Masaža za dojenčke (po mednarodnem programu IAIM)

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Masaža za dojenčke (po mednarodnem programu IAIM)

Piše Lea Štrukelj Jeromen, univ. prof. šp. vzg, vzgojiteljica, mednarodno certificirana poporodna dula, mednarodno certificirana inštruktorica za masažo dojenčkov po IAIM metodi

Prvo čutilo, ki ga razvije otrok v maternici, je dotik. O blagodejnem učinku dotika se je (končno) začelo govoriti bolj na glas tudi v Sloveniji.

Učinki dotika na novorojenčka/dojenčka nimajo meja. Kažejo se na umirjenosti, lažji regulaciji otroka (ko niso zadovoljene vse njegove potrebe), boljši samopodobi, razlikovanju med zdravim in nezdravim dotikom, interakciji in povezovanju s staršem, ki ga masira, boljšemu imunskemu sistemu, … Pozitivnih učinkov je toliko, da bi lahko naštevala še in še.

Po vsem svetu inštruktorji IAIM masaže učimo starše, kako se povezati z otrokom preko ‘negujočega’ dotika, preko korakov, ki jih je zasnovala ustanoviteljica Vimala McClure. Združila je elemente joge, refleksne, indijske in švedske (klasične) masaže in jih po korakih uredila v program, ki ga inštruktorji učimo na tečajih. 

Vsak tečaj obsega 5 srečanj, ki so sestavljena iz uvoda, relaksacije starša z dojenčkom, masažnih prijemov, odmora, teoretičnega dela, diskusije staršev in zaključka. Vsako srečanje traja od 60-90 min, med tem pa lahko starši kadarkoli na kakršen koli način zadovoljijo svojega dojenčka. Naj bo to dojenje, nošenje, pestovanje, hranjenje po flaški, spanje, … 

Starše naučimo tudi prijemov pri dojenčku, ki blagodejno vplivajo na kolike, sproščujočega dotika, vsakič pa predstavimo tudi kakšno teoretično temo (stanja budnosti, kdaj dojenčka ne masiramo, kaj je jok in kako nanj reagirati, kakšne so prednosti masaže,…). Proti koncu vsakega srečanja je čas tudi za pogovor med starši. Inštruktor vodi razpravo in jo usmerja, starši pa lahko teme sami predlagajo za prihodnje srečanje. 

Inštruktorji masiramo lutke, starši pa svoje otroke, ker se otrok med masažo zaljubi, želimo pa si, da se zaljubi v starša. Če otrok spi, ga lahko odložijo in prijeme vadijo na lutki, ki jim jo da inštruktor.
Udeleženci tečaja prejmejo stekleničko z oljem, pisne izročke s prijemi masaže za dojenčka ter potrdilo o opravljenem tečaju. 

Tečaja se lahko udeležite skupinsko ali individualno. Zakaj to ni masaža, ki bi se je naučili iz knjige? Ker gre za skupek vseh informacij in znanj, ki jih boste prejeli od inštruktorja. Od pravilnega prikaza prijemov, do pretoka energije, ki se med samim srečanjem preliva od inštruktorja do staršev in preko njih na dojenčka, umirjenosti, empatije drugih staršev (če se boste tečaja udeležili skupinsko).
Ker je masaža IAIM dojenčka veliko več, kot le masaža! Dotik dokazano dela čudeže … 

Lea Štrukelj Jeromen
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Lea Štrukelj Jeromen

Univ. prof. šp. vzg, vzgojiteljica, mednarodno certificirana poporodna dula, mednarodno certificirana inštruktorica za masažo dojenčkov po IAIM metodi.

Dodaj odgovor