tem tudi možnost za nastanek podplutbe. Otrok naj čim več miruje in naj bo čim manj izpostavljen soncu. UV-žarki namreč lahko upočasnijo proces celjenja, če pa se otrok vseeno giblje zunaj, naj bo mesto udarca pokrito z oblačilom. Čeprav podplutbe izgledajo pogosto zelo grdo in so lahko boleče, pri večini otrok izginejo že prej kot v enem tednu.

Domači nasvet: če imate pri roki maslo (ali margarino),  ga čim prej  namažite na mesto udarca. Preizkušeno prepreči nastanek podplutbe.

Kdaj je potrebno otroka peljati k pediatru?

Če nastanejo modrice ali podplutbe brez kakšnega močnega udarca, se pravi, da ne obstaja očitni razlog zanje, je potrebno obiskati pediatra. Če podplutba ne izgine v dveh tednih od nesreče, je prav tako potrebno poiskati mnenje strokovnjaka. Tu gre res za redke primere. V normalnih okoliščinah lahko pričakujete, da v dveh tednih ne bo več sledu za grdimi podplutbami.

Nataša Vuk

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor