Hrana, s katero se boste proti bolečini borili bolj uspešno kot z zdravili

Hrana, s katero se boste proti bolečini borili bolj uspešno kot z zdravili

Otroci se ves čas nekako uspejo poškodovati. Lahko se na igrišču udarijo v komolec, se spotaknejo med tekanjem naokoli ali pa jih boli trebušček. Ko je potrebno, vsekakor posezite po protibolečinskih zdravilih, da bi se znebili bolečine.

A so vsa ta protibolečinska in podobna zdravila za vašega otroka sploh zdrava? Obstaja naravna alternativa za ta problem?

Kaj imajo skupnega skodelica zelenega čaja, pest borovnic ali nekaj ibuprofena? Vse od tega lajša bolečino. Velike večine zelo močnih protivnetnih sredstev ne najdemo v lekarni, ampak v najbližji trgovini s hrano. Vzeti tableto je lahko hitra rešitev za napad otrokove bolečine, ni pa to vedno najbolj varna izbira. Pravzaprav obstaja veliko hrane, s katero se lahko uspešno borimo proti bolečini, ponavadi gre za relativno poceni hrano, brez stranskih učinkov.

Nekaj potencialno protivnetnih hranil

Sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava so bogati z antioksidanti in vsebujejo določene vitamine, minerale in rastlinske snovi, kot so vitamin C, vitamin E, B-karoten, likopen in flavonoidi. Barvito sadje in zelenjava, npr. zelena listnata zelenjava, avokado, rdeča pesa in jagode, krepijo imunski sistem in izboljšujejo imunost.

Raziskave kažejo, da protivnetne in antioksidantne lastnosti v češnjevih in ostalih temnordečih in vijoličnih sadnih sokovih (grozdje, granatno jabolko, acai, borovnice, brusnice) delujejo kot naravna nesteroidna protivnetna zdravila (npr. ibuprofen ali aspirin) in zmanjšujejo poškodbo mišic.

Brusnice in jagode vsebujejo tudi antocianin, ki se uspešno bojuje z bolečino. Resveratrol v rdečem grozdju pa ima visoke protivnetne in antioksidantne lastnosti.

Pomaranče vsebujejo vitamin C, ki pomaga pri boju proti okužbam. Prav tako so zelo bogate z antioksidantom B-kriptosantin, ki ima protivnetne lastnosti.

Maščobe

Na maščobe ponavadi gledamo kot na nezdravo sestavino, zavedati pa se moramo, da niso vse slabe. Za človeka sta bistveni dve maščobni kislini, to sta omega-3 in omega-6. Besedica »bistveni« bi nam morala biti v mislih ob dejstvu, da jih dobimo preko zunanjih prehranskih virov.

Poleg z omega-3 bogatimi zelenimi listnimi zelenjavami, orehi, repičnim oljem in ribjo maščobo pa nam to prinese tudi zmerna redna uporaba kvalitetnega olja ob kuhanju, kadar gre za otrokovo prehrano.

Ribe

Ribe vsebujejo veliko proteinov in imajo obenem tudi antiastmatične lastnosti. Ribe, kot so losos, sardele, tuna, skuša in podobno, so bogate s protivnetnimi omega-3 maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo C-reaktivni protein (CRP) in interlevkin-6, vnetna proteina v našem telesu.

Začimbe

Začimbe so polne protivnetnih vsebin s katerimi nastopajo proti bolečini. Na primer, ingver vsebuje gingerol, ki ima protivnetne in protibolečinske lastnosti. Kapsaicin v rdeči papriki pomaga zmanjšati bolečino. Cimet olajša pekočo zgago in vnetna stanja. Kurkuma s svojim kurkuminom  ima protivnetne lastnosti in spodbuja celjenje ran.

Probiotiki

So mikroorganizmi, ki skrbijo za naš prebavni sistem. Slaba prebava je lahko povzročitelj prenekaterih okužb. Uživanje probiotikov bo omogočilo, da se v telesu vašega otroka razvije zdrav imunski in prebavni sistem.

Probiotiki imajo specifičen protivnetni učinek in pomagajo otroku pri razvoju močnega imunskega sistema.

Oreščki in semena

V njih najdemo prenekatere protivnetne nenasičene maščobe, proteine in vlakna. Mandlji so bogati z vlakninami, kalcijem in vitaminom E. Orehi vsebujejo enega od tipov omega-3 maščobne kisline. Prav vsi oreščki pa so polni antioksidantov, ki bodo otroku pomagali boriti se in popravljati škodo po vnetnih procesih.

Bučna semena vsebujejo magnezij, ki pomirja pretirano vzdražene živčne končiče in sprošča mišice, zaradi česar nastopi migrena.

Soja

Soja je visoko kakovosten vir proteinov, vsebuje vse bistvene aminokisline, vitamine in minerale. Raziskave kažejo, da izoflavoni v produktih, ki vsebujejo sojo, posnemajo učinek estrogena, ki zavira vnetne procese.

Vsekakor pa se izogibajte zelo predelani soji kadarkoli le lahko in v otrokovo redno prehrano raje vključite sojino mleko in tofu.

Polnozrnata žita in fižol

So hranljivi, imajo nizek glikemični indeks, so bogati z vlakninami in pomagajo preprečevati kronične bolezni. Polnozrnata žita v nasprotju s predelanimi (bel kruh, kosmiči, riž in testenine) lahko pomagajo preprečevati razvoj škodljivih vnetij.

Fižoli imajo veliko antioksidantnih in protivnetnih sestavin. Torej vključite žita in fižol v otrokovo prehrano in se izognite vnetjem.

Katera živila spodbujajo vnetja?

Večina predelane hrane spodbuja vnetja, ker je načeloma polna nezdravih maščob, dodatkov sladkorja, konzervansov in rafiniranih ogljikovih hidratov. Ocvrta hrana, sladice, predelani kosmiči, kruh in rdeče meso so le nekateri od primerov.

Protibolečinska zdravila

Zdravila, ki omilijo simptome, kot sta bolečina, vročina in podobno, naj otrok dobi le, ko jih pediater predpiše. Zdravila proti kašlju ali prehladu brez recepta niso priporočljiva. V nujnih primerih je najpomembneje, da se najprej posvetujete s svojim pediatrom in se tako prepričate, da je zdravilo, ki ga lahko kupite brez recepta, za otroka v trenutni situaciji res primerno.

Prehrana absolutno ni edini dejavnik. Spanje in splošni slog življenja sta ravno tako izredno pomembna. Naj se otrok zdravo prehranjuje, ohranja zdravo telesno težo, dobiva dovolj spanja in se redno giba.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor