Učinkovita komunikacija z otroki

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Učinkovita komunikacija z otroki

Ko pridete danes po otroka v vrtec ali šolo, upoštevajte model POZOR:

P– oglejte otroka v oči

O– odprite usta in se mu nasmejte

Z– pozdravite ga energično in veselo

O– odprta drža telesa (brez mobitelov v roki)

R– bodite radovedni, postavljajte mu vprašanja; kako se je imel, kaj je doživel, …

Model uporabite za partnerja, za stranke, za sodelavce, deluje v različnih situacijah, le tako lahko potem vzpostavite dober stik in učinkovito komunikacijo.

Ali ste dobri poslušalci svojim otrokom?

Danes zjutraj prizor na poti do vrtca: Hodita oče in hči stara cca 3 leta, ona mu vneto pripoveduje o pikapolonici, ki jo je videla včeraj, z žarom v očeh opisuje, kakšne je bila barve in kako je poletela. Oče gleda z enim očesom v telefon, z drugim gleda njo – hčerka povesi pogled: spet je telefon zmagal v ”igri pozornosti. ” Oče je ni poslušal, niti ni bil z mislimi prisoten in tako sta se razšla, vsak na svojo stran-ona v vrtec, kjer bo pozornost iskala drugje, on pa v službo – nevede, da se na tak način oddaljuje od svoje majhne hčerke.

Kako aktivno poslušamo otroka? Katere so pa napake oz. motilci pri poslušanju?

Aktivno disciplinirano poslušanje:

 1. Naj vas zanima – pozornost
 2. Otroka glejte v oči
 3. Opazujte neverbalne signale
 4. Odprta, aktivna drža telesa
 5. Kratki komentarji in premostitveni izrazi
 6. Preverite, če razumete
 7. Papagajščina
 8. Prikimavajte
 9. Odložite presojo – ne sklepajte prehitro

Napake pri poslušanju

 1. Sodbe in predsodki
 2. Seganje v besedo
 3. Tiho pripravljanje odgovora vnaprej
 4. Selektivno poslušanje
 5. Pretirno prikimavanje
 6. Dokazovanje, da sem »naj« in da imam prav
 7. Zumamne motnjr (GSM, prenosnik itd.)

Ti si katastrofa

Zakaj je stavek:”Ti si katastrofa!” tako uničujoč?

Da pojasnim situacijo: pred nekaj meseci hodim do šole, pred menoj pa mama in hči, ki mami razlaga, da je doma pozabila zvezek. Mama ji v naglici in nepremišljeni jezi zasika ta stavek. Pogledam deklico, ki je začela natančno razlagati, kako se je to zgodilo, ko mama pospeši korak in začne hčerki kazati hrbet. Mama se zanjo ni več zmenila.

Razumem, da se je mama razjezila, na to, da je hčerka pozabila zvezek vendar bi ji lahko rekla: ”Ni mi všeč, da si pozabila zvezek, saj veš, da imaš domačo nalogo. Kaj boš rekla učiteljici? Sama si odgovorna za šolske stvari. Prosim, da si v zbrana pri pouku in se trudiš do konca.”

Namesto konstruktivne kritike je mama obsodila hči kot osebnost in ji nalepila grozljivo etiketo, da je hči taka katastrofa. S temi besedami je dala vedeti hčerki, da je nekaj tako groznega, kot je katastrofa in to zgolj zaradi pozabljenega zvezka.

Kako zares je pomembno kaj rečemo otroku, kakšno je vaše mnenje?

”MOČNE” BESEDE v komunikaciji z otroki

Znanstveno dokazano je, da v komunikaciji obstajajo določene besede, ki imajo večji, bolj prepričljiv učinek pri otrocih in tako lahko bolj prepričate otroka in pritegnete njegovo pozornost. Močne besede so še posebej dobrodošle, ko želimo otroka prepričati, da si umije zobke, poje zdrav zajtrk, skratka, ko se upira naši ”vzgoji”.

Katere so to močne besede?

Izberite si svojih 5 MOČNIH besed, ki ji že ali jih še boste uporabljali v vaši komunikaciji z otrokom in jih uporabljajte vsakodnevno. Katere besede ste izbrali?

Moje močne besede so: zdravo, najboljše, hitro, izjemno, ime (otroka), izboljšaj …

Na primer:

 • Najboljše zate je, da zdravo ješ …
 • Danes si se je izjemno izkazal, ko si pripravil mizo (dajanje komplimentov; otroci imajo radi komplimente – ko dajate komplimente bodite KONKRETNI zakaj in kaj je naredil).
 • Izboljšaj svoje vedenje. – kritiziraj vedenje in ne njegove osebnosti, ker to lahko pusti pečat.
 • Danes nisi bil priden.- kritiziramo njegovo osebnost in ne vedenje. Uporabi raje: Danes se nisi primerno obnašal, ko si …

5 NAJLEPŠIH slovenskih besed uporabite vsakodnevno v vaši komunikaciji z otrokom in ga spodbudite, da jih uporablja tudi otrok.

Hvala

Prosim

Dovoli

Oprosti

Izvoli

Recite otroku: ”rad/a te imam.”

Pri vsem tem hitrem tempu doma in v službi, ob prisotnosti elektronskih naprav in ostalih motečih faktorjev, smo pozabili, da lahko v svoji družini izkusimo več harmonije, sodelovanja, skupne odgovornosti, vzajemnega spoštovanja in predvsem ljubezni.

Pogosto se vedemo, kot da smo pozabili, da sta ljubezen in veselje ključna v življenja in da edino to šteje. Otroci brezpogojno ljubijo in včasih bi se lahko odrasli učili od otrok. Tudi odrasli včasih preveč vidimo pri otroku le neprimerno vedenje, namesto da bi ga objeli in mu rekli: ”Rad te imam.” Boste videli kako hitro vam bo otrok nazaj rekel, da vas ima rad. Otroci pogosto ne vedo, kako pomembni in ljubljeni so. Vedeti morajo, da so pomembnejši od materialnih dobrin v naših življenjih. Zato naslednjič, ko bo otrok kaj uničil ali razbil odreagirajte drugače. Povejte mu, da ga imate radi in da ne želite, da se poškoduje. Pojasnite mu situacijo in vas bo razumel. Pogosto otrokom sitnarimo, naj ravnajo bolje in dosegajo boljše rezultate. Pozabimo pa povedati, da ker jih imamo radi, mu želimo vse najboljše v življenj in da napreduje zaradi samega sebe ne zaradi staršev. Otroci ravnajo bolje, ko se počutijo bolje. Nič ne daje boljšega občutka kot brezpogojna ljubezen.

Kdaj ste nazadnje otroku rekli, da ga imate radi?

Spoštujte otroka

Moje prvo pravilo pri delu z otroki je, da jih spoštujem in tako oni spoštujejo mene. Temu rečemo vzajemno spoštovanje. Najboljši način, da otroka naučite spoštovanja, je tako, da ste mu vzor. Pomeni, da tudi vi spoštujete svoje starše in ostale okrog sebe. Kako izražamo spoštovanje do drugih?

Preprosto tako, da spoštujemo njihov model sveta, pomeni, da ne obsojamo in jih ne ocenjujemo. Ne dajamo jim nasveta, če nas za to niso prosili in smo do svojih staršev prijazni in spoštljivi. Kako sem spoštljiva do svojih otrok? Tako, da jim pustim določeno mero samostojnosti, da jim pustim, da sami opravijo gospodinjsko delo, to kar menim, da so že dovolj stari in odgovorni. S spoštljivim odnosom se tudi z njimi pogovorim o pravilih in redu, jih ne zmerjam in ponižujem. Otroka spoštujem tako, da mu pomagam, da se razvija in mu kažem nove stvari, ki jih lahko usvoji npr.: kako zalivati rože, kako kuhati, likati, voziti avto, itd.

Otroka lažje spoštujem tudi tako, da spoštujem sama sebe. Pomeni, da si dovolim nekaj minut ali uric zase, ko potrebujem telovadbo, branje knjig, le tišino. Sebe spoštujem tudi tako, da si ne dovolim, da me partner ali otroci zmerjajo ali na neprimeren način govorijo z menoj. Le tako mi uspe spoštovati tudi ostale.

 

Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor