Spustite preteklost in naredite prostor sedanjosti

Spustite preteklost in naredite prostor sedanjosti

Čas je, da se poslovite in obenem dobesedno znebite vse »šare«, ki se nabrala v zadnjih tednih, mesecih, letih, tako abstraktne »šare« v mislih, v umu, v srcu, v duši, kot tudi »fizične«, ki vas obdaja v vašem življenjskem prostoru …

Kaj je »šara«? Vse, kar čaka, več ali manj časa, da bo uresničeno, dokončano, da bo zagledalo luč, da bo poletelo visoko v nebo: cilji, načrti, želje, sanje. Kar je ostalo napol, nedokončano, nerazrešeno in zdaj lebdi tam nekje v zraku. Vse, kar ste stlačili v omare, predale, pod posteljo …

Zdaj je pravi čas, da izberete. Kaj želite, da gre v cvet in obrodi sadove?

Vsak od vas globoko v sebi čuti in ve, kaj nima prihodnosti, kaj se ne bo razcvetelo, kaj se ne bo razbohotilo, kaj ne bo obrodilo sadov. To so zagotovo stara, zarjavela in omejujoča prepričanja, zbledeli spomini, neuresničene sanje, predmeti in oblačila, ki jih že zdavnaj ne potrebujete več … skratka vse, kar vas duši, obremenjuje, ovira, žalosti … kar v vas vzbuja neprijetne, morda celo boleče občutke. Vse, kar že en čas odmira in ne bo več zaživelo.

Zato se te čustvene, miselne in vse druge navlake odrešite. Odpeljite jo na odpad. Vse to je neuporabno, sterilno, na pol mrtvo.

Kje in kako začeti? S pospravljanjem! Ja, tako je! Vsak dan malo, po hiši in s tem tudi v sebi. Naredite red okoli sebe, kajti tako boste naredili red tudi v sebi. Naredili boste prostor za novo, za nove življenjske sile in moči, za nove misli, nove občutke, nova doživetja, novo življenje.

Danes bomo skupaj naredili prve korake na poti pozitivne spremembe. Pred nami je deset etap z mislimi in nauki velikega Jaya Shettyja in Louise L. Hay. Na vsaki etapi si vzemite dovolj časa za razmislek.

1. Sprejmite odgovornost za svoje življenje

Največ težav v življenju povzročajo zamerljivost, kritiziranje, iskanje krivcev in strah. Ti občutki izhajajo iz tega, da pogostoma za vse negativno v vašem življenju krivite druge.
Najprej je treba sprejeti dejstvo, da je vsakdo odgovoren za svoje življenje. Sami ustvarjate svojo resničnost. Nihče drug nima moči nad vami, kajti vi sami upravljate svoje misli, besede, čustva, dejanja.
Kot pravi Louise L. Hay, se vse začne v glavi. Kar mislite o sebi, postane za vas resnica. Kar se dogaja »zunaj vas« je odsev tega, kar se dogaja »v vas«.

Kje začeti? Pri svojih mislih oz. prepričanjih.

Če verjamete ali ne, si svoje misli izbirate sami in s tem ustvarjate svoje življenje. Mahatma Gandi pravi:

Vaše prepričanje postane vaša misel.
Vaše misli postanejo vaše besede.
Vaše besede postanejo vaša dejanja.
Vaše prepričanje postane vaša misel.
Vaše misli postanejo vaše besede.
Vaše besede postanejo vaša dejanja.

2. Bodite gospodar svojih misli: Odločite se, katere misli vam koristijo

Vaše današnje misli so stvar navade. Vsako navado, ki vam ne služi več, lahko odpravite in poiščete novo, za vas koristno. Se strinjate?

Čeprav se vam včasih zdi, da so negativne misli neizogiben del vašega vsakdana, jih postopno lahko opustite.

Ozavestite svoje misli. Samo pomislite, kako stežka sprejmete pozitivne misli o sebi, kako zlahka pa negativne. Nesprejemanje, obsojanje, kritiziranje, občutek, da niste dovolj dobri … Dobri za koga? Po čigavih merilih?

Zdaj je pravi čas, da začnete gojiti misli, ki vam pomagajo, vas spodbujajo, krepijo, dajejo moč.
Vaja: Razmislite, katere misli vam koristijo in katere vam škodijo. Kaj sproži vaše negativne misli? Kako se lahko izognete tem sprožilcem?

3. Preteklost je minila in je ne moremo več spremeniti. Lahko pa se od nje kaj naučite.

Vaše življenje do danes ste ustvarili s svojimi mislimi in prepričanji iz preteklosti. Ustvarile so ga misli in besede, ki ste jih mislili in izrekli včeraj, prejšnji mesec, lansko leto …
Stare misli vam ne služijo več, če ne za neplodno in pogostoma škodljivo premlevanje minulih dogodkov. In kaj temu sledi? Da se veliko ljudi pritožuje nad tem, da zdaj ne morejo uživati v življenju zaradi nečesa, kar se je nekoč zgodilo v preteklosti. »Ker nečesa niso naredili ali ker so nekaj naredili, danes ne morejo živeti polnega življenja. Ker nimajo nečesa, kar o imeli v preteklosti, danes ne morejo biti srečni. Ker so bili nekoč ranjeni, danes ne morejo ljubiti. Ker so naredili nekaj, za kar jim je žal, se za to še naprej obtožujejo. Ker jim je nekoč nekdo nekaj naredil , je zdaj on kriv, da njihovo življenje ni takšno, kot si ga želi.« (Louise L. Hay)

Preteklost je minila in je ne moremo več spremeniti. Povratka nazaj ni. Kot pravi Jay Shetty, lahko spremenite svoj odnos do preteklosti in nanjo pogledate kot na dragocen vir povratnih informacij oz česa vsega si ne želite več.

4. Spustite preteklost in se osvobodite

Z oklepanjem preteklosti si po nepotrebnem sami sebi škodite.
Sprašujete se, kaj to pomeni, da se oklepate preteklosti? Vaše oklepanje je lahko bolečina, žalost, strah, obžalovanje, občutek krivde, graja, jeza, zamera, včasih celo želja po maščevanju…
Ti občutki nastanejo in se naselijo v vas, ker nečesa niste odpustili. Zato lahko zase naredite nekaj zelo dragocenega, kar bo koristilo tako vašemu duševnemu kot telesnemu zdravju. Dovolite preteklosti, da odide. Odpovejte se čustveni navezanosti nanjo. Ko stvarem pustite oditi, postanete svobodni.

5. Moč sedanjega trenutka

Edine misli, ki imajo v sebi ustvarjalno moč, so tiste, ki jih mislite zdaj, kajti te bodo oblikovale vašo prihodnost.

Svojo mentalno moč lahko zdaj uporabite, da uživate v sedanjem trenutku in da si ustvarite svetlo prihodnost.

Kje začeti? Pri odpuščanju. Ko odpustite sebi in drugim, se osvobodite. Odpuščanje razstaplja vse te občutke, ki stagnirajo v našem telesu in vodi v Ljubezen. Ljubezen do sebe in drugih.

Z vami želim deliti kratko in učinkovito vajo velikega Jaya Shettyja. Razmislite in odgovorite. »Odpustim si, ker v minulem letu nisem dosegel tega cilja/uresničil e želje … « Razočaranja in obsojanja so kot železne krogle. Osvobodite se jih. V novo leto stopite lahkotno in svobodno.

6. Stopite na pot pozitivne spremembe s pozitivnimi afirmacijami

Kako pogosto tarnate nad nečem, česar nimate ali česar ne želite, da se vam dogaja? Ali vam je tako početje kdaj prineslo tisto, kar ste si v resnici želeli? Odgovor že poznate. Ne.

Če v svojem življenju želite resnično nekaj spremeniti, je boj z negativnim izguba časa, moči in zdravja.
Verjamem, da ste tudi sami že opazili, da pogostoma mislite z negativnimi afirmacijami. Težava je v tem, da negativne afirmacije ustvarjajo še več tistega, česar pravite, da si ne želite. Znano, kajne? To zato, ker tisto, kar zalivamo, tisto raste.

Pustite negativno in se posvetite temu, kdo bi radi postali , kaj si želite, kaj bi radi imeli… Kako? S tem da negativno obrnite v pozitivno. Na primer: Vse me boli. → Moje telo je vsak dan bolj zdravo. Nočem biti kot drugi. → Jaz sem edinstven/a. Začnite uporabljati pozitivne afirmacije.
Začnite sestavljati nove pozitivne izjave o tem, kakšno si želite, da bo vaše življenje. Pri tem je pomembno, da uporabljate pozitivno obliko in sedanjik »Jaz sem/imam …«

7. Ljubezen do sebe

Ljubezen do sebe je vaša čarobna palica, saj prinaša obilje dobrih občutkov, sreče, zadovoljstva. Pomislite: Kako se počutite, ko vam nekdo izkazuje svojo ljubezen? Odlično, kajne? Isto velja za odnos do sebe. Ko se imate radi, se spoštujete, se sprejemate, se v svoji koži počutite fenomenalno.
Vem, nekateri že mislite »Ne sprejemam se… Jaz nisem dovolj… Nimam sreče… Nič mi ne uspeva…« To so že neštetokrat prežvečene misli, ki vam ne pomagajo. Predstavljajte si, da je vaš UM kot pes. Take misli so le kosti, ki mu jih mečete. Zgloda jih in že čaka na novo kost. Ne mecite več kosti.
Začnite s sprejemanjem sebe. Začnite se ceniti, za vse, kar že ste. Bodite hvaležni, za vse, kar že imate. To so ključi, ki odpirajo vrata do pozitivnih sprememb.

8. Stvari, za katere mislite, da so vaše »napake«, so izrazi vaše individualnosti

To so vaše posebnosti. Zaradi njih ste nekaj posebnega. Narava se nikoli ne ponavlja. Vsak prstni odtis je drugačen od vseh drugih in vsak človek je drugačen. Ko to sprejmete, ni več potrebe po primerjanju in tekmovanju. Če skušate biti kot nekdo drug, s tem teptate sebe.

Vsak človek je edinstven. “Vsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep kot zvezda na nebu. (T. Pavček)

9. Zdaj je čas, da posadite semena

Semena (vaša nova prepričanja/pozitivne afirmacije) posadite v rodovitno zemljo (vaš um/podzavest). Redno jih zalivajte (vaša pozornost). Ko semena vzkalijo, poskrbite, da so pogoji za rast dobri. Še naprej redno zalivajte (z afirmacijami in pozitivnimi mislimi), pulite plevel (negativna omejujoča prepričanja), in skrbite, da na rastlino sije sonce (vaša pozitivna miselna naravnanost). V vsakem semenu je nova misel, beseda, doživetje, življenjska izkušnja.

10. Če bi otrok obupal ob prvem poskusu, ne bi nikoli shodil

Delo na sebi je vsakodnevno delo. Sprememba se ne zgodi čez noč. Za to je potrebno nekaj narediti vsak dan. Dan za dnem.

Za to je potrebna vztrajnost. To je prelomna točka. Na tej točki lahko stopate naprej na poti pozitivne spremembe, ker se odločite, da je to investicija vase, naložba v svojo prihodnost, ali pa po nekaj poskusih obupate in delo na sebi opustite, ker ni prineslo takojšnjih rezultatov. V mislih imejte afirmacijo »Delam po svojih najboljših močeh.« Sami sebi bodite v oporo.

Ivana Šolc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor