Ne kaznujte otroka, če se ponoči polula v posteljo

Ne kaznujte otroka, če se ponoči polula v posteljo
Kar 10 odstotkov sedemletnikov se spopada z nenadzorovanim uhajanjem urina med spanjem. To težavo pa lahko uspešno premagamo.

Problem nočnega močenja pri nekaterih malčkih postane izrazitejši pred odhodom v šolo, ker je to za nekatere otroke zelo stresno. Največja napaka, ki jo starši v takšni situaciji lahko naredijo, je, da izvajajo dodatni pritisk na otroka. Otroka nikakor NE SMEMO kaznovati, če ponoči moči posteljo.Čeprav o tem starši neradi govorijo, težava nočnega močenja pri otrocih ni redkost.

Ali starši pravočasno poiščejo strokovno pomoč?

Starši smatrajo, da bo težava spontano izginila, zato odlagajo obisk pri zdravniku. Otroci, ki se polulajo v posteljo, tega ne počnejo namerno, zato jih starši ne smemo nikakor kaznovati. Enureza je zelo pogosta in v praksi zanemarjena težava, ki pa zelo neugodno vpliva na kakovost življenja celotne družine, lahko pa pusti tudi dolgoročne zdravstvene in psihosocialne posledice na otroku.

Kdaj moramo poiskati pomoč pri zdravniku?

Če otrok do petega leta ne vzpostavi popolnega nadzora nad lulanjem ali če se polula enkrat ali dvakrat tedensko, je potrebno obiskati zdravnika.

Kdaj je nočno močenje posledica fizioloških in kdaj čustvenih težav pri otrocih?

Najpogostejši razlogi za nočno močenje so zmanjšanja zmogljivost mehurja, povečana proizvodnja urina v spanju in globok spanec. Pri fantkih je pojav pogostejši in zelo pogosto je tudi en od staršev imel podobno težavo v otroštvu. Redkejši so vzroki psihološke narave, kot sta motnja družinske dinamike ali nasilje.

Nočnega močenja ne moremo obravnavati kot izolirano težavo, saj zelo obremenjuje te otroke

Zanemarjanje nočnega močenja negativno vpliva na številna področja otrokovega in družinskega življenja, odnose v šoli in uspeh, čustveno dobro počutje otroka, samozavest in njegovo vsakodnevno življenje.

Se družina vedno odzove pravilno?

Če otrok pogosto ali vsak dan moči posteljo, to zelo moti njegovo življenje in tudi ritem cele družine. Dogaja se, da starši s kaznovanjem otroka želijo rešiti to težavo, vendar pa je to jalovo početje, saj kazen ni rešitev, ampak celo situacijo še poslabša. Zaradi nočnega močenja se lahko otrok zapre vase, postane bolj sramežljiv, ima manj družabnih stikov in posledično se lahko pri njemu razvijejo depresivna in anksiozna stanja. Zelo pomembno je, da otroku nudimo podporo, še posebej, če gre za mladostnika, saj je to obdobje sicer zelo zahtevno. Otrok, ki se zbudi v mokri postelji, je tisti, ki trpi in pomembno je, da mu zagotovimo zdravstveno in psihološko podporo.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 3.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor