Piki in ugrizi žuželk – prepoznajte žuželke in njihove ugrize

Ugrizi in piki žuželk, kot so muhe, komarji, tropske bolhe, ose ali uši in strupeni pajki, vsekakor zaslužijo našo pozornost.

Klopi

Klopi so žuželke, ki se dobesedno kot kaveljček pripnejo na kožo, medtem ko se sprehajamo skozi park. Vsak klop ne prenaša bolezni in največ ugrizov ni resne narave, lahko pa nekateri klopi nosijo povzročitelje resnih bolezni, kot je Borelioza ali Lymska bolezen.

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize
Foto: Bjørn Christian Tørrissen

Ugriz klopa

Ko pride klop na kožo, običajno poišče toplo in vlažno mesto, kot so pazduhe in dimlje. Ko prispejo na cilj, se začnejo hraniti s krvjo in tako lahko prenašajo nekatere bolezni. Ugriz klopa lahko povzroči alergijsko reakcijo. Če pride do ugriza, je potrebno klopa pravilno odstraniti. Ko gremo v naravo, preventivno zaščitimo roke, noge in glavo in uporabimo repelent proti klopom. Ko pridemo domov, se stuširamo in preverimo, če imamo kje kakšnega klopa. Za ljudi, ki v naravi preživljajo dlje časa, je priporočeno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu.

Pozor! Klopi prežijo tudi na otroke!

Jih lahko dobimo v Sloveniji?

Da.

Pajek Črna vdova: strupena!

Gozdni useki in drevesni panji so kraji, kjer se strupene samice črne vdove najraje zadržujejo. Črna vdova je pajek z dolgimi nogami in telesom bleščeče črne barve s karakterističnim oranžnim, rdečim ali rumenim robom na spodnji strani. Premer največjega pajka je 5 cm.

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize
Foto: peasap

Ugriz črne vdove

Ugriz črne vdove najpogosteje povzroči ostro in močno bolečino, včasih pa lahko mine tudi brez bolečin. Na koži se vidita ena ali dve rdečkasti ranici, nastali zaradi ugriza zob. Okoli njih nastaneta rdečina in oteklina, limfni vozli pa se vnamejo. Ugriz povzroči resne mišične krče, slabost, bruhanje in povišani krvni pritisk. Žrtev potrebuje hitro medicinsko pomoč. V ambulantah imajo na razpolago protistrup. Če je mogoče in če vam uspe ujeti pajka, ga prinesite s seboj zaradi prepoznave.

Jih lahko dobimo v Sloveniji?

Ne, črne vdove naseljujejo Istro, hrvaško Primorje, Dalmacijo ter Bosno in Hercegovino.

Rjavi pajek samotar

Rjavi pajek samotar se skriva po podstrešjih in lopah v srednje vzhodnih državah ZDA. Rjavi pajki samotarji so v različnih niansah – od rumenorjave do temnorjave s temnimi nogami. Njihov strup je izrazito strupen in lahko povzroči velike rane in okužbe, ugriz pa je lahko neboleč.

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize
Foto: Matt Britt

Ugriz rjavega pajka samotarja

Ugriz rjavega pajka samotarja je običajno neboleč, vendar koža hitro pordeči, pobledi in na njej nastane boleči mehur “bikovo oko”. Ugriz je lahko smrten. Prizadetega je treba čim prej odpeljati k zdravniku in zraven prinesti tudi pajka, če je le mogoče.

Ga lahko dobimo v Sloveniji?

Ne.  Bodite pa pozorni nanj, ko boste potovali v ZDA, v države srednjega vzhoda.

Naglavne uši

V laseh lahko najdete naglavne uši, ki se najpogosteje skrivajo na vratu in za uhlji. Naglavne uči lahko dobimo z uporabo pokrival, glavnikov ali drugih stvari osebe, ki jih ima. Uši povzročijo srbečico, praskanje pa lahko povzroči infekcijo. V resnejših primerih lahko lasje odpadejo.

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize
Giles San Martin

Kako se znebiti naglavnih uši

Za uničevanje naglavnih uči in njihovih gnid vam bo zdravnik predpisal losion, kremo ali šampon. Operite oblačila, pokrivala in glavnike in tako preprečite širjenje ušivosti. Preglejte vse družinske člane in zdravite vse, ki imajo gnide ali uši.

