Navadne bradavice – lasersko odstranjevanje

Navadne bradavice - lasersko odstranjevanje
© bartekwardziak – stock.adobe.com

Navadne bradavice so nenevarne in pogoste kožne tvorbe, ki se ponavadi kažejo kot majhni, izbočeni, trdi in hrapavi izrastki. Najpogosteje se pojavijo na stopalih in rokah in praviloma ne povzročajo težav. Kadar so prisotne na podplatu, lahko ob hoji povzročijo bolečino. Če so prisotne na rokah, pa so lahko moteče pri delu in drugih ročnih opravilih.

Navadne bradavice nastanejo zaradi kožne okužbe s humanimi papilomavirusi. Pojavijo se lahko pri vseh starostnih skupinah, pogostejše pa so pri mlajših ljudeh. Virusne bradavice tudi brez zdravljenja v večini primerov v nekaj letih spontano izzvenijo. Za zdravljenje se odločimo, če bradavice predstavljajo estetsko ali funkcionalno motnjo ali pa če se hitro množijo. Najpogostejše oblike zdravljenja vključujejo pomrzovanje bradavic s tekočim dušikom (krioterapija), površinsko zdravljenje bradavic s kislinami (npr. s salicilno kislino), zdravljenje z elektrokoagulacijo, kirurški izrez bradavic in lasersko fotokoagulacijo.

Lasersko zdravljenje bradavic omogoča trajno in učinkovito rešitev. S pomočjo laserskega žarka napravimo fotokoagulacijo žilic bolezensko spremenjene kože in tako povzročimo uničenje bradavice, ki se v nekaj dneh po posegu odlušči. Koža se na mestu odluščenja v nekaj dneh obnovi, po navadi brez vidnih brazgotin.

Večinoma zadošča ena laserska terapija, občasno, zlasti pri debelih in obsežnih bradavicah, pa je potrebno zdravljenje ponoviti. Manjše bradavice odstranimo brez anestezije. Pri večji in pri tistih, ki se nahajajo na občutljivih področjih, pa poseg napravimo v lokalni anesteziji.

Zdravljeno področje po posegu namažemo z antibiotično kremo in ga sterilno pokrijemo. Enake preveze svetujemo na 2-3 dni, dokler se bradavica ne odlušči, oz. se kožna ranica povsem ne zaceli. Bolniški stalež je potreben, kadar se bradavice odstrani na funkcionalno zahtevnih področjih, kot so stopala ali roke.

Pomembno je, da lasersko zdravljenje bradavic opravi izkušen specialist, saj so tedaj rezultati zdravljenja dobri in predvidljivi, zapleti pa redki in neizraziti.

Foto in besedilo: Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor