Spremenite svoje navade in izboljšate zdravje cele družine

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje za leto 2017 je med slovenskimi mladostniki še vedno petina deklet in četrtina fantov, ki ima telesno težo večjo od priporočene. Otroška debelost danes velja za enega največjih zdravstvenih izzivov 21. stoletja in čeprav se je delež otrok s prekomerno težo po letu 2010 zmanjšal, pa so nekatere prehranjevalne navade med mladimi še vedno zaskrbljujoče.

Ste vedeli, da zajtrka ne uživa polovica slovenskih otrok, tretjina mladostnikov uživa energijske pijače, hkrati pa je zelenjava še vedno nepriljubljena hrana. Zdrave prehranjevalne navade, redni in raznoliki obroki ter gibanje so osnova dobrega počutja, ki ga želimo zagotoviti tudi svojim otrokom. Da pa bi zdrave navade lahko prenesli tudi na ostale družinske člane, jih moramo najprej osvojiti sami. Začetki so običajno najtežji, zato vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako jih smiselno vpeljati v vsakdanje življenje in zanje navdušiti tudi svoje otroke.

Voda odžeja, izboljša prebavo in nas ohranja pri življenju

Naše telo sestavlja od 60 do 70 odstotkov vode, ki je nujno potrebna za nemoteno delovanje procesov v telesu. Priporočljivo je, da jo na dan zaužijemo 1,5 do 2 litra, kar je za otroke in odrasle osebe, ki so v preteklosti v veliki večini posegale po sladkanih in gaziranih pijačah skoraj nepredstavljivo. Da bi vodo vzljubili, jo na svoj jedilnik vpeljujemo postopoma in v manjših količinah. Zdrava alternativa običajnim sadnim sokovom, ki ne vsebujejo večinskega deleža sadja in imajo dodan sladkor, so naravni sokovi s 100 % sadnim deležem, ki jih zmešamo z vodo, najprej v razmerju 1:1, nato delež soka postopoma zmanjšujemo. Dobra izbira sta naravni pomarančni ali ananasov sok. Vodo lahko nadomestimo tudi s pitjem nesladkanega čaja, ki mu dodamo na koščke narezano sadje in po potrebi osladkamo z žlico medu. Odpovemo se vodam z okusom in si raje pripravimo domačo različico – vodi dodamo na koščke narezano poljubno jagodičevje in citruse.

Obarvajte si jedilnik

Sadje in zelenjava sta bogata vira vitaminov, mineralov, antioksidantov ter vode. Zelenjava poleg naštetega vsebuje tudi veliko vlaknin, ki nam dajejo občutek sitosti, skrbijo za zdravo črevesje in urejeno prebavo. Tako kot sadje tudi zelenjavo skušamo uživati v čim manj predelani obliki, saj na ta način ohranimo čim več blagodejnih hranil. Vsak dan je priporočljivo zaužiti 150 g sadja (dva sadeža) in 250 g zelenjave (1/4 krožnika). Izogibajte se sadnim smutijem, saj na ta način v telo na hitro vnesemo veliko količino sladkorja. Domače napitke zato raje kombinirajte z nekaj žlicami jogurta ali skute in z zelenjavo. Zadnja je lahko tudi odličen prigrizek ob gledanju televizije – korenje in zeleno narežite na palčke in ju pomakajte v omako iz humusa ali jogurta, ki ste ga predhodno začinili s soljo, poprom in z nekaj kapljic am limoninega soka.

Nezdrave prigrizke lahko nadomestimo z zdravo zamenjavo

Čips → Jabolčni čips, pečena čičerika, čips iz sladkega krompirja, domača pokovka

Piškoti→ Domači polnozrnati piškoti z banano, oreščki in rozinami

Sok→ Domača limonada s svežo meto, nesladkan ledeni čaj

Čokoladni kosmiči→ Domača granola

Sadni jogurt→ Navadni jogurt/kefir s svežim sadjem

Sladek kompot→ Domač kompot iz jabolk, rabarbare in žlice medu

Najboljše prevozno sredstvo so noge

Zdrave navade se dotikaj tudi področja rednega gibanja. Otroci športne aktivnosti najraje spoznavajo skozi igro medtem, ko je od odraslih odvisno, kakšnega vzorca bodo deležni že v mladosti. Če imamo le možnost se tako v službo, na obisk ali po opravkih odpravimo peš. Če opisana možnost ni izvedljiva, poiščimo drugačno rešitev. Avto pustimo na bolj oddaljenem parkirišču in se sprehodimo vsaj del poti. Namesto uporabe dvigala se v višje nadstropje odpravimo po stopnicah, v trgovino se odpravimo peš. Vsak korak šteje, zato je v našem vsakdanu pomembno poiskati priložnosti, da naredimo nekaj za svoje zdravje in zdravje celotne družine.

Skrb za zdravje je dolgoročna naložba

Pot do zdravega življenja ni tako zapletena, kot je videti na prvi pogled, vseeno pa zahteva veliko naše pozornosti in odločnosti, da se bomo zdravih navad lotili z zavedanjem, da gre za dolgoročno naložbo v naše zdravje in zdravje naših najbližjih. Ob tem se je potrebno zavedati, da nas majhne pregrehe ne bodo stale dodatnih kilogramov, če bomo večino časa jedli raznoliko in lokalno pridelano hrano, bogato s polnozrnatimi žiti, sadjem in zelenjavo. Prav tako je pomembno, da obrokov ne izpuščamo in tako telesu omogočamo nemoteno delovanje vse od jutra do večera, ko si privoščimo zaslužen počitek.

Ker moramo pri spreminjanju navad ohraniti veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti so pri HOFERju skupaj z Zavodom Gibaj in zmagaj pripravili brezplačen Dnevnik GIBAJ IN ZMAGAJ, v katerem se nahaja obilo koristnih informacij, kako vsak dan lahko poskrbimo za svoje zdravje.

Dva okusna otroška zajtrka iz domače kuhinje

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor