Nočno močenje postelje

Kaj je nočno močenje postelje

Nočno močenje postelje ne pomeni tega, da je otrok len in raje lula v posteljo ali pleničke, kot pa da bi se prebudil, vstal in odšel na stranišče. To pomeni, da otrok še vedno nima popolnega nadzora nad svojih mehurjem. Veliko je odvisno tudi od pričakovanj staršev. Če od otroka pričakujemo, da bo zelo zgodaj uspel brez plenic in suh dočakati jutro, ga bomo s tem zelo obremenili in rezultati so lahko ravno nasprotni. Nočno močenje postelje lahko postane težava tako za otroka kot tudi za starše, saj lahko postane zelo stresno. Pojavlja se pri obeh spolih, čeprav je pogosteje pri fantkih.

Če se pri otrocih od 3 do 5 let dogajajo nesreče, da polulajo posteljo, to ne pomeni še nič zaskrbljujočega. To je namreč normalno. Pri teh letih otroci še nimajo tako razvitega nadzora nad mehurjem, da bi se to nikoli več ne zgodilo. Nekaterim otrokom pa se bo to dogajalo pogosteje, morda celo vsak dan. Večina otrok se nočnega močenja postelje reši po četrtem letu starosti, nekateri pa kasneje.

Nočno močenje postelje

Dejavniki, ki vplivajo na nočno močenje postelje

  • spol otroka (pogosteje se nočno močenje pojavlja pri fantih)
  • otrokovo psihično in fizično zdravje (zapostavljanje, čustvene težave in kronične bolezni lahko privedejo do močenja postelje)
  • otrokov razvoj

Vzroki za nočno močenje postelje

  • otrok še ni zrel za popoln nadzor mehurja ponoči; ti otroci tudi čez dan vedno počakajo na zadnji hip in gredo lulat, saj so vedno okupirani z nečim bolj zanimivim
  • velikost mehurja; če je otrokov mehur nekoliko manjši, lahko to predstavlja problem, da otrok ne more zadrževati vode celo noč
  • nezmožnost nadzor živca, ki bi otroka prebudil, ko je mehur  poln, da bi lahko šel na stranišče
  • hormonsko neravnovesje
  • stresni dogodki (začetek šole, selitev, ločitev, rojstvo bratca/sestrice …)
  • zdravstveni razlogi

Simptomi nočnega močenja postelje

Včasih lahko pričakujemo, da bo otrok starša, ki je kot otrok imel problem nočnega močenja postelje, imel enak problem. 80% otrok, ki imajo problem z nočnim močenjem, čez dan redno in brez problemov in samostojno hodijo na stranišče. Pogostost lulanja se pri odraslih in otrocih razlikuje. Odrasli gredo od tri do štirikrat dnevno na stranišče, otroci pa lahko tudi po desetkrat ali celo več. Če gre otrok čez dan samo do trikrat lulat, potem to lahko kaže na problem.

Kdaj pri nočnem močenju postelje poiskati zdravniško pomoč

Če otrok moči posteljo samo ponoči, čez dan pa sam redno odvaja urin, ni potrebe po zdravniški pomoči do otrokovega petega leta starosti. Če pa opazite, da nočno močenje postelje vpliva na otrokovo samozavest, če opazite, da se zaradi tega zapira, potem obiščite pediatra še pred petim letom.

Kako naj bi se obnašali starši, ko otrok ponoči moči posteljo

nocno-mocenje-postelje-1Nikoli se ne jezite na otroka, če ponoči zmoči posteljo. Ne kaznujte ga in ne silite ga, da naj tega več ne počne, saj otrok ne more kontrolirati mehurja in zato sam ni kriv. S tem ne rešujete problema, ampak ga samo poglabljate.

Izberite pozitiven pristop

Ko zhutraj pri otroku naletite na mokro posteljo, se ne smete jeziti in izražati nejevolje. Zamenjajte posteljnino in ostanite vedri. Razložite otrokku, da se to močenje postelje dogaja tudi drugim otrokom in da verjamete, da se bo to čez čas uredilo. Več ne komentirajte. Preveč opominjanja na močenje postelje ima enak učinek kot prevelika hvala za suho posteljo – oboje je slabo. Ohranite nevtralno stališče, kar bo pri otroku razvilo željo, da se sam potrudi rešiti močenje postelje.

Ne zbujajte otroka ponoči

Ne zbujajte otroka sredi noči, da bi ga dali na kahlico. Ne delajte tega ne pozno zvečer ne zgodaj zjutraj. S tem namreč otroku sporočate, da vi kontrolirate situacijo in oni se potem sami ne bodo trudili.  Res boste na ta način imeli kakšno mokro posteljo manj, a dolgoročno problema ne boste rešili.

Še posebej pazite, da ne dajate otroka na kahlico ponoči v polsnu in potem nazaj v posteljo. Rezultat bo ravno obraten od tistega, kar želite – otrok bo le vadil nezavedno močenje postelje v snu. Na splošno velja – otroka do petega leta starosti ne zbujajte ponoči, starejšega zbujajte le, če tako sam želi. Tedaj ga poskusite popolnoma predramiti, da bi lahko šel odtočit, saj se na ta način uči zbuditi, ko ima poln mehur.

Preprečite globoki spanec

Otroci se čez dan ponavadi zelo utrudijo in imajo zato ponoči globok spanec, ki ga niti mehanizem bujenja zaradi polnega mehurja ne more prekiniti. Otrok bi moral čez dan malce počivati, da bi potem ponoči rahleje spal in se lažje zbudil zaradi polnega mehurja.

Zmanjšajte pitje tekočine zvečer

Dve uri pred spanjem naj otrok nič več ne pije. Izogibajte se čajev in sokov z vsebnostjo alkohola in kofeina. Poleg drugih učinkov namreč delijeta odvajalno.

Otrok naj se pred spanjem nauči iti na wc

V otrokovo rutino uvedite tudi lulanje pred odhodom v posteljo. Tako bo imel prazen mehur in bo verjetnost, da bo monoči zmočil posteljo, manjša.

Spodbujajte otroka, da tudi ponoči gre na wc

Namesto da se osredotočate na to, da bo postelja ostala suha, se raje posvetite otroku in mu razložite, da je pomembneje, da se vsako noč zbudi in gre na wc.

Preverite, če ima otrok enostaven dostop do stranišča

Če otrok ponoči ne more priti do stranišča, bo zaradi polnega mehurja zmočil posteljo. Poskrbite, da bo imel pot do wc-ja prosto. Po potrebi tudi namestite nočne luči, lahko pa mmu zraven postelje pustite tudi kahlico.

Nagradite otroka, ko ponoči ostane suh

Pri nekaterih otrocih deluje sistem nagrajevanja. Če ponoči ne zmoči postelje, skupaj z otrokom na razpredelnico zalepita nalepko. Ko zbere določeno število nalepk, dobi nagrado, karkoli že to je.

Razmislite o uporabi plenic

Nekateri verjamejo, da bi se morali ponovne uporabe plenic izogibati, saj bi lahko vplivale na motivacijo, da se otrok ponoči zbudi in gre na wc. Drugi trdijo, da ponovna uporaba plenic ponoči pomaga otroku, da se počutijo samozavestnejše in bolj neodvisne. Pogovorite se z otrokovim pediatrom, da bi ugotovili, kaj je najbolje za vašega otroka,  da ne bi več močil postelje.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...