Po naključju odkrili: Materino mleko uničuje rakave celice

Po naključju odkrili: Materino mleko uničuje rakave celice
Foto: Anton Nossik

Ko so Švedski znanstveniki odkrili, da materino mleko vsebuje sestavino, ki ubija tumorske celice, so ga začeli uporabljati kot zdravilo za raka.

Na uporabo materinega mleka za boj proti raku so čakali več kot pet let, zdaj pa so se začeli kazati rezultati.

Raziskava, ki so jo naredili na pacientih z rakom na mehurju, je že dala obetavne rezultate. Znanstveniki verjamejo, da snov iz materinega mleka, imenovana HAMLET (human alpha-lactalbumin made lethal to tumor cell), pomaga tem pacientom, v prihodnosti pa bo pomagala pri zdravljenju raka debelega črevesja in raka materničnega vratu.

Glede na laboratorijske raziskave snov Hamlet iz materinega mleka ubije 40 različnih vrst raka, zelo pa je pomembno dejstvo, da ne ubija zdravih celic, kar pomeni, da ne povzroča hudih stranskih učinkov kot zdravila, ki jih sedaj uporabljajo v kemoterapiji.

Profesorica Catharina Svanborg, pobudnica te raziskave, je povedala, da obstaja nekaj “čarobnega v snovi Hamlet, da lahko najde rakave celice in jih uniči.”

“Materino mleko vsebuje protein alfa-laktalbumin, ki se v želodcu spremeni v agenta, ki se bori proti raku”, je izjavila Svanborgova, ki dela kot imunologinja na Švedski Univerzi Lund.

Svanborgova in njena ekipa so do tega odkritja prišli čisto po naključju. Pri nekem eksperimentu so potrebovali človeške celice in bakterije, da bi raziskali antibiotične lastnosti materinega mleka. Zaradi praktičnih razlogov so vzeli tumorske celice.

“Ko smo v tumorske celice dodali materino mleko, so, na naše veliko presenečenje, celice umrle. To naključno odkritje je bila čista sreča,” je povedala Svanborgova.

Več o tem, kako materino mleko uničuje rakave celice,  preberite tukaj.

Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor