Ko se ti rodi otrok, drugačen otrok …

Ko se ti rodi otrok, drugačen otrok ...

Pišete Jerneja in Klemen Renko

Ko se ti rodi otrok, pri katerem se takoj ali kasneje po rojstvu pokaže, da njegov razvoj ne poteka tako, kot bi moral, smo starši zmedeni. Iz izkušenj lahko oba z možem trdiva, da je najboljša rešitev, da zadevo (seveda v sodelovanju z zdravniki) vzamemo v svoje roke. Nihče si namreč ne more vzeti toliko časa za svojega otroka kot prav starši. In naloga staršev je, da mu pomagamo, saj si sam ne zna. Mi pa smo se odločili, da ga bomo imeli, in nihče nam ni nikoli zagotovil, da se bo rodil popolnoma zdrav. Pomagati otroku je naša odgovornost. In pika.

Pogosto berem, kako utrujeni so starši otrok s težavami v razvoju. Čisto zares je naporno voziti otroka od enega strokovnjaka do drugega, preživljati naporne vožnje, prenašati otrokove stiske ob sprejemanju novega in spet novega okolja itd.

Tudi sama sem bila izčrpana, priznam. Ko pa sva se z možem (po pridobljenem znanju) odločila, da:

  • bomo izvajali aktivnosti doma in tako preživeli ogromno časa SKUPAJ,
  • si pomagali VSI družinski člani,
  • naredili VSAKODNEVNI NAČRT, ki ga bomo brez izjeme izpeljali,
  •  si postavili SKUPEN CILJ  pomagati mlajši hčerki, ki potrebuje veliko stimulacije na vseh področjih),
  •  ob tem UŽIVALI in sprejeli vlogo trenerjev, motivatorjev, animatorjev, navijačev in še kaj,

se je situacija obrnila na bolje.

Namreč ko se starši sprostimo, začnemo uživati življenje, se veselijo tudi otroci. In ko so srečni, so pripravljeni sprejemati milijon informacij … in napredek se zgodi!

Starši otrok brez težav ali z manjšimi primanjkljaji imajo seveda lažjo nalogo. Kar pa ne pomeni, da jih otrok ne potrebuje ob sebi. Vsak dan beremo, kako težko jim je z otroki sedeti ure in ure ob domačih nalogah, kako ponavljati snov ali jim razlagati vsebine, ki jih sicer spoznavajo v šoli … Menim, da lahko te občutke spremenimo v veliko bolj prijetne, če:

  • naredimo popoldansko delo zabavno in UČENJE SPREMENIMO V IGRO z vmesnimi gibalnimi in senzornimi aktivnostmi,
  • če “SE PRIKLOPIMO NA DRUGO FREKVENCO”; ko se počutimo slabo, po zakonu privlačnosti k sebi pritegnemo še več slabih stvari. In nasprotno, ko se počutimo dobro, privlačimo še več dobrih stvari. In potem vse steče …

In prav o tem bomo govorili v naslednjih dneh v Odgovornem starševstvu.

Odgovorno starševstvo

Odgovorno starševstvo

V FB skupini Odgovorno starševstvo vam je vsak teden na razpolago strokovnjak s svojo temo. Več o ekipi strokovnjakov in najavljenih temah poglejte na strani Odgovorno starševstvo.
Odgovorno starševstvo
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor