Devet stavkov, ki bi jih morali ponavljati otrokom

Nekateri stavki imajo posebno težo in vrednost

Mogoče se kot starš zavedate, kako pomembno se je pogovarjati z otrokom. Mogoče se v resnici tudi trudite, da bi se veliko pogovarjali z vašim otrokom, vendar imajo nekateri stavki posebno težo in vrednost – delujejo pozitivno in razvijajo socialno inteligenco vašega otroka.

Devet stavkov, ki bi jih morali ponavljati otrokom
Dane

Rada te imam, ne glede na to, kaj si naredil

Vse do približno desetega leta otroci ne morejo razlikovati med stavki: “Mami ni všeč, kako se obnašam” in “Mama me nima rada”. Za njih je to eno in isto. Zato dosledno otroku ponavljate, da ga imate radi, ne glede na vse.

Uspelo ti bo

Verjamem ti. Vaša naloga je, da otroka spodbujate, ko izgublja zagon in da mu postavite takšne cilje, ki so mu dosegljivi. Družinsko življenje otroku vsakodnevno nudi priložnost, da uspešno izpolni vse naloge. To je lahko oblačenje, pripravljanje mize, pomaganje pri nakupu …

Nič hudega, če narediš napako

Ne morete pričakovati, da otrok ne bo delal napak. Vsi jih delamo in skozi napake se učimo. Ni pomembno, če ima otrok težave pri učenju vožnje s kolesom brez koleščkov ali ne zna lepo pobarvati risbe, ampak je pomembno to, da negujete željo in voljo po preizkušanju novih stvari in da se ne boji neuspeha.

Deli z drugimi

Otroci so rojeni egoisti in včasih, ko se borijo zase, se sprašujemo, ali se bodo sploh kdaj naučili deliti kaj svojega s prijatelji. Najprej bi se z opazovanjem odraslih morali naučiti razložiti tuje občutke in kako na njih reagirati.  Ko starši otrokom pojasnijo občutke, tedaj žalost, jeza, nemoč, strah, veselje in sreča drugih ne bodo šli mimo otroka, ampak se bo o vseh teh občutkih učil.

Reci “hvala”

Osnove bontona se otrok uči doma, od svojih staršev. Zato pogosteje uporabljate besedi “hvala” in “prosim”.

Ne pomeni NE

Ko otroku nekaj prepovemo, so že pogoji za konflikt izpolnjeni. Otroci neprestano preverjajo, kje smo šibki, ali smo utrujeni in izkoristijo vsako priložnost. Vsakič, ko popustimo, se iz tega otrok ne bo naučil nič koristnega, zato vztrajajte.

Poglej, kaj si naredil

Otroku je stavek: “Dobro si to naredil!” v principu brez smisla. Oni, namreč, pogosto ne vedo, kako so uspeli nekaj narediti in se določene veščine učijo s ponavljanjem. Zato jim, na primer, raje povejte: “Vauu, sam si se vzpel na gugalnico!”.

Vedno se lahko name obrneš za pomoč

Otroci se morajo počutiti varne. Varno mesto je v naročju starša, ko mora vedno biti dostopno. Ko otrok raste, mu varnost zagotavlja starš, ki je na preži, a hkrati dopušča razvoj otrokove samostojnosti.

Dobro ti gre, kar tako naprej!

Preveč kritike in popravljanja ne pomaga, ker moramo tudi sami nekaj preizkusiti in poskušamo to toliko časa, dokler ne naredimo in razumemo. Tako je tudi z otroki. Zato pustite otroku, da se skozi prakso sam nauči.

roditelji.hr

Ocena:
[Skupaj: 19 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor