Enostavna in učinkovita pomoč pri zobobolu

Enostavna in učinkovita pomoč pri zobobolu

Zobobol je pogosta težava pri otrocih. V večini primerov je obvezen obisk zobozdravnika, saj se lahko stanje hitro poslabša, bolečina pa postane neznosna.

Za dobro ustno higieno je potrebna vsakodnevna skrb, ki zajema obvezno umivanje zobkov zjutraj in zvečer, po potrebi pa tudi, ko otrok pojé sladkarijo. Redno je treba obiskovati zobozdravnika in se držati načel zdrave prehrane.

V nadaljevanju vam predstavljamo osem načinov za ublažitev zobobola, ki pa delujejo le začasno, dokler ne pridete z otrokom do zobozdravnika.

Topla slana voda

Če začne otrok tožiti zaradi zobobola, naj si usta splakne s toplo slano vodo. Sol uničuje bakterije, topla voda pa ublaži bolečino in zmanjša otekanje dlesni. To naj večkrat ponovi.

Olje nageljnovih žbic

Stisnite nekaj kapljic olja nageljnovih žbic na vato in jo pritisnite direktno na boleč zob. Olje bo omrtvičilo območje okrog zoba in zmanjšalo bolečino. Ima protiglivično, protibakterijsko, antiseptično delovanje, hkrati pa je tudi odličen analgetik. Lahko pa olje nageljnovih žbic zmešate s kokosovim oljem in s to mešanico izpirate usta. Kokosovo olje preprečuje zobno gnilobo, ugodno vpliva na dlesni in zmanjšuje nalaganje zobnega kamna. Uporaba je priporočljiva tudi če ne gre za boleč zob.

Zdravila proti bolečinam, ki jih dobite brez recepta

Tudi protibolečinska zdravila učinkovito pomagajo, paziti pa morate na priporočene vrednosti za otroke.

Hladni obkladki

Če je prišlo do poškodbe zoba zaradi udarca ali padca, položite hladen obkladek na otrokovo ličnico, kjer se nahaja zob. Obkladek bo omrtvičil bolečino in zmanjšal oteklino, medtem ko boste otrok peljali z zobozdravniku.

Vodikov peroksid

Nekaj kapljic vodikovega peroksida zmešajte z vodo in s tem izpirajte usta. Vodikov peroksid ima številne zdravilne učinke, med drugim zdravi tudi bolezni dlesni in gingivitis. Paziti je treba le, da ga otrok ne pogoltne, saj lahko povzroči težave z želodcem.

Poprova meta

Poprova meta se v zdravilstvu uporablja za blaženje glavobola, prehlada in slabosti, pomaga pa tudi pri zobobolu.

  • Sveže liste položite na razbolel zob
  • Namočite čajno vrečko v vročo vodo, ko se ohladi jo položite na zob
  • Zmešajte olje poprove mete z oljem nageljnovih žbic, natrite bombažno krpico ali vato z oljem in položite na zob

Česen

Česen je naravni antibiotik in učinkovito pomaga pri bolečini. Na drobno nasekljate česen, pustite stati okrog 10 minut nato pa ga nanesite direktno na zob. Pustite učinkovati 1-2 minuti, potem pa usta splaknite z vročo slano vodo.

Timijan oz. materina dušica

Podobno kot vodikov peroksid tudi timijan preprečuje zobno gnilobo in je naravno sredstvo za lajšanje bolečine. Timijan prelijte z vrelo vodo. Ko se ohladi, naj otrok grgra tekočino.

Kot smo omenili že na začetku, je to le začasna pomoč in je obisk zobozdravnika nujen. Predstavljamo pa vam še nekaj domačih zdravil, ki zobobol poslabšajo.

Na spletu lahko najdete številne nasvete. Nekateri so koristni in pomagajo, spet drugi lahko stanje samo poslabšajo. Ko se spopadate z zobobolom, se izogibajte naslednjih:

  • drezanje v zob z jezikom ali prstom bolečino le še poveča. Najbolje je pustiti zob na miru.
  • tudi žvečenje stopnjuje bolečino. Če ste lačni, pojejte nekaj mehkega ali tekočega, potem pa takoj k zobozdravniku.
  • zelo mrzla ali vroča hrana dodatno draži zob, ki je že tako občutljiv. Izogibajte se sladoledu, mrzlim pijačam, vročemu čaju, kavi ali juhi.
  • sladkarije so eden izmed glavnih povzročiteljev zobobola, zato se jim je pamtno odreči, dokler ne pozdravite zoba.

 

 

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor