Težava pri vašem otroku je lahko energetska izčrpanost

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Sestri Lea in Nina Beznik v centru Platea nudita podporo otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušajo reševati različne stiske povezane z družino in iščejo odgovore na vzgojna vprašanja. Oblikovali sta unikaten pristop, ki temelji na psihološkem, terapevtskem in energetskem delu, saj sta v zadnjih letih dela vedno bolj prepoznavali, da je velika večina vedenjskih, čustvenih in učnih izzivih otrok ter vzgojnih stisk staršev posledica energetske izčrpanosti staršev in tudi otrok.

Težava pri vašem otroku je lahko energetska izčrpanost

Pišeta psihologinja Lea Beznik in socialna delavka Nina Beznik

Glavna spoznanja so nam torej poleg psiholoških pristopov prinesla znanja s področja energetske medicine. Raziskave, ki jih na tem področju izvajajo predvsem v Ameriki kažejo, da je 60% vseh otrokovih stisk in izzivov povezanih s pomanjkanjem osnovne, življenjske, umirjene energije, ki jo strokovno imenujemo matriks.

Matriks nam omogoča, da ostanemo tukaj in sedaj, da imamo dovolj moči in energije, da se spopademo z izzivi vsakdanjega življenja, da imamo dovolj energije, da nadzorujemo in ustrezno izrazimo svoja čustva. S pomočjo matriksa se izboljšajo sposobnosti pomnjenja in koncentracije in nenazadnje tudi odnosi, samozavest in samopodoba.

O kakšni energiji govorimo?

Mislim, da se bomo vsi strinjali, če napišem, da je energija potrebna vsakomur in vsepovsod in pravzaprav smo energija tudi mi sami. Energija, o kateri govorimo, temelji na zakonih fizike in narave. Po fizikalnih zakonih je energija različnih frekvenc in oblik. Tudi človek sam je energetski sistem, kompleksen in sestavljen iz različnih vrst energije, tako telesne (ki je vidna in otipljiva), kot bolj subtilnih – čustvene, intelektualne, ustvarjalne, duhovne.

Najino delo in pojmovanje energije temelji na energetski medicini, ki je ena najnaprednejših smeri sodobne medicine, ki združuje najnovejše znanstvene in tehnološke dosežke ter več tisočletij stara, tradicionalna znanja starodavnih velikih civilizacij in kultur.

Z energetskega vidika tiči vzrok izzivov in težav v družini, ki jih imamo starši ali otroci, v količinskem pomanjkanju pretoka energije skozi organizem. Primanjkljaj energije povzroča motnje v delovanju našega energetskega sistema, kar se običajno začne najprej odražati na našem ali otrokovem počutju, odnosih ter zdravju.

Osnovna energija, ki jo ljudje potrebujemo za delovanje, je zemeljska energija, ki jo lahko vsak od nas pridobiva, če se s pomočjo določenih vaj in tehnik poveže z energijo iz zemlje. Za črpanje te osnovne, življenjske energije, je odgovoren prvi energetski center. V svetu in času v katerem živimo, pa je ta naš energetski center večinoma skorajda zakrnel in ne opravlja svoje funkcije.

Naše energetsko telo je kot stolpnica – imamo sedem glavnih energetskih centrov, ki ležijo eden nad drugim. Prvi energetski center predstavlja temelj stolpnice. Vsi vemo, da če temelji zgradbe niso dobri, se bo le ta prej ali slej porušila. Če nam ta energetski center ne deluje ustrezno oziroma če ne črpa zadostne količine energije, tudi drugi centri, ki so odgovorni npr. za kontrolo čustev, postavljanje meja, voljo, življenjsko moč, motivacijo, izražanje, sprejemanje, sočutje, empatijo, koncentracijo, pozornost itd. ne morejo delovati.

Žal opažamo, da so že otroci v primanjkljaju energije in zato si želiva, da pridobite informacije, kako pomembna je osnovna, življenjska energija pri otroku. Glede na raziskave in na podlagi naših izkušenj lahko trdimo, da se najmanj 60% otrokovih izzivov zmanjša oziroma da se situacije, ki mu povzročajo stisko, izboljšajo že zaradi večjega pretoka energije. Poleg tega pa energetska podpora omogoča, da starši in otroci dosežejo razmeroma hitro, učinkovito predvsem pa dolgoročno oziroma trajno spremembo.

Znaki pomanjkanja energije pri otrocih

Pomanjkanje energije se žal lahko pokaže že pri dojenčku:

• Kadar dojenček ne dobiva dovolj energije, veliko joka, je nemiren, ne more spati, ima težave s hranjenjem in prebavo.
• Zelo pogosto imajo dojenčki, ki jim primanjkuje energije, težave s kožo in so zelo občutljivi.
• Če je dojenček v pomanjkanju z energijo, se želi neprenehoma dojiti ali pa zavrača dojko, saj poleg mleka, otrok z dojenjem črpa tudi energijo.

Energetsko izčrpan otrok ali mladostnik:

• Najpogosteje opažamo, da ima izčrpan otrok težave s kontrolo čustev, je jezen, celo agresiven, jokav ali prestrašen.
• Veliko prepirov, celo pretepov, nagajanj in ljubosumja med sorojenci izhaja iz pomanjkanja energije.
• Otrok, ki je izčrpan, ima težave s spanjem, zvečer težko zaspi, zjutraj ga težko spravimo v »pogon«.
• V zadnjih letih, ima zelo veliko otrok, s katerimi se srečujem, močne neutemeljene strahove in skrbi (strah pred tem, da bi se staršem kaj zgodilo, strah pred nesrečami, ugrabitvami ipd.), ki so prav tako v večini, torej 60 %, posledica energetske izčrpanosti.
• Otrok, ki je v primanjkljaju z energijo se nenehno drži staršev in želi biti ob njih.
• Ima slabo koncentracijo in pomnjenje. Veliko učnih izzivov ima izvor prav v energetski izčrpanosti.
• Otrok, ki ga dojemamo kot hiperaktivnega, je v resnici v pomanjkanju osnovne energije in nenehno deluje na adrenalinu.
• Energetsko izčrpan otrok veliko posega oziroma zahteva sladko in/ali mastno hrano.
• Otrok, ki je izčrpan ima lahko različne alergije ali je pogosto bolan.
• Težave z odvisnostjo od telefona, računalnika in televizije pri otrocih in mladostnikih v veliki večini pripisujemo energetski izčrpanosti.
• Izčrpani mladostniki pogosteje posegajo po stimulansih kot so kava in energijske pijače.
• Mladostniki, ki so v primanjkljaju z energijo pogosteje posegajo po drogah in alkoholu, se spopadajo z motnjami hranjenja in imajo neustrezne prijateljske odnose – lahko je od prijateljev preveč odvisen ali pa ne sklepa prijateljstev.
• Veliko energetsko izčrpanih otrok in mladostnikov se spopada z močnimi občutki tesnobe in napadi panike.

V tem tednu si bomo nekatere od posledic izčrpanosti pogledali in jih pojasnili bolj podrobno. Zelo pogosto, ko staršem povem, da otrokove stiske ali vedenje kažejo na izčrpanost, zatrjujejo, da njihov otrok ni preobremenjen. Zato bomo najprej odkrivali, kaj vse in tudi kdo vse izčrpava otroke.

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družinoiniščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Več informacij na Platea.
Lea & Nina Beznik
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Lea & Nina Beznik

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družino in iščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Dodaj odgovor