Anemija – s hrano nad pomanjkanje železa

Anemija - s hrano nad pomanjkanje železa

Ste utrujeni in vaša koža ni več taka, kot je bila? Morda pa gre za pomanjkanje železa.

Veliko ljudi ima takšne težave, ko trpijo za pomanjkanjem železa oziroma z drugimi besedami, ko so anemični. Gre za zdravstveno stanje, pri katerem je rdečih krvnih celic ali hemoglobina manj od normalnih vrednosti. Zaradi tega pride do pomanjkanja kisika v celicah in le te ne delujejo več normalno. To pa se odrazi kot utrujenost, bledost, zasoplost, glavobol in podobno.

Železo potrebujemo za številne kompleksne procese v našem telesu, ki se dogajajo na molekularni ravni, brez katerih človek ne bi preživel, tu gre recimo za prenos kisika po telesu, kot tudi proteinov v mišice. Otroci, ki jim primanjkuje železa, v teh fazah pokažejo slab apetit, nizek inteligenčni kvocient, težave pri koncentraciji, letargijo, telo se ne razvija sorazmerno s starostjo. Poleg tega pa lahko trpijo za kognitivnimi in vedenjskimi primanjkljaji in zakasnitvami.

Kako se lotiti anemije?

Anemija je stanje, do katerega pride, ko v telesu primanjkuje železa. Ob rojstvu se otrok rodi z zadostno zalogo železa, ki traja od 4 do 6 mesecev. Potem pa je povsem smiselno, da otroku ponudimo z železom bogato hrano, to je zeleno listnato zelenjavo ali banano. Hrano, bogata z vitaminom C (grah in listnata zelenjava), pa istočasno dodajamo poleg z železom bogate hrane, ker omogoča veliko boljšo absorpcijo.

Prehrana igra pomembno vlogo pri obvarovanju otroka pred anemijo. Zato je pomembno, da v njegovo prehrano dodate kar se da veliko različne hrane, ki vsebuje železo. Tako ga bo lahko otrok dobil v zadostnih količinah.

Ponujamo vam nekaj domačih pripravkov, ki vam bodo vsekakor v pomoč, če se boste soočili s pomanjkanjem železa.

Jogurt s kurkumo

Po Ajurvedi je kombinacija kurkume z jogurtom učinkovit način, kako se soočati s primerom anemije. Ko pred kosilom ali večerjo zaužijete skodelico jogurta, v katero zmešate čajno žličko kurkume, lahko veliko pripomorete k boju proti anemiji.

Kako ga pripraviti

Zmešajte čajno žličko kurkume v prahu z eno skodelico jogurta. Ta mešanica naj bo zaužita na prazen želodec zgodaj zjutraj in popoldan.

Pesin – jabolčni sok

Jabolko na dan odžene zdravnika stran, pravi stari rek. In kot kaže, lahko to sadje pomaga odgnati tudi anemijo. Jabolko je napolnjeno z železom, pesa pa ima ogromno folne kisline, vlaknin in kalija. Dejstvo pa je, da pesa najboljši del skriva tik pod svojo kožo. Ko zmešate jabolko s peso, si tako izredno povišate možnosti, da bi premagali anemijo.

Kako ga pripraviti

Zmešajte skodelico jabolčnega soka s skodelico soka rdeče pese. Dodajte med k vsemu temu in dobro premešajte. Mešanico tega soka spijte dvakrat na dan.

Špinača

Bi sploh lahko kdo pozabil Popaja in njegove pločevinke špinače? Verjemite ali ne, ampak ravno špinača spada med živila, ki v telesu ustvarjajo prostor, kjer anemija ni dobrodošla. Že ena sama skodelica špinače vam lahko neverjetno pomaga, saj je ta temnozelena listnata zelenjava bogata z vitamini A, B9, E in C, železom, vlakiniami in podobnim. Pol skodelice prevrete špinače vsebuje približno 3,2 mg železa. Seveda pa je pomembno, da špinačo vedno prej prekuhamo, da zmanjšamo vsebnost oksalne kisline.

Kako špinačo pripraviti

Zavrite pol skodelice špinače, ki ste jo predhodno namočili v vodi, vse dokler se ne zmehča in postane podobna juhi. Za boljši okus lahko dodate sol ali druge začimbe. Takšno juho lahko zaužijete enkrat do dvakrat na dan.

Sezam

Si želite povečati količino zaužitega železa? V svojo prehrano vključite sezam, predvsem črni sezam je izredno bogat z železom. Pripravite ga lahko na različne načine.

Kako ga pripraviti

Potopite sezam v skodelico vode za dve do tri ure in ga nato zmeljite v pasto. To zaužijte z žlico medu vsak dan do izboljšanja.

Povečajte količino zaužitega vitamina C

Anemija se kaže v poslabšanju imunskega sistema in tako ste veliko bolj dovzetni za okužbe in vnetne bolezni. Ko uživate citruse, ki so bogati z vitaminom C, pripomorete k povečanju zalog železa v vašem telesu in k sami absorpciji le tega.

Kako ga pripravite

Poskusite zaužiti vsaj en citrus na dan, to je lahko limona, pomaranča, grenivka in podobno. Vedno jih lahko zaužijete surove ali sok.

Rozine

Če bi primerno količino rozin zaužili vsak dan, bi se občutno dobro spopadli z pomanjkanjem železa. Rozine so en najboljših virov različnih hranil, kot so kalcij, kalij, natrij, proteini, vlaknine in železo. Že 100 g rozin vas oboroži z 1,88 mg železa.

Kako jih pripraviti

Namočite 8-15 rozin v skodelico vode čez noč. Zjutraj jim dodajte žlico medu in pojejte.

Uporaba litoželezne posode oz. pripomočkov

Kuhanje hrane v litoželezni posodi lahko k hrani doda veliko železa, predvsem ko gre za izredno kislo hrano, kot so paradižniki, oljčno olje, sir in ostali mlečni izdelki. Dlje kot je hrana v takšnih pripomočkih, več bo prenosa železa.

Zanimivosti o anemiji

Pri moških anemija nastopi, ko se raven hemoglobina spusti pod 13,5 g na 100 ml krvi in pri ženskah, ko je raven hemoglobina 12 g na 100 ml.

  • Anemijo  lahko določimo v trenutku s preprostim krvnim testom.
  • Anemije ne povzroča le primanjkljaj železa, ampak tudi primanjkljaj vitamina B12.
  • Zdrava prehrana ni zagotovilo, da je raven železa dobra.
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor