Nad vročino pri otroku brez zdravil

Nad vročino pri otroku brez zdravil

Ponavadi vročine ni potrebno zbijati z zdravili, razen če se otrok počuti izredno nelagodno ali je nagnjen k vročinskim napadom. Vročina je namreč pomemben dejavnik v boju z okužbo.

Vročina sama po sebi človeškemu organizmu ni nevarna, razen v primerih, ko je otrok nagnjen k vročinskim napadom ali ima kakšno drugo kronično bolezen. Vendar tudi v primeru vročinskih napadov ni nobenega zagotovila, da jih bodo zdravila preprečila. Pomembneje je, da otroka ves čas opazujete in spremljate njegovo počutje.

Če otrok normalno jé, spi in se igra, zagotovo ni smiselno zbijati vročino za vsako ceno.  Posvetujte se z otrokovim pediatrom glede uporabe zdravil.

Kaj lahko storite, ko ima otrok vročino

  • redno zračite sobo in stanovanje, temperatura naj ne bo previsoka, otroka pa oblecite v lahka oblačila
  • spodbujajte otroka, da popije dovolj tekočine (vodo, razredčene sadne sokove, izotonične napitke z elektroliti, ki jih lahko naredite tudi doma)
  • če so temperature visoke, namestite v sobi ventilator
  • otroka med vročino ni potrebno zadrževati v postelji oz. sobi. Lahko se giblje po stanovanju, pomembno je samo da ne teka naokrog in se ne napreza
  • če otrok z vročino preboleva nalezljivo bolezen (npr. vodene koze ali gripo), preprečite stike z drugimi otroci, starejšimi in ljudmi, ki bi jim morebitna okužba ogrozila zdravje (npr. onkološkimi bolniki)

Naravne metode za zbijanje vročine – fizikalno hlajenje

Najbolj običajni zdravili proti vročini sta paracetamol in ibuprofen. Zelo učinkovite pa so tudi mlačne kopeli, mlačni ovitki ali prebrisavanje z mlačno vodo.

Fizikalno hlajenje je priporočljivo, če je otrok občutljiv na antipiretike (zdravila za zniževanje telesne temperature). Zavedati pa se je treba, da je znižanje vročine po fizikalnem hlajenju sicer hitro, vendar kratkotrajno.

Kombinacija antipiretikov in mlačnih kopeli pa je primerna, če se otrok zaradi vročine počuti izredno nelagodno ali če izbruha zdravila.

Mlačne kopeli

Pri mlačnih kopelih otroka golega položite v kad, napolnjeno z vodo, ki je segreta na temperaturo 36-37ºC, nato pa jo postopoma ohlajate z dodajanjem hladne vode, dokler ne dosežete temperature med 29 in 34ºC. Otroka po nekaj minutah vzemite iz kadi, ga dobro obrišite in oblecite v sveže perilo.

Mlačni ovitki

Uporabite lahko tudi metodo z mlačnimi ovitki, ko otroka slečete in zavijete v rjuho, ki ste jo prej namočili v mlačno vodo in oželi. Čez ovitek ga pokrijete s suho rjuho in počakate nekaj minut. Postopek lahko dva do trikrat ponovite, nato otroka dobro obrišete, oblečete in položite v posteljo.

Prebrisavanje z namočeno krpo

Lahko pa otroka prebrišete z namočeno krpo ali gobo po vsem telesu. Voda naj ima 29-32ºC. Obkladke pustite na čelu in preko nog. Postopek večkrat ponovite, nato otroka dobro obrišite, oblecite in položite v posteljo.

Nikoli ne uporabljajte preveč mrzle vode, ker je velika razlika med temperaturo vode in telesno temperaturo hud stres za otroka. Žile na površini kože se stisnejo, kar še poslabša odvajanje odvečne toplote in s tem hlajenje. V vodo nikoli ne dodajajte sredstev, ki vsebujejo alkohol, saj se absorbira skozi kožo ali dihala in lahko povzroči resne težave, celo komo.

Hlajenje z mlačno vodo ponavadi zniža temperaturo za eno ali dve stopinji v roku 30 do 45 minut. Če je otrok razpoložen, ga pustite da sedi v kadi in se igra. Če pa se počuti nelagodno, prenehajte s hlajenjem, tudi če temperatura še ni padla. Večina strokovnjakov, ki se ukvarjajo s problemom vročine pri otroku, je mnenja, da sicer zdravi otroci brez škode prenesejo tudi zelo visoko vročino, npr. 40-41ºC.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor