Za katere zobozdravstvene storitve v tujini ZZZS povrne denar?

Za katere zobozdravstvene storitve v tujini ZZZS povrne denar?
Slika: Pevka Špela Grošelj je v HAPPYMEDU opravila endodontsko zdravljenje in povračilo stroška od ZZZS.

Piše Natalija Sakelšek, dipl. var., direktorica HAPPYMED, strokovnjakinja za čezmejno zdravljenje na napotnico in pacientove pravice

Ne le zobni aparat za otroke, tudi za ostale specialistične zobozdravstvene storitve, opravljene čezmejno na napotnico, ZZZS povrne denar. Poleg ortodonta pacienti največkrat potrebujejo endodontsko zdravljenje, zdravljenje parodontoze in čeljustne kirurške posege, najpogostejši razlog obiska specialista čez mejo pa so predolge čakalne dobe v Sloveniji.

Specialisti zobozdravniki s preseženo čakalno dobo: ortodont, endodont, parodontolog

V Sloveniji praktično vsi specialisti presegajo dopustno čakalno dobo. Otroci na ortodonta čakajo po več let, na endodontsko zdravljenje z napotnico ‘redno’ tudi tri leta, na zdravljenje parodontoze z napotnico ‘redno’ pa do štiri leta.

Pacient, ki zdravljenja ne opravi pravočasno, tvega okvare zob in/ali obzobnih tkiv ter resno zdravstveno škodo, kot je izguba zoba, v primeru parodontoze, ki je kronična bolezen obzobnih tkiv, pa kolateralno izgubo zob.

Kje se seznanite s čakalno dobo in izvajalci?

Čakalno dobo preverite na čakalne dobe. Obenem izvajalca pokličite in pri njem preverite točno čakalno dobo za prvi pregled in začetek zdravljenja, saj na prvem pregledu ne začnete z zdravljenjem, ampak ste umeščeni v čakalno dobo za zdravljenje, ki je lahko daljša od čakalne dobe za prvi pregled.

Specialist dentalne medicine, ki ima preseženo čakalno dobo, je po zakonu obvezan pacienta obvestiti o pravici do čezmejnega zdravljenja.

Prednosti zdravljenja brez čakalne dobe?

Pacient opravi prvi pregled in začetek zdravljenja, brez čakalne dobe. Za endodontsko zdravljenje potrebuje en obisk, zdravljenje parodontoze začne po pregledu, ortodontski pacienti pa na pregledu naredijo odtise zob in se za zobni aparat zglasijo na drugem obisku.

Druga prednost so finančni prihranki. Za storitve čez mejo ima pacient pravico zahtevati povračilo stroška zdravljenja od ZZZS, medtem ko mu pravica povračila za zdravljenje pri zasebniku doma ne pripada in je v celoti samoplačnik. Za oris vzemimo endodontsko zdravljenje zoba, ki ga zasebnik v Sloveniji za zdravljenje kočnika računa celo 890 evrov. Zdravljenje parodontoze lahko doseže tisoč evrov ali več, cena za zobni aparat pa je običajno 3000 evrov ali več za obe čeljusti.

Kako do specialista brez čakalne dobe čez mejo in do povračila stroška zdravljenja?

Pacient potrebuje veljavno napotnico s pooblastili za pregled in zdravljenje, ki jo napiše osebni zobozdravnik. Na storitev se mora naročiti v času veljavnosti napotnice, ki je običajno 14 dni. Kadar je z napotnico že vpisan pri izvajalcu v Sloveniji, ima pravico napotnico prevzeti in prenesti za namen zdravljenja čez mejo.

V HAPPYMEDU nudimo celovito rešitev in pacientu uredimo termin pri izvajalcu v Zagrebu ali Rijeki (R Hrvaška), po opravljeni storitvi pa sestavo vloge z obveznimi prilogami, s katero zahteva povračilo stroška od ZZZS. Na storitev se naročite na 041 980 950 ali na info@happymed.si, več informacij pa najdete na www.happymed.si/napotnica/ in straneh ortodont-takoj, endodont-takoj.

Viri: ZPacP, ZZVZZ

Natalija Sakelšek

Natalija Sakelšek

Natalija Sakelšek, dipl. var., direktorica HAPPYMED
Strokovnjakinja za čezmejno zdravljenje na napotnico in pacientove pravice
Natalija Sakelšek
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Natalija Sakelšek

Natalija Sakelšek

Natalija Sakelšek, dipl. var., direktorica HAPPYMED Strokovnjakinja za čezmejno zdravljenje na napotnico in pacientove pravice

Dodaj odgovor