Poglejte tudi naravno rešitev za naglavne uši in gnide.

Jih lahko dobimo v Sloveniji?

Da, najpogosteje jih dobijo otroci v vrtcih in šolah.

Bolhe

Bolhe so majhni, brezkrilni, agresivni insekti, ki sesajo kri in niso prisotni samo pri hišnih ljubljenčkih.

Ugriz bolhe

Nekateri ljudje so zelo občutljivi na ugrize bolh – srbečica in praskanje lahko povzročita nastanek ran in posledično tudi infekcijo. Najboljši način zdravljenja je odstraniti bolhe s hišnih ljubljenčkov, za kar uporabljamo insekticide. Hišne ljubljenčke moramo imeti stran od postelje in vsak dan moramo posesati tepihe, na okužena področja pa nanesti insekticide.

Jih lahko dobimo v Sloveniji?

Da.

Čebela, osa, sršen

Ko čebela piči, izgubi želo in umre, osa, sršen pa lahko večkrat pičita, saj pri piku ne izgubita žela. Piki lahko pri alergičnih ljudeh povzročijo resne reakcije.

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize

Kaj narediti, če nas piči čebela, osa ali sršen?

Če imate resno anafilaktično reakcijo, se ulezite in pazljivo izvlecite želo. Če imate pri roki lokalni antihistaminik, namažite mesto vboda. Namestite prevezo nad rano, da se strup ne bi širil dalje, roko (najpogostejše mesto pika) pa imobilizirajte.

Če pa nimate alergijske reakcije, odstranite želo, očistite mesto vboda in nanj postavite led ter vzemite oralne antihistaminike proti srbečici in vzemite ibuprofen ali paracetamol za ublažitev bolečin (seveda je bolje, če zdravil ne rabite vzeti).

Jih lahko dobimo v Sloveniji?

Da.

Ognjene  mravlje

Ognjene mravlje so podobne navadnim mravljam in jih je največ v jugovzhodnih predeli ZDA. Te mravlje delajo velike kope iz zemlje in ko jih vznemirimo, so zelo agresivne. Ognjene mravlje se med napadom s kleščami zagrabijo za kožo in grizejo s svojim trebušnim delom. To injiciranje strupa lahko traja dlje časa.

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize

Ugriz ognjene mravlje

Ugriz ognjene mravlje povzroča tipično rdečo rano, podobno panju, ki je topla in srbi. Poleg tega se lahko pojavijo boleče z gnojem napolnjene rane. Pomagajo lahko hladne obloge, analgetiki in antihistaminiki. Veliko število ugrizov lahko povzroči toksično, resno in življenjsko nevarno alergijsko reakcijo in takrat je potrebna nujna medicinska pomoč.

Jih lahko dobimo v Sloveniji?

Ne.

Srbečica

Ko povzročitelji srbečice pridejo v kožo, lahko povzročijo različne težave. Ličinke se širijo skozi kožo (kontakt kože na kožo) z okuženih oseb na zdrave – ali s kontaktom kože z okuženimi brisačami, posteljnino in oblačili.

Kako zdraviti srbečico?

Intenzivna srbečica in bolečina se pojavljata nekaj tednov po tem, ko prve larve pridejo v kožo. Srbečica je zelo močna in se ponoči običajno poslabša. Značilen osip je viden na straneh prstov, zapestja, komolcev genitalij in beder. Za zdravljenje zdravniki predpišejo losione ali tablete. V topli vodi operite vsa oblačila, brisače in posteljnino.

Jo lahko dobimo v Sloveniji?

Da.

Stenice

Legenda pravi, da so stenice drobni insekti, ki se poskušajo skriti v posteljo. Običajno se nahajajo v hotelih, bungalovih in apartmajskih kompleksih, doma pa jih lahko imamo v prtljagi, v dlaki hišnih ljubljenčkov in v omarah.

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize

Kako izgleda ugriz stenice?

Zaradi ugriza stenic se pojavi srbečica, rdeči ugrizi, običajno na koži rok ali na ramenih. Kot posledica praskanja lahko nastanejo infekcije, ki lahko povzročijo še več nelagodja. Pri zdravljenju uporabite protivnetno kremo in oralne anestetike ter se oglasite pri svojem zdravniku.

Jih lahko dobimo v Sloveniji?

Da.

Gosenice

Najbolj strupene gosenice najdemo v južnem delu ZDA, kjer se nahajajo v sencah dreves, kot so brest, hrast in javor. Strup je skrit v votlih trnih med dlakami. Pri nas naletimo na povorke gosenic hrastovega sprevodnega prelca, ki so prav tako strupene.

 

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize

Kakšni so simptomi ugriza gosenice?

Če vas zbode gosenica, lahko nastanejo močna bolečina, osip, temperatura, bruhanje in mišični krči. Iz kože z lepilnim trakom ali s  pilingom za obraz odstranite polomljene trne in obiščite zdravnika.

Jih lahko dobimo v Sloveniji?

V Sloveniji spomladi naletimo na kolone gosenic hrastovega sprevodnega prelca.

Škorpijon – je lahko njihov pik smrtonosen?

Niso vsi škorpijoni strupeni vendar pa tisti, ki so, lahko povzročijo smrt. Škorpijoni se najpogosteje nahajajo v tropskih in subtropskih področjih. V jugozahodnem delu ZDA ter v Afriki in Avstraliji je škorpijonov pik lahko smrtonosen. Znaki vboda vključujejo bolečino, otekanje, srbečico, bruhanje, povečano potenje in izgubo zavesti. Z zdravljenjem morate pričeti takoj.

Jih lahko dobimo v Sloveniji?

V Sloveniji živijo štiri vrste škorpijonov, ki pa človeku niso nevarne.

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize

Ali komarji samo dražijo kožo?

Komarji so nadležni, s praskanjem ran, ki jih povzroči pik, pa se koža lahko okuži. Komarji so lahko tudi potencialno smrtni, ker prenašajo virus zahodnega nila, denga mrzlico in druge bolezni. Pred komarji se zaščitite tako, da si pred odhodom v naravo nanesete repelent in pokrijete vse dele telesa.

Hišna muha – umazano, kosmato

Hišna muha je umazan insekt, ker na svojem telesu nosi preko milijon bakterij. Muha lahko z onečiščenjem hrane širi črevesne okužbe. Zaščitimo se lahko tako, da hrano čuvamo v zaprtih, hladnih prostorih, smeti pa v zaprtih posodah.

Ščurki

Ščurki niso samo grdi, ampak tudi prenašajo povzročitelje nekaterih nalezljivih bolezni, kot je salmonela. Če poginejo, lahko njihova mrtva telesa pri človeku povzročijo alergijsko reakcijo in astmo. Uničujemo jih s insekticidi, s čiščenjem prostorov in popravljanjem razpok in lukenj v tleh in zidu. Uničevanje je lahko v topli in vlažni okolici zelo težavno.

Piki in ugrizi žuželk - prepoznajte žuželke in njihove ugrize
Foto: Matt Reibold

Ali ste vedeli: Alergije na ščurke so veliko pogostejše kot alergije na prah in se lahko zamenjajo z drugimi alergijami, vključno z omenjeno alergijo na hišni prah, alergijo na dlako hišnih ljubljenčkov kot tudi s plesnijo. Alergija na ščurke se lahko razvije iz njihove sline, zunanje ovojnice, jajčec in blata. Simptomi alergije vključujejo poslabšanje astme, smrkanja in zamašeni nos, kronični sinusitis, vnetje očesa in kožni izpuščaj. Zdravljenje alergije na ščurke je enako kot zdravljenje alergije na prah z antihistaminiki, dekongestivi, protivnetnimi sredstvi in izogibanjem področij, ki bi lahko bila okužena s ščurki. Priporočljivo je tudi, da dom redno čistite, da ne bo škodljivcev in pokvarjene hrane.

Na kratko. Ugrizi in piki žuželk so zelo pogosti in pogosto povzročijo razne težave, včasih pa tudi smrt. Poznati insekte in tudi kožne spremebe, ki nastanejo kot posledica delovanja njihovih toksinov. Zdravljenje je najpogosteje simptomatično, včasih pa mora biti vključen tudi hiter zdravniški poseg, da bi pravočasno preprečili hude bolečine in smrt.

Ante Perica, dr. med. dermatovenerolog

Ocena:
[Skupaj: 13 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor