Magnetna resonanca (MR) – MR slikanje

Magnetna resonanca (MR) - MR slikanje
Foto: Liz West

Kaj je MR slikanje?

MR je rutinsko diagnostični slikovni pregled, ki uporablja velik magnet, radiološke valove in računalnik, ki naredi 2D ali 3D slike telesnih organov, tkiva in kosti.

 • Pogosta izbira slikanja saj ne uporablja ionizirajočega sevanja  (kot ga rentgensko slikanje).
 • Možnost boljšega ocenjevanja delov telesa in določenih bolezni, ki s pomočjo drugih metod ne bi mogle biti primerno ocenjene.
 • Neboleče – MR je snemanje slik brez dotikanja telesa.
 • Varno – leta izkušenj so pokazala, da ni škodljivih posledic magnetnega polja in radiofrekvenčnih pulzov z uporabo MRI v bolnišnicah.
 • Predstavljeni s strani pediatričnega radiologa ali pediatričnega nevroradiologa so rezultati predani otrokovemu zdravniku.

Kaj je MR skener in kako deluje?

MR skener je velik, v tubo oblikovan magnet, ki ustvari močno magnetno polje okoli vašega otroka. Radifrekvenčna tuljava je položena na del telesa, ki ga je potrebno slikati. Magnetsko polje skupaj z dodatnimi radifrekvenčnimi valovi začasno spremeni poravnavo vodikovih molekul v telesu. Računalnik konstruira sliko na podlagi radiofrekvenčnih signalov, ki jih oddajajo protoni.

Mamo otroka pripraviti na MR slikanje?

Medtem ko določate termin za vaše MR slikanje in mogoče govorite z anesteziologom, boste dobili tudi vse napotke, ki bodo vključevali tudi dietne omejitve. Zelo pomembno je, da se vseh teh navodil držite saj bi morali v nasprotnem primeru slikanje ponoviti.

Kaj lahko pričakujem, ko pripeljem otroka v bolnišnico?

Ko prispete morate najprej do prijavne točke, kjer bodo otroka sprejeli v sistem in ga poklicali iz čakalnice, ko pride na vrsto. Mogoče bo potrebno izpolniti kakšen obrazec, da bo slikanje za vašega otroka kar se da varno:

 • Torej z obrazcem omogočimo varno slikanje.
 • Če boste otroka pospremili na slikanje, morate obrazec izpolniti tudi zase.
 • Potrebno je opozoriti na vse vsadke ali naprave. To bi mogoče lahko podaljšalo priprave na slikanje, če se varnosti zaradi tega ne bi dalo zagotoviti pa bi bilo slikanje lahko tudi odpovedano.
 • Ko vaju bodo poklicala v sobo za slikanje bodo otroka najbrž še stehtali in zmerili.
 • Preoblekli ga bodo v bolnišnično pižamo.
 • Vse kovinske dodatke bo potrebno odstraniti.

Ko imate vse papirje in podobno urejeno

Med slikanjem bo najbrž možno, da bi otrok gledal risanke ali poslušal glasbo, ponekod jo lahko celo prinesete sami ali sami izbirate iz bolnišnice zbirke.

Kako izvem za rezultate otrokovega MR slikanja?

Radiolog pošlje rezultate zdravniku, ki vas je na slikanje napotil, ta bo potem o njih govoril z vami. Če pa bi našli nekaj kar bi zahtevalo takojšnje ukrepanje, bodo to otrokovemu zdravniku nemudoma sporočili, da se bo lahko zdravljenja lotil takoj.

Kaj se dogaja med MR slikanjem?

Ko vaš otrok zaspi

 • Anesteziolog in MR tehnik ga bosta namestila na posteljo za slikanje. Znotraj naprave je videti kot tunel. Najpomembnejše je, da je del telesa, ki bo slikan v centru tunela, zato bo tehnik posteljo pomaknil v tunel toliko, da bo na pravem mestu
 • Na otrokova ušesa položijo naušnike, saj naprava proizvaja dokaj močne zvoke

MR tehnik bo opravil otrokovo slikanje, anesteziolog pa ga bo opazoval. Včasih pacienti med slikanjem prejmejo substanco imenovano gadolinij s katero se lahko pridobi pomembne podatke za določene dele telesa. Gadolinij prejmejo preko infuzije.

MR slikanje sestoji iz več zaporedij po nekaj minut, ki vsi skupaj trajajo med 20-90 minut, odvisno od informacij, ki jih potrebujeta radiolog in otrokov zdravnik. Pred začetkom slikanja vas bodo seveda o dolžini tudi obvestili.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor