Prtljaga iz otroštva – 4. kovček: Imago oziroma skupek vseh lastnosti naših staršev

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Prtljaga iz otroštva - 4. kovček: Imago oziroma skupek vseh lastnosti naših staršev

Piše dr. Tadeja Milivojevič Nemanič

Ko se rodi zebrica, mama zebra hodi okoli nje, da si druga o drugi ustvarita imprint, vtis. Ko gre mala zebrica potem v skupino, se zaradi tega potem spet najdeta. To je imago iz živalskega sveta 😊.

Ker smo sami dovolj dolgo hodili okoli naših staršev, imamo o njih globoke vtise/imprinte. Vtise o vseh njihovih lastnostih, vedenjih, vrednotah. V nadaljevanju bom govorila o pozitivnih in negativnih lastnostih, čeprav le te niso tako črno bele. Vsaka lastnost je za nekaj dobra in vsaka ima v sebi tudi del, ki je »negativen«. To terminologijo bom uporabila, ker jo uporabljamo tudi v Imago terapiji.

Ponotranjene pozitivne in negativne lastnosti in vedenja naših staršev in drugih za nas pomembnih oseb so imago. Čeprav se nam vtisne cel spekter lastnosti in vedenj, se nam bolj vtisnejo tiste, ki so nam povzročile bolečino, ki smo se jih bali ali nam je zaradi njih bilo neprijetno, nas je bilo sram; bolj se nam vtisnejo negativne.

V odrasli dobi naše nezavedno na osnovi Imaga išče »idealnega partnerja«. Ta ima podoben skupek lastnosti – tako pozitivnih kot negativnih, kot so jih imele za nas pomembne osebe iz našega otroštva: starši, stari starši, sorojenci, strici in tete, sosedje, učitelji, trenerji. Naše nezavedno išče partnerja, ki nas bo ponovno postavil v situacije, kjer smo kot otroci bili ranjeni (saj ima partner vendar lastnosti podobne našim staršem). To pa počne z upanjem, da nas tokrat naš partner ne bo prizadel, osramotil, ponižal, … temveč bo odreagiral tako, da bomo lahko zacelili svoje otroške rane.

Vendar pa tudi partner v odnos prihaja s svojo prtljago: svojimi ranami, zatrtimi deli sebe in načini preživetja. Tako se v partnerskih odnosih, katerih namen je celjenje ran in rast, pogosto »zataknemo« v podobne boleče vzorce in načine, kot smo se v otroštvu.

V nadaljevanju bom predstavila, kako »najti« svoj Imago ter predstavila Imago Tjaše in Jureta.

Imago so torej ponotranjene lastnosti naših staršev in drugih pomembnih odraslih, tako pozitivne kot negativne, ki bistveno vplivajo na to, kakšnega partnerja si bomo izbrali oz. nas bo nezavedno privlačil.

VAJA

Zato vas v nadaljevanju vabim na delo. Potrebujete 3 liste papirja in pisalo ter seveda nekaj časa.

  1. Na list narišite velik krog in ga razdelite na toliko delov, kolikor je bilo v vašem otroštvu za vas pomembnih ljudi (starši in drugi). Vanj za vsakega posameznika vpišite seznam njihovih lastnosti, kot se jih spominjate iz otroštva! Uporabite pridevnike, kot so: dober, prijazen, odsoten, topel, jezen, hladen, ljubeč, agresiven, itd. …
  2. Vse lastnosti iz 1. lista označite: pozitivne s + in negativne z -.
    Na nov list narišite velik krog in ga z vodoravno črto razdelite na pol. Zgornjo polovico označite s +, spodnjo pa z -. V zgornjo polovico prepišite vse + lastnosti iz 1. lista, v spodnjo pa vse – lastnosti.
    To je vaš IMAGO.

Med 2. in 3. točko si vzemite kar odmor. Najbolje bi bilo, če s 3. točko nadaljujete šele čez dan ali dva.

  1. Na 3. list narišite velik krog in ga z vodoravno črto razdelite na pol. Zgornjo polovico označite s +, spodnjo pa z -. V zgornjo polovico prepišite vse + lastnosti vašega partnerja, v spodnjo pa vse njegove/njene – lastnosti.
    Zdaj pa podčrtajte tiste, ki so tako na 2. kot na 3. listu.

Seveda ni podčrtanih vseh lastnosti, pri večini pa jih je kar nekaj.

In še Tjašina in Juretova zgodba

Ko je Tjaša spoznala Jureta, je bila prepričana, da je to to! Jure je bil z njo! Skupaj sta počela vse stvari: študirala, se sprehajala, popravljala kolo. Jure si je želel biti z njo! Ob njem se je počutila kot da ima končno tudi ona pravico do tega, da je tu! Spustila ga je tako zelo blizu, kot še nikogar.

Ko pa je med njima prišlo do prvih nesoglasij, iz katerih se je Jure ali umaknil ali pa eksplodiral, kritiziral in sramotil, se je Tjaši začel podirati svet. Občutek je imela, da je za vse kriva ona, da je nekaj narobe z njo, da bi bilo bolje, če je sploh ne bi bilo.

In odreagirala je tako, kot se je naučila kot mala deklica – zaprla se je v svoj svet, kamor je Jureta spustila čedalje redkeje. Odklanjala je njegovo pomoč, odklanjala je nežnosti in poljube, odklanjala je spolnost. In čeprav z moškim, ki ga je ljubila, se je čedalje bolj počutila čisto samo.

Juretu pa je bilo pri Tjaši najbolj všeč, da sta skupaj počela stvari in da je Tjaša ob tem bila zadovoljna. Kaj zadovoljna, še pohvalila ga je! Za vse! Pohvalila in zahvalila se mu je! Za to, da sta skupaj skuhala večerjo, da sta pomila posodo, celo za popravilo kolesa, čeprav je prvo zračnico prebodel. Ob Tjaši je dobil občutek, da zna in zmore!
Ob prepirih pa se je Tjaša hitro čustveno zaprla in ga ni več spustila zraven. Sama je skuhala, sama šla v trgovino in včasih zraven pripomnila, da je tako počasen, da tako nič ne zna, da kakšen moški pa je! Jureta je takoj vrglo v svojo otroško zgodbo, da ni dovolj dober.

In na to je odreagiral s tem, da se je umaknil. Šel je ven, s prijatelji. Čedalje večkrat. Kadar pa se je nabralo preveč vsega, je vpil, sramotil in kritiziral Tjašo. Čeprav si je kot otrok ničkolikokrat obljubil, da ne bo tak kot je bil njegov oče, ga je Tjašina reakcija tako bolela, da se je branil na način, kot ga je tolikokrat doživel tudi sam: z verbalnim nasiljem.

Poleg tega je začel opuščal zadolžitve glede otrok in gospodinjstva, ker … tako ali tako nič ne zna.

PA ŠE NJUN IMAGO: Zaradi poenostavitve bom napisala le ponotranjene lastnosti staršev. Ob lastnostih znaka + oz. – označujeta, kako sta Tjaša in Jure lastnosti staršev doživljala.
TJAŠIN IMAGO:
Mama je kot otrok doživljala kot: hladno (-), nedostopno (-), ne-ljubečo (-), jezno (-), inteligentno (+) in bistro (+), urno (+), učinkovito (+).
Oče pa je bil tih (-), odsoten (-), počasen, nežen (+) in prijazen (+).

JURETOV IMAGO:
Očeta je Jure kot otrok doživljal kot vsemogočnega (-), učinkovitega (+), spretnega (+), ročnega (+), koleričnega (-), nepravičnega (-), glasnega (-), nasilnega (-), zna sramotiti (-), zabavnega (+), veseljaškega (+).
Mama pa je bila tiha (-), umirjena (+), topla (+), ljubeča (+), v ozadju (+), naivna (+), poštena (+).

IN KAKO STA VIDELA DRUG DRUGEGA? Podčrtane so lastnosti, ki so podobne Tjašinem oz. Juretovem Imagu.
JURE TJAŠO:
Hladna (-), aktivna (+), vesela (+), zadovoljna (+), zaprta (-), umaknjena (-), tiha (-), sposobna (+), vse zna urediti (+), kritizira (-)

TJAŠA JURETA:
Odmaknjen (-), agresiven (-), kritizerski (-), spreten (+), želi biti z njo (+), topel (+), nežen (+)

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor