Kako se pogovarjati z otrokom – (p)ostanite odlični starši

Bearfotos

Piše: Tadeja Krajnc, prof. zgodovine in univ. dipl. prevajalka za angleški jezik, certificiran NLP Praktik, svetovalka za izboljšanje družinske klime in trenerka komunikacijskih veščin in osebne rasti.

Ko me je prvič prešinilo, da se začenja novo šolsko/vrtčevsko leto, sem seveda najprej pomislila na zgodnje vstajanje, dirjanje od službe k vsakdanjim opravilom, pomanjkanju igre z otroki … A bolj kot natrpan urnik vsakdanjika me je preplašila misel na to, da bomo spet v tem norem ritmu deset mesecev. In teh deset mesecev bi bilo super, da preživimo z dobro in jasno komunikacijo, da bo naša družinska klima pozitivna.

Komaj 3. dan vrtca je minil, pa že imam občutek, da me otrok ne posluša, da se znova in znova ponavljam in naletim na gluha ušesa. Spet se analiziram ali je moj ton preveč ukazovalen ali seje strah in negotovost? Začnimo raje z načinom, ki spodbuja otroka, mu vliva zaupanje in pogum.

Namesto: Pazi, da ne poliješ!
Raje: Bodi pozoren!

Kako bi lahko posvarili otroka, ne da bi mu na drobna ramena naložili težko breme (vaš strah)? Raje poskusimo: ”Kozarec postavi bolj na sredino mizo.” Zjutraj pri zajtrku se družinska klima lahko takoj izboljša ali poslabša. Otrok polije mleko, mama kriči na otroka, oče na mamo in tako se razidejo vsak po svoje in imajo cel dan slab in poln negativnih misli. Da ne govorimo o krivdi, ki jo otrok čuti in negativnih občutkih zaradi enega politega kozarca.

Namesto: Ne deri se!
Raje: Šepetaj ali govori kot miška.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste prišli v zdravstveni dom in vsi tiho, vaš otrok pa se dere in kriči. Kako ste odreagirali? Verjetno v tistem hipu niste dajali ravno zgled zrele osebe, ki ima svoja čustva pod nadzorom? Poskusite ga z igro preusmeriti na šepetanje, šele ko se otrok umiri, mu razložite kakšna so pravila, ko vstopimo v zdravstveno ustanovo.

Namesto: Nehaj se cmeriti in izsiljevati!
Raje: Kaj boš žemljico ali jogurt?

Ko ste v trgovini in date otroku na izbiro, da si izbere eno stvar, potem pa pride do premlevanja in otrok ne ve, kaj bi izbral, je najboljša izbira – vaša izbira. Vi mu izberite 2 stvari, med katerima lahko odloča, omejite mu izbor. Tako bo vam lažje in otroku.

Namesto: Tega ne zmoreš sam, bom jaz.
Raje: Umiri se, globoko dihaj. Počasi ti bo uspelo.

Kolikokrat se moj sin razjezi, ko mu kaj ne gre in se zelo razburi. Ravno pred nekaj dnevi, je želel prižgati svečo. In mu ni in ni šlo. Seveda me je bilo strah – kaj če se z ognjem opeče. Kljub temu sem sedela zraven njega, mu bila v oporo in veselje ob prižigu ognja, je bilo nepopisno.

Namesto: Priden bodi.
Raje: Spoštuj sebe in druge

Kaj sploh to pomeni ”bodi priden”? Je to zgolj ugajanje ali spodbuda za marljivost in delavnost? Sama menim, da je to etiketiranje otroka in v bistvu skrit izraz za: bodi tiho, poslušaj in kimaj. Ali želimo vzgojiti otroka, ki bo samo kimal? Da bi se izognili temu, mu raje povejmo konkretno: spoštuj sebe in mene, daj mi roko in hodi po pločniku, …

Želim vam, da bi čimbolj izkoristili še te sončne jesenske dni, ki so pred nami, s čim bolj pozitivno komunikacijo in naravnanostjo.

Tadeja Krajnc

Tadeja Krajnc

Tadeja KRAJNC je prof. zgodovine in univ. dipl. prevajalka in tolmačinja za angleški jezik, trenerka komunikacijskih veščin in osebne rasti ter svetovalka za izboljšanje družinske klime, je certificiran NLP Mojster Praktik.

Zaposlena je na Lopis, honorarno še poučuje angleški jezik na privatni srednji šoli, je študentka podiplomskega študija na Filozofski fakulteti v Mariboru in mlada mamica, dveh otrok, ki ima veliko energije za izobraževanje in izpopolnjevanje na področju vzgoje in osebne rasti.

Skupaj z možem vodi izobraževalno podjetje LOPIS, kjer izvaja izkustvene delavnice in nudi individualne svetovalne ure o vzgoji otrok, osebnostni rasti in komunikacijskih veščinah.

Vabimo vas na ogled spletne strani Lopis.si
i

Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor