Zakaj otroci udarjajo z glavo ob steno ali tla?

Zakaj otroci udarjajo z glavo ob steno ali tla?

Ni redko, da se dojenčki ali majhni otroci nenadoma začnejo zaletavati z glavo ob steno ali tla. Na prvi pogled je to grozno in starši se pogosto sprašujejo ˝ali je to normalno˝ in ˝zakaj moj otrok to počne˝- a brez skrbi, to ni nič neobičajnega.

Takšno vedenje je pravzaprav precej pogosto, zlasti pri dvoletnikih. Ta faza lahko traja več mesecev, včasih tudi dlje.

Zakaj otroci udarjajo z glavo ob tla ali v steno?

Ritmično udarjanje z glavo otroke pravzaprav umirja, zato običajno to počnejo, ko so vznemirjeni, razočarani, jezni ali prestrašeni.

Včasih otrok na ta način išče pozornost, včasih pa gre za telesno bolečino, ki je otrok ne zna razložiti in z udarjanjem ob steno ali tla to bolečino skuša preusmeriti.

V redkih primerih lahko takšno vedenje kaže na avtizem, motnje avtističnega spektra ali na kakšno drugo motnjo. Če menite, da gre pri vašem otroku za tovrstne težave, se čim prej obrnite na vašega zdravnika, da lahko prične s primerno terapijo ali pa sume ovrže.

Kako se odzvati ob udarjanju z glavo?

Običajno to počnejo otroci z viškom energije, ki je niso imeli možnosti porabiti, pa to skušajo narediti z udarjanjem z glavo. Če torej otrok pogosto udarja z glavo ob steno ali tla, mu omogočite redno telesno dejavnost, da se odvečna energija ne kopiči v otroku.

Nekateri otroci potrebujejo več pozornosti staršev. Skušajte se torej več posvečati otroku, vendar ne, ko že udarja z glavo, ampak prej, da do tega dejanja sploh ne bi prišlo.

Otroku lahko predstavite ritmične igre, s pomočjo katerih bo postopoma izgubil željo po ritmičnem udarjanju z glavo. Plešite, pojte, igrajte, dovolite mu, da udarja po ˝bobnih˝.

Nekateri otroci se z ritmičnim udarjanjem glave uspavajo. Prepričajte se, da ima vaš otrok stalni ritem spanja in da ne bo šel spat preutrujen in preobremenjen.

Kdaj poiskati pomoč?

Čeprav večina otrok ne udarja z glavo tako močno, da bi se lahko poškodovali in bodo zmanjšali intenziteto, če jih bo zabolelo, pa vseeno pazite, da udarjanje ne bo premočno, da se nežne glavice ne poškodujejo.

Naravno je, da se starši naježijo ob misli, da bi pustili otroka, da udarja z glavo ob steno ali tla, a vedite, da to ni nič neobičajnega.

Strokovnjaki menijo, da to fazo prebrodi več kot 20 odstotkov otrok. Odstotek je najbrž še višji, saj veliko staršev o teh težavah niti ne govori, saj vedo, da je to le prehodna faza odraščanja.

Vseeno pa, če se začne otrok čudno obnašati, se zapira vase in se vse pogosteje zaletava z glavo ob steno ali tla in se potopi v občutek, ki mu ga daje ritmično udarjanje, je čas za pogovor s strokovnjaki. V vseh drugih primerih bo otrok sam od sebe prenehal s tem početjem.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor