Granatno jabolko – simbol zdravja, plodnosti in večnega življenja
Granatno jabolko je eno od najstarejših vrst sadja, znanih človeštvu. Iz Irana so ga preko Himalaje razširili v severno Indijo in dalje po celem Sredozemlju. Granatno jabolko je ime dobilo iz francoščine: “pomme garnete”, kar v prevodu pomeni koščičasto jabolko. Drevo je odporno na bolezni n škodljivce, zato ga ni treba škropiti s pesticidi, tako da ni nujno kupovati ekološko pridelanega granatnega jabolka. Sezona za granatno jabolko je od oktobra do januarja, zato ga je najbolje kupovati v tem času.
Granatno jabolko je od nekdaj bilo cenjeno kot simbol zdravja, plodnosti in večnega življenja. Z vso pravico lahko rečemo, da zaradi svojih lastnosti granatno jabolko spada med super živila. O njegovi pomembnosti govori tudi podatek, da je bilo granatno jabolko pogosto motiv na slikarskih platnih od Rafaela do Cezannea. Uporabljamo sok, semena in olje.
Granatno jabolko deluje pri:
- boju proti anemiji
- boleznih srca
- zmanjševanju slabega (LDL) holesterola in uravnavanju skupnega holesterola
- diabetesu in limfomih
- nizanju krvnega tlaka
- deluje antirevmatično posebej pri raku dojke, prostate in debelega črevesa
- ščiti pred depresijo, osteoporozo in alzheimerovo boleznijo
- krepi imunski sistem
- čuva zdravje zob
- uničuje E. Coli in stafilokoke
- izboljšuje erektilno funkcijo ter dviguje kvaliteto spermijev, vpliva pa tudi na žensko plodnost
- ugodno vpliva na spomin in možganske funkcije
Njegova glavna prednost je v močnem antioksidantnem delovanju z velikimi količinami vitamina C, kar mu daje močne protivnetne, protibakterijske in protivirusne lastnosti. Zaradi boljšega izkoristka antioksidantov in vitamina C ga je najbolje pojesti svežega, takoj ko ga olupite.
Poleg vitamina C (100 g granatnega jabolka vsebuje 16 % dnevnih priporočenih količin), vsebuje večje količine vitamina B5 in folne kisline (B9) ter vitaminov A in E (vitamin E redko najdemo v sadju in nasploh v živilih, imajo ga edino oreščki). Med minerali pa ima posebno mesto kalij in potem še magnezij. V soku granatnega jabolka najdemo vse tri vrste polifenolov – tanini, antociani in elagična kislina, zelo močne vrste antioksidantov, ki na molekularni stopnji ščitijo celice pred uničujočim delovanjem prostih radikalov. Granatno jabolko vsebuje več antioksidantov kot brusnice in pomaranče, eno granatno jabolko pa ima trikrat večji antioksidacijski potencial od črnega vina in zelenega čaja. Vse te sestavine telo hitro absorbira iz prebavil in niso toksične.
Granatno jabolko vsebuje fitokemikalije, ki spodbujajo tvorjenje serotonina za boljše razpoloženje in estrogena za vzdrževanje kostne mase. To je izredno pomembno za preprečevanje osteoporoze.
Lupina granatnega jabolka je prav tako zdrava. Novejše raziskave kažejo, da ekstrakt iz lupine granatnega jabolka učinkuje na črevesne bakterije, parazite in poliovirus ter virus HIV.
Uporaba granatnega jabolka
Za dvig odpornosti in preprečevanje zdravstvenih težav zdravniki priporočajo, da popijete 2,5 dl svežega soka iz granatnega jabolka.
Kako hranimo granatno jabolko
Granatno jabolko lahko shranite na sobni temperaturi, vendar ga ne smete imeti na direktni sončni svetlobi. Za dlje časa ga lahko damo v hladilnik, sama zrna pa lahko v vrečki za zamrzovanje tudi zamrznemo.
Nosečnost, dojenčki in otroci
Granatno jabolko blagodejno vpliva na nosečnost, dojenčkom pa lahko že od 8. meseca dalje dajemo sok in kašico iz zmletih zrn. Cela zrna priporočajo otrokom, starejšim od treh let. Otroci, stari 8 mesecev, lahko popijejo največ 120 ml soka na dan. Posebno moramo biti pozorni na alergijske reakcije, saj granatno jabolko lahko povzroči alergijo.
Kako očistiti granatno jabolko
Pogosto vprašanje vseh, ki imajo radi granatno jabolko, je, kako ga očistiti. Poglejte si postopek v spodnjem videu.
Recepti za otroke
Zeleni kašasti sok
Sestavine
- 8 skodelic organske špinače (2,5 dl)
- 1 skodelica soka granatnega jabolka
- 1 skodelica zmrznjenih borovnic (po enem letu starosti)
- 1 skodelica zmrznjenih jagod (po enem letu starosti)
- 8 dateljnov, razrezanih na pol
- 2 žlici mletih lanenih semen
- pol avokada (po želji)
Priprava
V mikserju vse sestavine zmiksajte. Zelo okusen in zdrav napitek!
Zeleni kašasti sok za preprečevanje prehadov
- 1 skodelica soka iz granatnega jabolka
- 1 skodelica ohrovta (sesekljanega na koščke)
- 1 skodelica zmrznjenih gozdnih sadežev
Priprava
Vse sestavine dajte v mikser in jih zmiksajte. Zadostuje za dve skodelici.
Namaz iz granatnega jabolka
Sestavine: (zaradi semen se priporoča za otroke1/2 3+)
- 1/2 skodelice sveže skute
- 2 žlici meda
- 2 žlici semen granatnega jabolka
- 2 žlici mletih mandljev
- 2 rezini polnozrnatega kruha/presni krekerji
Priprava
V posodi zmešajte skuto, med in semena ter ta namaz nanesite na rezino kruha oziroma krekerje. Čez namaz posujte mlete mandlje. Poleg postrezite še rezino jabolka ali breskve.
Puding iz granatnega jabolka in ananasa
- 1/2 ananasa
- 1-2 banani
- jušna žlica granatnega jabolka
- 2 dateljna
- 2 jušni žlici chia semen
- 1 kavna žlička spiruline
Priprava:
Chia semena namočite v 5 jušnih žlic vode. Občasno premešajte, da postane enakomerna mešanica. V mikserju zmešajte ananas, banane, spirulino, dateljne in polovico chia semen. Drugo polovico zmešajte v premešan puding in pustite nekaj časa v hladilniku, da se strdi. Okrasite z granatnim jabolkom ali sadjem po izbiri.
Namesto spiruline lahko uporabite zeleno algo ali zelenjavo po vaši izbiri.
Petra Zonjić Smodlaka